Д-р Иван Маджаров - Трябва да се наложи вечерен час и карантина на възрастните хора

1253
Д-р Иван Маджаров - Трябва да се наложи вечерен час и карантина на възрастните хора

В УС на БЛС направихме анализ на времето от въвеждането на извънредното положение досега и констатираме, на база на сигнали от цялата страна, че голяма част от гражданите на България спазват мерките, но сме изключително разтревожени от това, че все още има огромна група хора, които неглижират препоръките, не ги спазват и поставят по този начин под угроза здравето на българските лекари. Това каза за БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров относно позицията на главния прокурор Иван Гешев.

"Всички знаем какво ще се случи след това - всички лекари трябва да сме в залите денонощно и да се борим за обдишването и спасяването на тежко болни с дихателна недостатъчност. Затова смятаме, че е редно да се въведе вечерен час във връзка с наблюдаваните масово събирания по домовете… с цел ограничаване на риска. Има голямо количество заразоносители в страната, които нямат симптоми. Да се въведат ограничителни мерки за движението на хора над определена възраст. Не предлагаме затваряне на градове, защото това, все още, съм според нас, не е необходимо. По-скоро би трябвало да се ограничи ненужното движение между отделните градове - за удоволствие и за други такива мероприятия. Всички български граждани обаче, които имат служебни задължения, би трябвало да могат да се движат свободно между градовете, спазвайки хигиенните норми".

Към момента карантината не се спазва "от големи групи хора, които явно няма да разберат с убеждение", каза Маджаров и припомни, че досега мерките са били препоръчителни. Според него кризисният щаб би трябвало да определи кога да бъде вечерния час.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама
"Навсякъде, където тази инфекция се е разразила, има изключително много пострадали лекари", предупреди той.

"Националният кризисен щаб досега действа изключително рационално и се вслушва в разумните доводи. Имам надеждата, че следи обстановката в страната по отношение на епидемиологичните данни и ще вземе правилното решение" допълни лекарят.

И още: "Няма защитни средства осигурени на нашите колеги. Това мога да го кажа кратко и ясно! Няма канализирано, все още, снабдяване. Не сме чули да има и заповед, с която да разпореди как точно, по какъв начин и по какъв ред да се разпределят абсолютно всички доставки, които постъпват в държавата. Очакваме това да стане максимално бързо. Колегите в момента се спасяват кой както намери за добре и всеки решава как да се предпазва. Разбираме, че няма, но очакваме да се издаде заповед, която да канализира снабдяването на цялата държава като, разбира се, приоритет са медицинските екипи".

Маджаров призова всеки лекар да предприеме мерките, които знае въз основа на образованието, което е получил като лекар. Той изтъкна, че някои медици "оставят впечатлението, че са забравени и тези защитни дрехи ще отиват само на определени места".

Вчерашните 8000 маски за еднократна употреба са достатъчни само на общопрактикуващите лекари в София за ден.

Ако се ползват маски за еднократна употреба, само на общопрактикуващите лекари в страната ще трябват по 40 000 маски на ден, тъй като се сменят на 2 часа, изтъкна той.

"Затова вероятно ще се мине към многократни но и те трябва да бъдат осигурени. В тази криза държавата трябва да координира всички тези неща и на всички да е ясно кога очакват и как ще дойде държавната помощ"

В БЛС вече постъпват сигнали, че лекари се страхуват да преглеждат, защото нямат предпазни и защитни средства. Той изтъкна, че лекарите не биха отказали да работят, ако имат адекватна защита.

Цялото интервю можете да чуете ТУК

Картата може да се инсталира на компютър или да се отваря от мобилно устройство.

Картата може да се отвори от тук.
Консултации ОНЛАЙН може да видите от ТУК
Абанирай се за Omed.bg от ТУК

Прочетете още:
Симптомите на коронавирус Covid-19
Как да се предпазим от Коронавирус Covid-19?
Коронавирус Covid-19: Митове и факти


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се