Работи се по тестване и прилагане на лечение за COVID-19

2260
Работи се по тестване и прилагане на лечение за COVID-19

Фармаколозите спешно тестват лекарства, които могат да бъдат полезни в борбата срещу COVID-19. Експериментално лекарство първоначално разработено за Ебола може да бъде обещаващо. Вече се провеждат тестове върху пациенти. Клеменс Вендтнер третира някои от първите случаи на COVID-19 в Германия. Главният лекар в отделението по инфекциология и тропическа медицина в клиниката Munich-Schwabing знае какво му предстои, ако броят на заразените в Германия нараства толкова рязко колкото в Италия. Мисля, че в този случай наистина бихме могли да използваме ефективно лекарство, казва той.

Поради опита си с инфекциозни заболявания неговата клиника ще бъде първата в Германия която изпробва върху пациенти с коронавирус COVID-19 Ремдезивир, препарат първоначално разработен за лечение на Ебола. Университетските болници в Хамбург и Дюселдорф също имат намерение да участват в клиничното проучване на американската фармацевтична компания Gilead Sciences.

Ремдезивир инхибира (подтиска) репликацията на генетичния материал на така наречените РНК вируси които включват патогена на Ебола и новия коронавирус. Откакто американски пациент с коронавирус се е възстановил за една нощ след получаване на Ремдезивир, лекарството се разглежда като възможен точен прицел срещу пандемията. Две големи проучвания за Ремдезивир в Китай се провеждат от февруари, като първоначалните резултати се очакват в края на април. Андре Калил ръководителят на проучване в медицинския център на Университета в Небраска в Омаха, САЩ след проучването споделя, че са предвидени до 40 други обекта, които да се присъединят към този проект в САЩ. Министерството на отбраната на САЩ вече е предоставило Ремдезивир на разположение на войници и цивилни служители като част от собственото си проучване.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама
Досега трима пациенти са лекувани с Ремдезивир в плацебо-контролирано клинично изпитване в медицинския център на Университета на Небраска в Омаха. Калил може да каже следното за състоянието на пациентите с коронавирус: Един от тримата пациенти вече е извън болницата и отново е в карантина. Той се подобри много добре. Вторият пациент прави значителни подобрения. Третият тепърва започва проучването.

Трябва да сме подготвени. Това е състезание срещу времето, казва Андре Калил ръководител на проучването в Университета в Небраска.

Нещата могат да започнат още през април и при нас, казва мюнхенският лекар Вендтнер. Според Стефан Шмидел отговорен главен лекар в Хамбург тестовете там биха могли да започнат само след няколко дни.

В момента Ремдезивир е най-голямата надежда при лечението на COVID-19, но не е единственият. Фармацевтичните изследователи работят усилено за бързо идентифициране на средства, които биха могли да помогнат в борбата срещу коронавирус.

Изключително труден вирус

Понастоящем около 85 проучвания върху пациенти с COVID-19 са изброени в международния регистър на проучванията. Те включват вещества като Талидомид известен с причиняването на вродените дефекти след широко приложение в Западна Германия като сънотворно средство в края на 50-те години на миналия век. Също така прилагане на стволови клетки от млечен зъб и традиционна китайска медицина. Появиха се съобщения, че многобройните проучвания дори започват да си противоречат едно на друго, за да тестват пациентите за техните изпитания.

За да помогне за осигуряването на някаква структура в търсенето на ефективно лекарство през януари Световната здравна организация (СЗО) започна да оценява кои проучвания се смятат за най-обещаващи. Терапевтичните тествания за COVID-19 се ускоряват със стартово финансиране от 125 милиона долара. Целта е да подкрепи и координира изследванията за обещаващи лекарства, да одобри изследванията и да предостави новите лекарства на разположение на страни, всички в сътрудничество с СЗО.

Науката се движи с бързо темпо срещу COVID-19, но това е изключително предизвикателен вирус. Поради тази причина ще трябва да се инвестират много пари, за да може пандемията да бъде контролирана, казва Джеръми Фарар, директор на Wellcome trust.

Сега става болезнено ясно, че през последните години са пропилени многобройни възможности. Матиас Гьоте, биохимик и вирусолог от Хамбург, който в момента провежда експерименти с Ремдезивир в Университета в Алберта в Канада твърди, че е постигнат значителен напредък по отношение на антивирусното лечение през последните 25 години. Но казва, че това не включва лекарства срещу коронавирусите. Но след епидемията от SARS бихме могли и трябваше да направим това, казва той.

Сега изследователите трябва да компенсират изгубеното време възможно най-бързо. Не търсят перфектното лечение. Както показа ситуацията в Китай около 3 до 4 процента от пациентите трябва да бъдат изкуствено обдишвани по време на инфекцията. Коефициентът на смъртност нараства бързо когато няма достатъчно дихаелни апарати. Дори ако лекарството за една нощ направи респиратора ненужен за някои от тези 3 до 4 процента, биха се спасили много животи.

В момента лекарите използват лечение подобно на използваното по време на епидемията от SARS от 2003 г. То включва лечение на COVID-19 пациенти с комбинация от ХИВ/СПИН лекарства Лопинавир и Ритонавир, както и имунен модулатор наречен интерферон. Все още няма доказателство, че тези методи са ефективни срещу новия коронавирус, казва Гьоте и самият той е доста скептичен: "Лопинавир е много добър в инхибирането на така наречения протеазен ензим от вируси на СПИН, но коронавирусът протеазата е различна Той твърди, че лекарствата може да не функционират оптимално срещу новия вирус.

Лабораторните експерименти също предполагат, че няма да има едно перфектно лекарство срещу COVID-19. Въз основа на експеримент с коткоподобни маймуни макак-резус, експерименталният лекарствен препарат срещу Ебола Ремдезивир например работи най-добре срещу вируса COVID-19, ако се използва профилактично или в началото на инфекция. В сложна пандемична ситуация това е трудно възможно за много случаи.

Ремдезивир също трябва да се прилага интравенозно, което може да го ограничи до групи с висок риск. "Човек ще трябва да се вгледа много внимателно в резултатите от различните проучвания на пациенти, за да може да оцени кой всъщност ще може да има полза от лекарствата, казва Гьоте.

Големи надежди се залагат на Хлорохин(Chloroquine)

Надеждите са били възложени и на друго лекарство Хлорохин против малария, използвано от десетилетия. За разлика от Ремдезивир, вече е одобрен, евтин за производство и има още едно голямо предимство - профилът му на безопасност е добре известен, включително като профилактика.

От доста време е известно, че хлорохинът може да спре вируси да проникват в човешките клетки. Експериментално проучване, което в момента се провежда в Китай, може да докаже, че лекарството - и особено хидроксихлорохин - може да инхибира размножаването на SARS CoV-2, вируса, който причинява COVID-19.

Четири проучвания за хлорохин при пациенти със COVID-19 вече са добавени в международния регистър на проучванията. Той трябва да бъде тестван като възможна профилактика за хора, които имат контакт със заразени пациенти и за болнични работници.

Друго обещаващо лекарство идва от Германия. Изследователи от германския приматен център в централния германски град Гьотинген и в берлинската болница Charité откриха, че Камостат Мезилат, лекарство за лечение на панкреатит одобрено в Япония може да спре новия коронавирус от нахлуване в клетките.

Вече знаехме, че други коронавируси са уязвими на това място, казва Стефан Пьолман, ръководител на отдела по инфекциозна биология в Германския частен център. Ето защо успяхме да докажем това толкова бързо. Но остава неясно дали работи и за пациенти на COVID-19. Може да не е наличен в достатъчно количество в белите дробове. Сега това трябва да се определи.

Тестване на антитела

Извество е, че антителата са особено ефективно лечение срещу вируса Ебола, а различни видове антитела също се тестват на пациенти с COVID-19, включително някои, получени от кръвта на пациенти след възстановяване.

В крайна сметка Гьотe подозира, че за успешното лечение на COVID-19 ще е необходима комбинация от различни антивирусни лекарства - ако не по друга причина освен за предотвратяване на развитието на резистентност.

https://www.spiegel.de


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се