От яйцеклетка до ембрион! Как се опложда, имплантира и развива яйцеклетката?

77201
От яйцеклетка до ембрион! Как се опложда, имплантира и развива яйцеклетката?

Оплождането на яйцеклетката и развитието на ембрион са едни изключително сложни етапи, които преминават през каскада от процеси. За да се осъществи оплождане са необходими две полови клетки - мъжка (сперматозоид) и женска (яйцеклетка). Яйцеклетката е най-голямата клетка в организма и може да бъде видяна на просто увеличение. При жената яйцеклетката се отделя по време на овулацията. Нормално менструалният цикъл се разделя на две фази: фоликуларна, която започва от първия ден на менструалния цикъл и завършва с овулацията и лутеална, което обхваща периода от овулацията до началото на следващото менструално кръвотечение. Приблизително на 14-тия ден (може да бъде между 8 и 20 ден) е овулацията, по време на която се пука узрелият Граафов фоликул и яйцеклетката попада в маточната тръба. В следващите 12-24 часа тя е годна за оплождане като след това тя губи тези си способности.

Оплождане (фертилизация).

С еякулацията се отделят милиони сперматозоиди, но само един успява да навлезе в яйцеклетката. В женските полови пътища част от сперматозоидите губят мотилитета си, други умират и до яйцеклетката достига по-малък брой. Когато попаднат в маточната тръба те заобикалят яйцеклетката, като тя може да се окаже покрита от над 50-60 сперматозоида. На главичката на мъжката полова клетка има мехурчета с протеолитични ензими, които разграждат обвивката на яйцеклетката и по този начин навлизат в нея. Когато първият сперматозоид успее да пробие яйцеклетката и да навлезе в нея, тя образува плътна обвивка, която не пропуска останалите. Едновременно с това останалите сперматозоиди губят оплодителната си способност. Оплодената яйцеклетка се нарича зигота и в нея започват специфични делителни процеси.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Имплантация и развитие.

През първите 3-4 дни след оплождането започва деление на две, четири, осем и т.н. клетки, които се наричат бластомери. Те са напълно еднообразни кръгли клетки. На 78-ия час клетките са вече 58. Клетките започват да се разделят на две - едната част се подрежда в един слой в периферията, а другата част се фокусира в единия полюс. От клетките в един ред (трофобласт) ще се образуват в бъдеще околоплодните обвивки, а от тези които са струпани от едната страна (ембриобласт) ще се формира бъдещият ембрион. През следващите часове между двете клетъчни групи започва да се натрупва течност и в този вид яйцеклетката е готова да бъде имплантирана в ендометриума (лигавицата на матката).

реклама

С придвижването на зиготата, външната й обвивка започва да изчезва и остава трофобластът (слоят клетки в един ред). Трофобластът съдържа протеолитични ензими, които разграждат мястото на имплантация в ендометриума. По този начин яйцеклетката потъва в него и навлиза в маточната лигавица. Имплантацията става между 8-ия и 10-ия ден след оплождането. Към 12-13-ия ден яйцето е с размери от 1 мм. Когато яйцеклетката влиза в контакт в маточните тъкани си осигурява хранителен материал за по нататъшното си развитие. Мястото на имплантация обикновено е леко изпъкнало.

Маточната лигавица търпи известни промени и е нужна подготовка за поемането на яйцеклетката. Тя набъбва и след имплантацията започва децидуална реакция на маточната лигавица - разрастват жлезистите елементи и ендометриума задебелява.

След 12-тия ден е фазата на гаструлация, в която се развиват зародишните пластове. Първоначално зародиша е изпълнен с пихиеста материя. След това се формират ендо-, мезо- и ектодермата, от които се развиват всички органи и системи. Това дава началото на бъдещия ембрион и раждането на здраво бебе.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се