Кашлицата – един важен симптом, с който може да се справим по много начини! Вижте кои са те!

3073
Кашлицата – един важен симптом, с който може да се справим по много начини! Вижте кои са те!

Кашлицата обикновено не се разглежда като самостоятелно заболяване, защото тя е част от клиничната картина на други болести, най-често на дихателната система. Кашлицата е важен симптом, който понякога представлява предизвикателство. Обикновено кашлицата бива суха и влажна в зависимост от това дали се отделят секрети или не. Тя може да бъде още остра и хронична в зависимост от продължителността й.

Кашлицата обикновено е резултат от възпалителни и инфекциозни процеси. Възпалението на дихателните пътища води до активиране на кашличните рецептори. Идеята на кашлицата е да освободи дихателните пътища от натрупаните секрети и патогенните микроорганизми в тях. Възпалителните процеси в дихателните пътища водят до натрупването на много възпалителни клетки и до отделянето на много медиатори на възпалението. Това води до оток, хиперсекреция, хиперреактивност и съответно до кашлица.

Кашлицата е важен рефлекс за очистване на дихателните пътища. Тя може да се разглежда и като защитен механизъм или рефлекс за почистване на горните и долните дихателни пътища, както от секрети, така и от чужди тела.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кашлицата може да бъде в резултат на хронично дразнене от химични вещества. Ако човек е подложен на ежедневно замърсен въздух или прекарва време в среда, която е богата на химични вещества, то те предизвикват възпаление и хронично дразнене на дихателните пътища. При тези хора има хронична кашлица, която трудно би била овладяна, ако не бъде премахнат причинителя за нея. При пушачите по същия механизъм се развива "тютюнджийска кашлица". Ежедневното инхалиране на цигарен дим води до непрекъснато дразнене и възпаляване на бронхиалната лигавица.

Кашлицата може да бъде резултат от стичане на секрети от назофаринкса. Много често болестният процес не е в ларинкса, бронхите или трахеята. Понякога възпалението или инфекцията са в синусите или назофаринкса и въпреки това кашлицата присъства като симптом. Причините за това са две. Първата е, че се дразнят рецептори в синусите, които предизвикват кашлица. Втората причина е, че стичането на секретите от назофаринкса дразни надолу дихателните пътища и по този начин пак се предизвиква кашлица.

Кашлицата е важен симптом, защото чрез нея много лесно се разпространяват всички въздушно-капкови инфекции. За човека кашлицата е защитен механизъм, но за околните тя е опасна, тъй като чрез нея се отделят най-голямо количество болестотворни микроорганизми в околната среда. С едно закашляне се отделят над 40 000 бактерии на квадратен сантиметър. Това означава, че с всяко закашляне във въздуха попадат милиони бактерии, които се разпространяват до другите хора, инхалират се и настъпва заболяване и у тях.

Как да се справим с кашлицата?

реклама

Както вече споменахме, най-честата причина за кашлица са инфекциите на горните и долните дихателни пътища. Нужно е лечението да бъде както етиологично, така и симптоматично.

Капки за редуциране на носните секрети (назални деконгестанти) и разтвори за почистване на носната кухина. Тези лекарства са много полезни при кашлица, защото първо разтворите отстраняват секретите, които дразнят лигавицата и съдържат бактерии и второ, назалните деконгестанти редуцират образуването на секрети.

Билкови сиропи за кашлица. Екстрактите от мащерка, жиловлек, гринделия, мед, женско биле, куркума, босилек, дълъг пипер, евкалиптово масло имат много добри ефекти върху дихателните пътища и е добре да се прилагат при кашлица. Повечето билкови сиропи може да се прилагат както при суха, така и при влажна кашлица.

Разводняващи медикаменти. Когато кашлицата е влажна или има секрети, които трудно се отделят, тогава трябва да се прилагат разводняващи медикаменти, за да може трахеобронхиалното дърво да се освободи от тях. Муколитиците се предлагат във вид на сиропи, прахчета или таблетки. Важно е да не се прекалява с тях, защото прекомерната употреба на муколитици може изкуствено да влоши състоянието и да предизвика кашлица.

Антиалергични медикаменти. Има спорни мнения за това дали при суха кашлица трябва да се прилагат антиалергични таблетки или не. При някои случаи, особено ако кашлицата е с алергичен произход, ефектите са добри.

Имуностимулатори (ехинацея, котешки нокът). Те имат общоукрепващо действие и биха повлияли добре и кашлицата като повишат локалните защитни сили на организма.

Антибиотично и противовирусно лечение. Когато се касае за напреднала инфекция, тогава етиологичното лечение е задължително. Няма как да се справим с кашлицата, ако не премахнем основния й причинител.

Чайове, медни продукти, джинджифил. Всички храни и напитки, които имат укрепващо действие върху здравето, биха помогнали на организма да се справи и с кашлицата.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се