Кажи ми каква кръвна група си, за да ти кажа от какво ще се разболееш! ЧАСТ 2

53234
Кажи ми каква кръвна група си, за да ти кажа от какво ще се разболееш! ЧАСТ 2

Всеки човек има различна кръвна група. А кръвните групи се разделят на 4 различни вида - A, B, AB и О.

Кръвната група съдържа информация за еритроцитите (червените кръвни телца) на даден индивид. Тя зависи от веществата (въглеводороди и белтъци) в клетъчната мембрана. Три от най-важните белега са A, B и 0 (AB0) и резус факторът (Rh). Има още 46 познати антигена, повечето от които са доста по-рядко срещани в сравнение с AB0 и Rh.

Преливането на кръв от човек с дадена кръвна група на друг човек с различна кръвна група може да предизвика имунна реакция, която да доведе до хемолитична анемия, бъбречна недостатъчност, шок и смърт. Според резус фактора кръвните групи се делят на положителни и отрицателни.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В зависимост от кръвната група, която има човек, може да се определят и риска да се разболее от дадено заболяване, категорични са учените.

реклама

Проблеми с паметта - кръвна група AB

Оказва се, че има много общо между мозъка ни и съдовата ни система. Скорошно проучване установява, че хора с кръвна група АВ са били 82% по-склонни да изпитват трудности с паметта, отколкото хора с друга кръвна група. Една от причините за това изследователите търсят в ключов протеин на съсирването, известен като фактор на кръвосъсирването. Този протеин намалява качеството на притока на кръв към мозъка, което от своя страна затруднява запаметяването.

Тъй като нивата на фактора на кръвосъсирването са тясно свързани с кръвна група, това може да бъде една причинно-следствена връзка между кръвната група и когнитивни нарушения, смята Мери Гушман, автор на проучването.

Рак на панкреаса - кръвна група O

Изследване на университета в Йелс за бактериалните инфекции установило, че хората с кръвна група нулева са в по-голям риск да се разболеят от рак на панкреаса. Учени от раковия център на университета направили проучване, с което установили, че в червата ни има един общ вид бактерия, наречена Helicobacter Pylori. И когато човек няма антигени, с които да се пребори с тази бактерия, може да развие рак на панкреса. А според учените именно хората с О кръвна група не носят антигени за това.

Болест на сърцето - кръвна група AB

Проучване на Харвардския университет установява, че хора с кръвна група АВ са по-склонни да се разболеят от сърце от другите. В процентно отношение вероятността според учените е 23% по-голям шанс да развият сърдечно-съдови заболявания, отколкото хора с кръвна група О например.

Стрес - кръвна група A

Хормоните в нашия организъм са с различни нива. Така учените са разбрали, че хората с кръвна група А са по-склонни да имат по-високи нива на хормона на стреса - кортизол, в тялото си. И препоръчват да избягат от него с упражнения тип Тай Чи или йога. Когато надбъбречната жлеза произвежда все повече и повече кортизол в кръвта, хората стават все по-стресирани.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се