7 съвета как да останем спокойни в тревожни времена като епидемията COVID-19

1365
7 съвета как да останем спокойни в тревожни времена като епидемията COVID-19

Като се поддавате по-малко на стреса ще си помогнете да се почувствате по-малко объркани и затрупани от информацията и развитието на събитията.

С разгръщащата се глобална пандемия на COVID-19 водеща до това, че хората са затворени в домовете си, затваряне на границите и икономическа нестабилност може да е трудно да не се почувствате притеснени от състоянието на света в момента.

Но дори в периоди на стрес и тревожност можете да предприемете стъпки, за да повдигнете настроението си. Науката за емоциите е невероятно сложна, но също така е добре изучена. През годините BBC Future интервюира десетки водещи световни експерти по психология които са споделили практични съвети за ежедневно прилагане за по-добро справяне със стреса. BBC Future представя някои от най-добрите съвети как да се чувствате по-спокойни в сложната ситуация с COVID-19:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

1. Отвличайте вниманието си. Възможно е да преодолеем стреса причинен от темата която ни вълнува независимо дали това е новата епидемия от коронавирус, състоянието на климата или нещо друго. Спирането на хората да преживяват скорошно стресиращо събитие и да размишляват върху ситуацията с отвличане на вниманието може по-бързо да понижи кръвното налягане до нормални нива, в сравнение с това, ако не се предложи разсейване.

реклама
2. Ако медитирате, имайте предвид, че това може да не работи за всички. Във времена като тези много хора могат да намерят медитацията и осъзнаването като полезни. Но други може би не. За някои хора практикуването на спокойствие в тишина може просто да предизвика по-дълбоко преживяване на събитието. Може да е трудно да не мислим за стресови ситуации когато се опитваме да изчистим ума си. Това може да е причината доказателствата за ползите от вниманието и медитацията да са неясни. За тези хора може да се наложи по-убедителен начин за разсейване от медитацията.

  1. Изменете рамката на ситуацията. Как интерпретираме емоциите си до голяма степен се свежда до това в каква рамка са поставени в рамка или с други думи контекста. Докато говори за книгата си Щастие Деррен Браун дава примера на тенисист, който влиза в мач мислейки "Трябва да спечеля". Ако зададат очакване, че печеленето е всичко, ако започнат да губят, те се чувстват като напълно провалени. Това е капан, в който перфекционистите са склонни да попадат и затова те са склонни да реагират с повече вина, срам и гняв когато чувстват, че не успяват. Може дори да е по-вероятно да се откажат. Играчът, който влиза в мач, мислейки "Ще играя по най-добрия начин, на който съм способен" обаче вярва, че е по-малко наранен от загуба, стига да направят всичко възможно. Признаците за неуспех се тълкуват по различен начин и от двамата играчи въз основа на очакванията, които си поставят за себе си.

Струва си да помислите как можете да приложите това в ежедневието си. Може ли всеки момент или ден да правите и дадете най-доброто от себе си в стресова ситуация. Ще практикувам правилна хигиена и социално дистанциране", а не да се фокусирате върху резултата на вашия контрол.

Стресовите ситуации често са извън нашия контрол и създаваме тревожност и притеснение когато се опитваме да контролираме това което не можем. Фокусирането върху това, което може да се контролира от друга страна може да намали чувството на безпокойство.

4. Не се обсебвайте от това да сте позитивни или щастливи. Това може да изглежда нелогично, но може да е лоша идея и да преследвате положителни емоции. Активното преследване на щастието може да доведе до обратния ефект. От една страна, колкото повече се фокусираме върху собственото си щастие, толкова по-малко се съсредоточаваме върху щастието на хората около нас, за което е доказано, че допринася за чувствата на изолация и разединение. Съществува и връзка между търсенето на щастие и усещането, че времето се изплъзва. И отново, ако сте съсредоточени върху резултат като "Трябва да се чувствам щастлив", може да се почувствате по-зле от себе си, ако не успеете. Въпреки, че е напълно естествено да Ви е по-трудно да се чувствате щастливи в стресови времена.

Можем да подобрим настроението си, като се съсредоточим върху малките неща, които ни носят щастие всеки ден!

5. Съсредоточете се върху малките неща. Може би е разумно да прекарваме по-малко време в опит да станем щастливи и да се съсредоточим повече върху малките неща, които ни правят щастливи. В своята книга "Десет минути до щастието" Санди Ман преподавател в Университета в Централен Ланкашир препоръчва водене на дневник всеки ден. Нейната стратегия се основава на "положителната психология". Добре утвърдена област на психологията която предполага, че можем да подобрим настроението си като се съсредоточим върху малките неща, които ни носят щастие всеки ден. Ман казва, че отговарянето на следващите шест въпроса, задача, която трябва да отнеме само 10 минути, може да ни помогне да намерим повече щастие в живота:

  • Какви преживявания са Ви доставили удоволствие?
  • Какви похвали и отзиви получихте?
  • Какви бяха постиженията Ви колкото и да са малки?
  • Какво Ви накара да се чувствате благодарни?
  • Как изразихте доброта?

Ползите от воденето на кратък дневник като този са двузначни. Когато пишем помага да ни напомня за малките неща които ни носят щастие. Той ни предоставя и архив на всичко, което ни е направило щастливи в миналото, за което можем да разсъждаваме на по-късна дата.

6. Почистете дома си. Ако се окажете под карантина използвайте тази възможност да почистите къщата си. Ако работите от вкъщи бързо подреждане може да Ви помогне да си свършите работата. Разхвърляната спалня е свързана с трудно заспиване, а разхвърляни кухни с взимането на лоши здравословни решения, като посягане към бърза храна.

7. Използвайте умерено социалните медии. Социалните медии може да изглеждат изпълнени със стресиращи новини, но за мнозина това е и ключов начин да бъдат в течение и да бъдат свързани с приятели и близки. Премахването на телефона извън спалнята или самоконтрола за ограничаване от медии може да Ви помогне да балансирате негативността с ползите, които социалните медии носят.

https://www.bbc.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се