5 проблема със съня за които никой не говори

8325
5 проблема със съня за които никой не говори

Спомняте ли си последния път когато сте спали като новородени и сте се събудили свежи и заредени с енергия. Може да ви се стори странно, но хората са склонни да вярват, че тъй като съвременния живот е толкова забързан, никой не се чувства отпочинал. Но реалността е, че може да имаш нарушение на съня и дори не го знаеш. Има няколко проблема, които могат да ви лишат от качествен сън, оставяйки ви по-уморени сутринта, отколкото сте били, когато сте си легнали. Разберете какво може да се случва между чаршафите и как да локализирате проблема.

Проблем на съня No. 1 - Сънна апнея

Хъркането - Дължи се на стеснение на дихателните пътища. Въпреки, че е по-вероятно да се събудите, ако имате затруднено дишане, е възможно да не си спомняте за това, защото събуждането обикновено трае няколко секунди. Някои хора се събуждат десетки или дори стотици пъти на нощ. Това е сънно разстройство, известно като сънна апнея. Сънната апнея увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и остеопороза. Ето защо е важно да се диагностицира навреме.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Проблем на съня No. 2 - Скърцане със зъби

Събуждали ли сте се с болки в челюстта или страдате ли от хронично главоболие? Ако е така, може да скърцате със зъби. Скърцането може да доведе до болки, които да попречат на съня ви . Експерти смятат, че скърцане със зъби, е проблем за около 16 процента от нас, и е свързано с безпокойство, въпреки че ненормалната захапка и антидепресантите също могат да доведат до това.

Проблем на съня No. 3 - Часовникът в тялото ви е изключен

Не ви се спи дори и в малките часове? Синдром на забавената фаза на сън е технически термин за това заболяване, което рефлектира 10 на сто от хората, които търсят помощ за безсъние. Това е биологичен бъг, който не позволява на тялото ви да прави мелатонин (хормона на съня), дори след 12 часа или по-късно. Вероятно страдате от този синдром ако Вие сте били нощна птица още от гимназията. Синдромът се среща често сред тийнейджърите, а понякога продължава и в зряла възраст. Ако не спите поне 7 часа на ден, Вие сте с най-голям риск от високо кръвно налягане и диабет. Нещо повече, едно скорошно изследване, публикувано в публикацията Когнитивна терапия и изследвания установи, че хората, които не си доспиват са склонни да изпитват повече негативни мисли.

Проблем на съня No. 4 - Синдром на неспокойните крака

Случвало ли ви се това неприятно чувство, когато краката подскачат спонтанно. Това е проблем виждан в 1 от всеки 10 души и се смята, че е свързан с дисфункция в начина, по който мозъкът обработва невротрансмитера допамин. Въпреки това, в някои случаи този синдром се дължи на хранителен дефицит. Хората, които имат ниско съдържание на желязо, изглежда имат свръхактивност в части от мозъка, която води до нежелано движение в краката.

Проблем на съня No. 5 - Ходенето на сън и дори хранене по време на сън

реклама

По причини, които не са напълно изяснени, често по време на най-дълбоката фаза на сън (наречена забавяне на вълната) някой хора започват да се скитат из къщата. Поведението, което може да засегне до 4% от населението, е по-вероятно да се случи когато се лишавате от спане за по-дълго време. Друга причина може да бъде золпидем (едно от най-популярните успокоителни).

Освен това, от 1 до 3 на сто от хората, които живеят в такова зомбирано състояние, подобно на действително нападение над кухнята, може да е свързано с хранително разстройство. Това състояние често се среща при жени на диета, които си лягат гладни.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се