Съвети как да предпазим бебетата и децата от Коронавирус COVID-19

5393
Съвети как да предпазим бебетата и децата от Коронавирус COVID-19

С новините за новия коронавирус COVID-19 и заболяването което вирусът причинява родителите са силно притеснени за бебетата и децата. Но може да се чувстват по-спокойни от една подробност. В момента болестта протича много по-леко при бебета и деца.

Аарон Милстоун педиатър в детския здравен център Джон Хопкинс и експерт по инфекциозни болести в болницата Джон Хопкинс предлага някои практически съвета.

Как да защитим децата си от коронавирус COVID-19?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Децата както и родителите са изложени на COVID-19 когато вируса контактува с очите, носа, устата или белите дробове. Обикновено това се случва когато заразен наблизо човек кашля или киха като по този начин отделя капчици във въздуха в процеса на извишване върху лицето на детето или на близките около него повърхности като маси, плотове и храна върху тях.

Най-добрият начин да предотвратите децата да се разболеят от COVID-19 е да избягвате излагането им сред хора, които са (или може да са) болни от вируса:

  • Избягвайте тълпите
  • Дръжте децата далеч от претъпкани места когато е възможно
  • Стойте далеч от болни хора. Дръжте децата поне на 2 метра от всеки, който е болен, има кашлица или треска. Включително членове на семейството

Как децата по-лесно да мият ръцете за профилактика на коронавируса?

Милстоун съветва родителите да учат децата да мият редовно ръцете си със сапун и топла вода в продължение на поне 20 секунди. "Родителите могат да помогнат да следят за времето, като пеят песничка за около 20 секунди," казва той.

Кога децата да мият ръцете?

Децата трябва да мият ръцете си при кихане, кашляне или издухване на носа, винаги преди ядене и веднага след влизане вътре от игра на открито.

Когато децата се сърдят. Милстоун казва: "Ако детето Ви отказва да мие ръцете си или става много разстроено когато бъде помолено да го направи една идея е, ако им дадете малка награда като стикер за поощряване всеки път когато мият ръцете си. Похвалите ги, че вършат наистина добра работа за себе си. Също така е много важен примера на родителите. Ако сапун и вода не са налични следващият най-добър вариант е дезинфекция на ръцете.

Други съвети за предпазване от коронавирус в семействата

Кашляйте и кихайте внимателно. Насърчете всички в семейството да кашлят и кихат в лакътя, вместо в ръцете си и да мият ръцете си след всеки път, когато това се случи. Изхвърлете тъканите след като се използват за това.

Дръжте ръцете на разстояние от лицето. Родителите трябва да напомнят на децата да избягват да докосват лицето си колкото е възможно повече. Може да помогне, ако децата носят играчка, която ще държи ръцете им заети, но родителите трябва да мият и перат тези играчки редовно.

Пазете и поддържайте вещите чисти. Избършете играчките и повърхностите които детето Ви докосва редовно, особено когато пътува или ако е било близо до човек който е болен. Почиствайте повърхностите в къщи и съхранявайте почистващи препарати в шкафове, които са прекалено високи, за да достигне детето Ви или са обезопасени с предпазители за шкафове за деца.

Степен на тревожност и стрес. Споделянето на ситуацията в къщи като семейство може да помогне да се идентифицират конкретни страхове, да се изяснят фактите и да се преодолее това усещане за страх и паника. Също така помага на семействата да обсъдят план, в случай че някой се разболее, ако училището се затвори или се случи нещо друго което прекъсва нормалната рутина.

"Децата ще Ви гледат как Вие се чувствате и реагирате на ситуацията с COVID-19. Ако се чувствате спокойни вероятно e те да се почувстват по същия начин”, отбелязва Милстоун.

Деца с медицински състояния

Астмата. Децата с астма могат да имат по-тежки симптоми в следствие на COVID-19 или друго респираторно заболяване включително грип. За сега няма признаци, че децата с астма изпитват тежки симптоми поради коронавирус, но нека родителите да бъдат бдителни. Трябва да ги наблюдават внимателно и ако е необходимо да ги заведат при лекаря, за да прецени ситуацията.

Диабет. Досега няма съобщения за деца, които имат диабет да се справят по-зле от връстниците си когато са заразени с новия коронавирус. Контролът е ключов. Не се очаква децата с добре контролиран диабет да са изложени на голям риск или да са по-податливи на COVID-19. Но лошият контрол на диабета може да отслаби имунната система, така че родителите и лекарите трябва да наблюдават внимателно тези деца.

Въпреки, че предстои да се разбере много повече за новия коронавирус COVID-19 изглежда има по-малко сериозни последици за здравето за децата отколкото за възрастните което е обнадеждаваща новина.

реклама

Родителите трябва да работят заедно съвместно с децата за максимално предпазване и да се намали риска.

Картата може да се инсталира на компютър или да се отваря от мобилно устройство.

Картата може да се отвори от тук.
Консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Абанирай се за Omed.bg от ТУК

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се