Какво означават социална дистанция, самокарантина и изолация по време на епидемията COVID-19

2870
Какво означават социална дистанция, самокарантина и изолация по време на епидемията COVID-19

Сега когато заразата приченена от новия коронавирус COVID-19 се разпространява сред много страни фрази като социално дистанциране, самокарантина и изравняване на кривата се появяват в медиите.

Какво означават те и как могат да се отнасят за Вас, Вашето семейство и Вашата общност?

Лиза Марагакис старши директор по превенция на заразяването в системата по Здравеопазване Джон Хопкинс изяснява тези понятия, за да можете да разберете по-добре защо се препоръчват.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво е социално дистанциране?

Въпреки, че може да е разочароващо да чуете, че толкова много спортни събития, круизи, фестивали и други събирания се отменят, има причина тези мерки да се вземат за общественото здравеопазване. Прекратяването им помага да се спре или забави разпространението на болестта, което позволява на здравната система да се грижи по-лесно за пациентите във времето. Отмяната на събития които вероятно ще предизвикат тълпи е пример за социално дистанциране. Социалното дистанциране умишлено увеличава физическото пространство между хората, за да се избегне разпространението на заразата. Разстояние на поне 3 метра от други хора намалява вероятността да се заразите с COVID-19. Други примери за социално дистанциране които ви позволяват да избягвате по-големи тълпи или претъпкани пространства са:

  • Работа от дома, вместо в офиса
  • Закриване на училища и преминаване към онлайн класове
  • Комуникация с близки чрез електронни устройства, а не лична среща
  • Отмяна или отлагане на конференции и големи срещи

реклама
Какво е самокарантина?

Хората които са били изложени на новия коронавирус и има потенциален риск от заразяване и развитие на болестта COVID-19 могат да се подложат на самокарантина. Здравните експерти препоръчват самокарантината да продължи 14 дни. Две седмици им осигуряват достатъчно време, за да видят дали ще се разболеят или ще бъдат заразни за други хора. Може да бъдете помолени да се подложите на самокарантина, ако наскоро сте се върнали от пътуване до част от страната или света където COVID-19 се разпространява бързо или ако сте били в контакт със заразен човек. Самокарантината включва:

  • Използване на стандартна хигиена и миене на ръцете често
  • Да не споделт вещи като кърпи и прибори
  • Да останеш у дома без посетители
  • Да останете поне на 3 метра от други хора от Вашето домакинство

След като вашият карантинен период приключи, ако нямате симптоми, следвайте инструкциите на вашия лекар как да се върнете към обичайната си рутина.

Какво е изолация?

За хора за които е потвърдено, че имат COVID-19 изолацията се спазва. Изолацията е термин за здравеопазване който означава да се държат хората със заразна болест далеч от тези, които не са заразени. Изолацията може да се проведе у дома или в болница или лечебно заведение. Използват се специални лични предпазни средства за грижи за тези пациенти в здравните заведения.

Какво е изравняване на кривата ?

Изравняването на кривата се отнася до използването на защитни практики, за да се забави скоростта на инфекция с COVID-19, така че болниците да имат място, консумативи и лекари за всички пациенти, които се нуждаят от грижи.

Голям брой хора които стават болни в течение на няколко дни могат да препълнят болницата. Твърде много хора които се разболяват тежко от COVID-19 приблизително по едно и също време могат да доведат до недостиг на болнични легла, оборудване или лекари. На графиката внезапният скок при пациенти за кратко време може да бъде представен като висока, тясна крива. От друга страна, ако същият голям брой пациенти пристигат в болницата не толкова на често, например в продължение на няколко седмици линията на графиката ще изглежда като по-плоска разтеглена крива. В тази ситуация когато по-малко пациенти пристигат всеки ден в болницата, ще има по-голям шанс болницата да успее да отговори на ситуацията с адекватни консумативи, легла и здравни работници, които да се грижат за тях.

Намаляване на въздействието на коронавирус

Важно е да знаете какво да правите, ако се почувствате зле. Пандемията на коронавирус прави всички наясно с миенето на ръцете и как да предпазваме другите от кашлица и кихане. Наред с тези съществени стъпки практики като социално дистанциране и самокарантина и изолация, когато е необходимо могат да забавят процента на заразяване в град или общност.

Пандемията може да изглежда непосилна, но в действителност всеки човек може да помогне за забавяне на разпространението на COVID-19.

Носейки своята лична отговорност и спазвайки мерките можете да направите голяма промяна в здравето си и в здравето на другите около вас.

https://www.hopkinsmedicine.org/


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се