Вирусът „Zika“ – какви опасности крие? Може ли да се предпазим?

3598
Вирусът „Zika“ – какви опасности крие?  Може ли да се предпазим?

Данните относно вирусът "Zika" не са напълно изяснени, но това което се откри е, че той може да се предава не само чрез ухапване от комари (вид Aeges Aegypti), но и по полов път. Разпространението на вируса става все по-мащабно и един ден може да бъде епидемиологична заплаха, редом с HIV инфекцията.
"Zika" е типична инфекция за тропическите райони на Африка и Азия. Принадлежи към групата на семейство "Flaviviridae”.

Какви са симптомите и как да го разпознаем?

Вирусът "Zika" предизвиква при възрастни хора грипоподобни симптоми - треска, болки в ставите и мускулите, конюнктивит, главоболие и типичен макулопапулозен обрив по крайниците (малки дребни пъпчици със зачервяване). Симптомите могат да не се развият, но ако това се случи отшумяват до 10 дена. При възрастни заболяването преминава леко и хоспитализация е нужна само при сериозните случаи. До смъртен изход се стига изключително рядко.
Опасността идва ако заразяване има по време на ембрионалното развитие на човека! За новородените инфекцията със Зика има сериозни последици. Дечицата се раждат с малки глави (микроцефалия), недоразвита централна нервна система, което води до двигателни, психически, умствени и говорни дефицити. Децата имат сериозно изоставане в развитието.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Относно разпространението на вируса?

реклама

Както вече споменахме вирусът се разпространява основно чрез вид "тигрови комари". Когато един човек бъде ухапан и заразен, той става потенциално опасен за заразяването на други комари. По този начин инфекцията може да се разпространява бързо. Има данни за предаване на инфекцията и по полов път. У нас също има области, в които се срещат "тигрови" комари вид Aeges Aegypti, но това не бива да буди притеснение. В България няма регистрирани случаи на заболели от вируса. Счита се, че нашата страна е в минимален риск от развитие на масова зараза. Прогнозите са, че и да има заболели, те ще бъдат единични. Най-близката страна, в която има регистриран случай е Румъния. Опасността българи да се заразят от Зика е основно чрез пътуване до други страни.

Кой е застрашен и как да се предпазим?

Потенциален риск има за пътуващи хора в страни и области, където е разпространен вирусът. Препоръчва се по тези места да се носят дрехи с дълги ръкави, дълги панталони и да се използват репеленти. По този начин ще се намали вероятността от ухапване. Добре е пътуването до рискови места да бъде отменено, ако не е крайно наложително. Възрастните не бива да се плашат от вируса Зика, защото заболяването протича леко и без сериозни последствия. Бременните жени трябва ограничат максималко риска от среща с вируса, защото влиянието му върху плода е много сериозно.
Няма все още открито лечение срещу вируса. Използват се симптоматични медикаменти за успокояване на системните оплаквания и болките в ставите и мускулите. Няма все още ваксина срещу вируса. Диагностицирането на инфекцията става чрез изследване на серум с PCR.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се