Холтер мониторите - ползи и начин на употреба

2457
Холтер мониторите - ползи и начин на употреба

Холтер мониторът е портативно записващо устройство което записва сърдечния ритъм и проверява за необичайни признаци. Лекарите могат да назначат 24 или 48-часово наблюдение с холтер монитор, ако се нуждаят от повече информация за сърцето на пациент след като са използвали стандартна електрокардиография.

Какво да очакваме при използване на холтер монитор и какво означават резултатите?

Когато хората съобщават за симптоми на сърдечни проблеми лекарите често използват ЕКГ, за да помогнат при диагностициране на проблема. Стандартна ЕКГ показва моментна снимка на цялостната електрическа активност на сърцето. Ако моментната снимка не е достатъчна лекарят може да поиска наблюдение с холтер монитор.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Към тялото се прикрепва малко устройство захранвано от батерии по същия начин като стандартната ЕКГ. Така се наблюдава сърцето на човек докато се занимава с ежедневните си дейности.

Малкото устройство има тънки електрически кабели с електроди, които се прикрепват към зоната на гърдите. Лекарят може да назначи Холтер мониторинг за 24 или 48 часа в зависимост от симптомите и колко често се появяват, например симптоми като:

 • бърз или бавен сърдечен ритъм
 • виене на свят
 • слабост или умора
 • чувство на задух
 • болка в гърдите
 • трептене в сърцето
 • неравномерен сърдечен ритъм
 • усещане за прескачане на сърдечни удари
 • виене на свят докато използвате пейсмейкър

Много проблеми, които засягат сърдечния ритъм се появяват само спорадично през целия ден и е малко вероятно човек да се намира в лекарския кабинет точно когато възникнат проблемите. Това е едно от предимствата на постоянното наблюдение с холтер монитор. Мониторът може да записва проблема когато това се случи помагайки на лекарите да диагностицират основния проблем.

В допълнение лекарят може да назначи 24-часов мониторинг, за да провери реакцията на пациента към лекарства за сърдечни проблеми.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ХОЛТЕР ЕКГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Как се използва

Използването на 24-часов Холтер монитор е просто макар, че може да изглежда сложно.

Мониторът е достатъчно малък, за да се побере в дланта на ръката и обикновено се носи около врата или се прикрепя с колан на кръста. Проводниците свързват устройството към електродите прикрепени към тялото.

Електродите се прикрепват към кожата с адхезивен гел, за да ги задържи на място и да осигури точни показания.

Кожата трябва да бъде почистена.

Ако сте мъж с интензивно окосмяване може да се наложи бръснене преди да закрепите електродите.

Металът в електродите улавя сърдечната дейност като електрически сигнали. След това електродите предават сигналите на монитора, който ги записва.

Електродите могат да се разхлабят или да паднат и е много важно да ги поставите отново. Лекарят ще обясни как се прави това.

реклама

Какво да очаквате

Лекарят ще обясни какво да очаквате и как да използвате конкретния тип монитор.

Общите съвети по-долу могат да помогнат за предотвратяване на грешни показания и да се наложи да се повтори теста.

Въздържайте се от душ, къпане и плуване докато носите холтер монитор. Може да се използват мокри кърпички или кърпа и сапун за почистване на зони като лицето, подмишниците и слабините.

Важно е да се избягва намокрянето на монитора, проводниците или електродите!

Прекарайте деня си както обикновено с нормалните дейности включително ходене на училище или работа докато правите 24-часовия тест с холтер монитор. Това включва и извършването на всякакви редовни упражнения освен ако те включват обилно изпотяване или намокряне на зоната с уреда.

Може също да ограничите консумацията на алкохол или кофеин.

Трябва да се води дневник и да се записват ежедневните дейности и всички симптоми които се изпитат. Отбелязването на времето в което има болка в гърдите например може да помогне на лекарите да решат какво да търсят първо когато дешифрират резултатите.

Също така трябва да се запише следната информация за това което се случва когато се появят симптоми:

 • какви дейности се извършват
 • всякакви храни които са консумирани
 • дали току-що сте приели нещо за пиене
 • нива на стрес независимо дали сте били активни или сте си почивали

Също така е полезно да проверите дали електродите все още са прикрепени през целия ден.

Разхлабеният или отделен електрод може да направи отчитането неточно.

Избягвайте зони с високо напрежение докато носите монитора, защото магнитните или електрическите полета могат да направят отчитането по-малко точно.

Избягвайте мощни магнити като тези в ЯМР скенери и металотърсачи.

Някои електронни устройства могат да повлияят на функцията на холтер монитора. Избягвайте електрически четки за зъби, самобръсначки, микровълнови печки и мобилни телефони докато използвате монитора.

Тестът с холтер монитор е неинвазивен. Може да е неудобно, но тестът не представлява сериозни рискове. Единственият възможен риск е известно дразнене на кожата когато електродите се прикрепят към тялото.

Всеки, който има алергия към лепила трябва да уведоми своя лекар. Може да се използва различно вещество, за да прикрепи електродите към тялото.

Разчитане на резултатите

След периода на тестване посетете лекаря си, за да премахне монитора. Предайте дневника и бележките за преглед. Лекарят ще вземе предвид показанията на монитора и бележките когато прави диагноза.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КАРДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Показанията на холтер монитора могат да разкрият основно сърдечно заболяване, нови симптоми и потенциални задействания. Също така може да помогне за показване на проблеми причинени от лекарства.

Следващи стъпки

След като лекарят диагностицира основната причина за симптомите ще обсъди възможностите за лечение. Ако пациентът вече спазва план за лечение лекарят може да препоръча коригиране на дозата или смяна на лекарството.

Лекарят понякога не може да постави диагноза след преглед на показанията от 24 или 48-часовото наблюдение на холтер монитора. Пациентът може да не е имал симптоми през този ден или мониторът да не е отчитал нередовна дейност. В тези случаи лекарят ще назначи допълнителни изследвания и дори може да препоръча по-дългосрочно наблюдение.

Безжичните холтер монитори и ЕКГ с електродни лепенки могат да регистрират сърдечната дейност за по-продължителен период.

Холтер мониторингът може да е леко неудобство в продължение на часовете, в които записва записа, но може да предостави жизненоважна информация за основните сърдечни заболявания.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се