Пълнолуние и безсъние – каква е връзката?

10849
Пълнолуние и безсъние – каква е връзката?

Още от древни времена е установено силното влияние на луната върху човека. Не случайно много култури имат ритуали за здраве и благополучие, които се изпълняват според различните положения на луната. Пълнолуние и Новолуние са периоди, които оказват много силно влияние върху човека заради силната енергия, която притежават тези процеси. Влиянието на луната е доказано върху редица природни явления. Човекът също е част от природата и той е част от всички естествени процеси, които протичат в нея.

Магията на Пълнолунието! Каква енергия преобладава в този период?

Това е един много хубав период, в който се наблюдава пълна луна. Според източната култура вселенската енергия, която обуславя живота и жизнената енергия във всички живи същества се нарича Прана, Ки, Чи, Ци (в различните държави и култури тя се нарича по различен начин, но есенцията е една и съща). Тази универсална вселенска енергия се състои и проявява в две взаимно допълващи се страни или сили: Ин (женска енергия) и Ян (мъжка енергия). Тук не се имат предвид полови разделения, а разликата и противоположността на двете енергии, които сформират цялото.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ин се свърза с женското начало. Тази енергия е негативна, пасивна, мека, разширяваща се, бавна, тъмна. Свързва се с нощта. Ян е мъжкото начало и енергията е позитивна, енергична, властна, бърза, светла, топла, свиваща се. Това е енергията на деня. Тези две енергии взаимно се допълват и съставят баланса в природата и живота.

Непрекъснато има цикличност и преобладаване на едната от двете енергии последвани от баланс между двете и отново излизане от него. Вселенската енергия се характеризира с непрекъсната динамичност, развитие, умиране и отново зараждане, цикличност. Идеята е, че енергията винаги остава в нейната цялостност, а промените настъпват само във физическите форми. Това е и основата на концепцията за вечност.

По време на светлата част от денонощието преобладава Ян енергия, а нощта се управлява от Ин. Месецът също има своя цикличност. С периодът на Новолуние започва засилването на Ян енергията, която достига своето най-силно и мощно влияние по време на Пълнолуние. След това с намаляването на луната започва период, в който преобладава Ин.

реклама

Каква е връзката на безсънието с Пълнолунието? По какъв начинЛуната влияе върху съня?

Много хора се чувстват по-напрегнати и неспокойни по време на Пълнолуние. Това доведе до много въпроси и учени са започнали да търсят отговорите и причините за това. Основната причина за безсъние по време на Пълнолуние е мощната Ян енергия, която властва в този период и която достига своя апогей именно в тази фаза на Луната. Ян енергията е енергична и активна. Това дава като резултат нови идеи, жизненост, активност, повече енергия, неспокойствие, напрежение, повече мисли, по-трудно успокояване на ума. Всички тези фактори създават предпоставки за неспокоен сън и по-трудна почивка. Много хора, които се занимават с изкуство и творчество имат много силно изразени прозрения, идеи и способности именно в този период от месеца.

Друга причина за безсъние по време на Пълнолуние е намаленото количество мелатонин, което се синтезира в организма. Причината за това е силната лунна светлина. За синтеза на този хормон от епифизата е нужна тъмнина, а по време на Пълнолуние нощта е по-светла и ярка.

Смята се, че по-сензитивните и интуитивни хора усещат най-силно промени в природата и нейната цикличност. Именно те, както и хората с хронични заболявания и проблеми със съня, ще усещат най-силно влиянието на Пълнолунието.

Не бива да забравяте също така, че Пълнолунието е един прекрасен и много силен период, подходящ за пречистване на тялото и ума от всичко старо и ненужно и зареждането им с нови желания и цели.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се