Основни тестове за сърдечната функция

913
Основни тестове за сърдечната функция

За да сте сигурни, че получавате най-добрата подходяща грижа за здравето на сърцето кардиологът може да препоръча серия от тестове за измерване на сърдечната функция. След като кардиологът разясни резултатите ще прецени дали са необходими бъдещи грижи.

Общи тестове за сърдечна функция

Електрокардиограма (ЕКГ)

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Електрокардиограмата е тест, който измерва електрическата активност на сърдечния ритъм и дава два основни вида информация.

Първо като измерва времевите интервали на ЕКГ лекарят може да определи колко време е необходимо на електрическата вълна да премине през сърцето. Откриването колко време отнема на вълната, за да премине от една част на сърцето до друга показва дали електрическата активност е нормална или бавна, бърза или анормална.

Второ чрез измерване на количеството електрическа активност преминаваща през сърдечния мускул кардиологът може да открие дали части от сърцето са уголемени или преуморени.

Въпреки, че ЕКГ има електро в името си не се изпраща електричество в тялото. Вместо това ЕКГ машината получава малки електрически импулси които биещото сърце прави и ги записва на зигзаг върху движеща се лента хартия.

Тестът се извършва като се поставят лепенки на ръцете и краката и върху предната част на гърдите. След това лепенките се свързват към отделни проводници, които се свързват с ЕКГ машината. След като се поставят проводниците тестът се записва за секунди.

Рентгенография на гръдния кош

Дава на кардиолога информация за белите дробове и размера и формата на сърцето. Количеството рентгенови лъчи от рентгеновата снимка на гръдния кош е изключително малко и не причинява дългосрочни странични ефекти.

Ехокардиография

Ехокардиографията е ултразвуков филм от вътрешната страна на сърцето. Той може да открие почти всеки вроден сърдечен дефект или всеки проблем с функцията на сърдечния мускул. Тестът изисква поставяне на няколко лепенки като тези използвани за ЕКГ върху гърдите, както и се поставя специално ултразвуково устройство наречено сонда в предната част на гърдите, горната част на корема и основата на шията, за да запише снимки на сърцето. Специалистът може да направи много корекции в ултразвуковата машина по време на проучването, за да получи възможно най-ясни снимки. Ехокардиограмата обикновено отнема 40-60 минути за извършване.

Сърдечна катетеризация и ангиограма

Сърдечната катетеризация е процедура която дава директна информация за кръвното налягане и моделите на кръвния поток в сърцето.

Ангиограмата е рентгенов филм който се прави докато контрастът, специална течност която се вижда от рентгеновите лъчи се инжектира в сърдечна камера или основен кръвоносен съд.

Кардиологът или медицинска сестра ще обяснят причината за тази процедура и как ще помогне в грижите. Също така възможните рискове от теста, които за щастие са редки. След като сте научили за теста и сте имали възможност да задавате въпроси ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие за провеждане на теста. Тъй като катетеризацията и ангиограмата изискват специално рентгеново оборудване което се намира само в болници или големи медицински заведения обикновено ще трябва предварително да се планира теста.

Пациентите могат да бъдат приети в болницата в деня на катетеризацията или предния ден.Няколко часа преди катетеризацията ще бъде казано да не се яде и пие. Преди теста може да бъде дадено лекарство за сън перорално или поставено чрез малка подкожна инжекция. Понякога се поставя абокат. По време на катетеризацията екип от медицински сестри, лекари и техници ще се грижи за пациента. Тестът за катетеризация обикновено причинява малко дискомфорт.

реклама

Катетеризацията включва поставяне на малки катетри във вената и артерията на крака, ръката или врата. Катетрите са малки, кухи пластмасови тръби. Лекарят бавно ще премести катетъра през кръвообръщението докато стигне до сърцето. Оттам лекарят може да преведе катетъра в различни камери на сърцето и във вените и артериите, свързани със сърцето. Кардиологът може да научи много важна информация за състоянието на сърцето от кръвните проби и кръвното налягане измерено през катетъра на различни места в кръвообръщението.

Кардиолозите обикновено извършват ангиограми по време на катетеризация. Това се прави чрез инжектиране на специална течност наречена багрило или контраст през катетъра в кръвоносен съд или камера на сърцето. Тъй като багрилото се вижда с рентгеново лъчение може да се запише рентгенов филм на циркулацията. Ангиограмата изисква много повече рентгенова снимка, отколкото е необходима за обикновена рентгенова снимка на гръдния кош. По тази причина тестът се извършва само когато определено е необходимо за здравната грижа. Уверете се, че са направени много проучвания, които не показват дългосрочни ефекти при хора, които са имали сърдечна катетеризация и ангиография.

Понякога лекарите могат да лекуват сърдечен дефект по време на сърдечната катетеризация. Това се нарича интервенционна или терапевтична катетеризация. Тези процедури включват отваряне на дупка в стената между горните камери, отваряне на запушен клапан или съд, запушване на ненужния съд или затваряне на ненужни дупки в сърцето. Вашият кардиолог ще обсъди тези лечения с вас преди катетеризацията.

След катетеризацията и ангиограмата пациента се премества в стаята за възстановяване и наблюдение в продължение на няколко часа преди да се изпише или да бъде приет в болницата за повече тестове и/или наблюдение. След катетеризацията кардиологът ще обсъди резултатите от теста.

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР е друг начин за ясни снимки на сърцето и измерване на сърдечната функция. ЯМР използва безболезнени магнитни вълни за оценка на сърцето и кръвоносните съдове свързани със сърцето и белите дробове. Често медицинският екип ще трябва да постави малък абокат в ръката.

ЯМР обикновено отнема 30-60 минути и пациентът трябва да е напълно неподвижен за теста и ще лежи на маса в магнита. По-голямата част от тялото ще бъде в малък тунел в центъра на магнита. Това може да е обезпокоително дори за възрастни, но много центрове имат специални слушалки и видео маски, които могат да помогнат да се запази спокойствие по време на теста. Ако е необходимо ще се даде лекарство, за да сведе до минимум безпокойството по време на теста. Понякога тестът се прави вместо или в допълнение към сърдечната катетеризация и ангиограма. Кардиологът ще реши дали има нужда или от тест или и от двете.

КТ (компютърна томография) на сърцето. Използва множество рентгенови изображения, за да направи рентгенов филм на сърцето и белите дробове без да се поставят катетри в циркулацията. Подобно на ЯМР този тест понякога прави по-ясни снимки отколкото ангиограма. Тестът изисква само обикновен абокат в ръката и може да се направи по-бързо от ЯМР. За разлика от ядрено-магнитен резонанс КТ сканирането използва приблизително същото количество рентгеново лъчение колкото е необходимо за ангиограма.

Трансезофагеална ехокардиограма (TEE). Специален вид ултразвуков филм на сърцето, който дава много по-ясни снимки от стандартната ехокардиограма която се извършва на гърдите. За да завърши проучването лекарят поставя специална дълга тръба с малка ултразвукова сонда на края наречена TEE сонда в хранопровода под упойка.

Кардиологът може да препоръча TEE когато стандартната ехокардиограма не е достатъчно ясна, за да постави подозирана диагноза или при сърдечна операция така, че хирургът и екипът по анестезия да имат повече информация за насочване на лечението след операцията. TEE също така помага на хирургичния екип да определи дали процедурата е била успешна или е необходима допълнителна намеса преди напускане на операционната__. Рискът от TEE е минимален.__

Специално тестване на сърдечния ритъм

Холтер монитор

Начин да записвате всеки удар на сърцето си за 24 часа. Кардиологът препоръчва Холтер монитор, за да се увери, че няма никакви опасни сърдечни ритми, които може да се нуждаят от повече лечение.

Холтер мониторът е малък рекордер, който е прикрепен към тялото чрез лепенки подобни на тези използвани при електрокардиограма (ЕКГ). Не боли, но понякога лепенките могат да раздразнят кожата по време на записа. Необходимо е да се води дневник на събитията през 24-часовия период през който се носи монитора. Този запис ще помогне на лекарите да разберат кога сте активни, спите или имате някакви симптоми, които могат да бъдат причинени от проблем със сърдечния ритъм. След като се завърши записа кардиологът ще го прегледа.

Тъй като Холтер мониторът обикновено се носи само за 24 часа, това е особено полезно при симптоми, които се случват поне веднъж на ден. Ако симптомите се случват по-рядко Вашият лекар може да препоръча монитор за събития.

Монитор за сърдечни събития

Начин за записване на сърдечния ритъм когато симптомите се проявяват по-малко. Представлява рекордер, който е по-малък от рекордера на Холтер монитора. Носи се през по-голямата част от деня всеки ден обикновено в продължение на 30 дни. Мониторът винаги записва, но не запазва. Когато имате симптом ще натиснете бутон на рекордера което ще запази ритъма точно по това време, а понякога и за кратко време преди бутонът да бъде натиснат. По-новите видове монитори използват безжични ритми на предаване и не изискват ръчно активиране.

Имплантируем рекордер на събития

Устройство което може да записва сърдечния ритъм до 14 месеца. Поставя се под кожата чрез незначителна операция. Това е най-добрият начин за записване на много сериозни проблеми със сърдечния ритъм, които може да се случват рядко. Рекордерът записва определени сърдечни ритми автоматично.

Стрес тест (тест с физическо натоварване)

Тест за сърдечния ритъм и издръжливост докато тренирате. Можете да бягате на бягаща пътека със стандартни скорости или да карате стационарен велосипед с постоянно нарастващо съпротивление докато сте свързани към ЕКГ проводници, които непрекъснато записват сърдечния ритъм. В някои центрове може да се наложи да се диша в балон, за да може да се измери количеството кислород което се използва. Това дава информация за това колко добре работи сърцето.

Стрес тестът дава информация за ефекта върху упражненията върху кръвното налягане, сърдечната честота, сърдечния мускул и сърдечния ритъм. Ако имате симптоми по време на тренировка този тест ще помогне да ги пресъздадете, за да видите дали те са причинени от сърцето. Тестът отнема около 10-15 минути за извършване и допълнителни 10-15 минути за наблюдение след това. Ако сте планирани за теста, трябва да носите дрехи за спорт и маратонки подходящи за джогинг.

Електрофизиологично проучване

Специализирано сърдечно катетеризиране което разглежда електрическата или ритъмната функция на сърцето вместо неговия кръвен поток. Ритъмната функция на сърцето контролира началото на всеки сърдечен ритъм и контролира сърдечната честота.

Кардиологът може да изиска проучване на електрофизиологично проучване за отстраняване на анормален проблем с бърз ритъм или за оценка на потенциала за развитие на анормални ритми (аритмии), които може да се нуждаят от лечение с лекарства или хирургическа намеса.

https://www.heart.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се