Няколко съвета за това как можем да предпазим себе си и хората около нас от остри респираторни заболявания – грип, настинка и новия коронавирус!

2237
Няколко съвета за това как можем да предпазим себе си и хората около нас от остри респираторни заболявания – грип, настинка и новия коронавирус!

Увеличаването на случаите на заболели от новия коронавирус, разпространението му на територията на Европа и съчетанието му със сезона на грипа и настинката, създава тревога у немалка част от нас. Общото между тези инфекции е, че се разпространяват предимно по въздушно-капков път - чрез секретите от носоглътката, които заболелите отделят чрез кихане, кашляне и дори при говор. Поради сходството на начина на предване на тези инфекции и методите за предпазване от тях не се отличават съществено.

Ето и няколко съвета, които могат да ни помогнат за превенцията на тези остри респираторни заболявания:

Често миене на ръцете!

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Качественото измиване на ръцете с топла вода и сапун за поне 20 секунди, или използването на алкохол-съдържащи дезинфектанти, при липса на вода и сапун, е изключително важен навик, който е от голямо значение за предпазване от респираторни и други инфекции, тъй като освен по въздушно-капков път, те се разпространявят и по контактно-битов. Това означава, че при допир на повърхности, върху които са попаднали вируси и докосване на устата, носа или очите си след това, също можем да се заразим. Измиването на ръцете и обработката им с дезинфектанти убива вирусите, попаднали върху ръцете ни и по този начин намалява вероятността да се заразим с грип, настинка, коронавирус и други респираторни инфекции.

Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си с ръце!

Именно поради споменатия по - горе контактно-битов път на разпространение е важно да избягваме докосването на устата, носа и очите си с ръце, особено, когато сме навън и нямаме възможност да се измием или дезинфекцираме. Лигавиците са входна врата за инфекцията и докосвайки ги с непочистени ръце се отваря възможност да се заразим с патогените попаднали върху тях.

Спазвайте дистанция с хората, особено когато имат симптоми на остро респираторно заболяване - кихане, кашлица, хрема!

Спазвайте дистанция от поне 1 метър (3 стъпки) от хора с кашлица, кихане и хрема, тъй като те отделят малки капчици, съдържащи вируси, които се разпространяват на голямо разстояние (до няколко метра). Попадайки в нашите дихателни пътища, те лесно могат да предизвикат заразяването и заболяването ни, в случай че човека насреща е заразен с даден вирус.

Поддържайте добра респираторна хигиена!

От голямо значение за превенцията е да спазваме добра респираторна хигиена, когато имаме признаци на остро респираторно заболяване, а именно когато кихаме и кашляме да покриваме устата си с лакът или салфетка, която веднага след това да изхвърлим. Важно е и да носим маска, която да предпази околните от експозицията на вирусни частици. По този начин ще предпазим здравите хора от заразяване, като недопуснем попадане на вируси в дихателните им пътища.

В случай че имате кашлица, температура и затруднено дишане, своевременно потърсете медицинска помощ!

Останете си у дома, ако не се чувствате добре и имате грипоподобна симптоматика, по този начин ще намалите шанса да заразите други хора. В случай, че имате висока температура, кашлица и затруднено дишане, незабавно уведомете вашия лекар. Според обстоятелствата, той ще прецени към какво лечебно заведение да ви насочи, за да могат навреме да бъдат взети необходимите мерки за здравето ви и максимално да се ограничи шанса от заразяване на други хора.

Информирайте се за актуалната ситуация с разпространението на коронавируса и грипната епидемия!

Информация може да получите както от вашия лекар, така и ежедневно от обръщенията, излъчени по медиите от националните и местните органи на здравеопазването. Следвайте съветите, които те дават, тъй като би следвало да разполагат с актуална информация и нови препоръки, ако има такива. Важно е да сме информирани кои са страните, в които има регистрирани случаи на коронавирус, за да вземем необходимите мерки при пътуване до тях, както и след завръщането си.

Информирайте вашия лекар за пътуванията си!

Много хора пренебрегват този съвет, тъй като го смятат за ненужно, но лекарят ви би трябвало да е информиран дали в страната, която сте посетили има случаи на заболели от новия коронавирус и да ви даде съвети за какво да следите здравословното си състояние . В някои случаи, при завръщане от ендемични райони, дори и при липса на симптоми ще бъдете посъветвани да спазвате 14 дневна домашна карантина, което е от голямо значение за недопускане на разпространяването на вируса.

Автор: д-р Св. Георгиева


Актуална карта на разпространението на covid-19. Картата може да се отвори от тук. Абанирай се за Omed.bg от ТУК

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

Източници: www.who.int, www.medscape.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се