Подостър тиреоидит - какво трябва да знаем

1184
Подостър тиреоидит - какво трябва да знаем

Тиреоидитът е възпаление на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза е жлеза в предната част на шията която отделя различни хормони. Тези хормони помагат за регулиране на метаболизма, процесът който превръща храната в енергия. Също така играят решаваща роля за физически и емоционални реакции като страх, вълнение и удоволствие.

Тиреоидитът включва група заболявания които причиняват възпаление на щитовидната жлеза. Повечето видове тиреоидит обикновено водят до хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм. И двете състояния могат да причинят промени в теглото, тревожност и умора.

Хипертиреоидизмът е заболяване при което щитовидната жлеза е свръхактивна и произвежда твърде много хормони.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хипотиреоидизмът е състояние при което щитовидната жлеза е недостатъчно активна и не произвежда достатъчно хормони.

Подострият тиреоидит е рядък тип тирeоидит който причинява болка и дискомфорт в щитовидната жлеза. Пациентите с това състояние също ще имат симптоми на хипертиреоидизъм и по - късно ще развият симптоми на хипотиреоидизъм. Макар, че често е временен подострият тиреоидит може да причини постоянни усложнения, ако не се лекува.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Причини и рискови фактори

За разлика от други форми на тиреоидит подострият тиреоидит се смята, че е свързан с вирусна инфекция. В отговор на вируса щитовидната жлеза набъбва и може да наруши производството на хормони. Това причинява възпаление и различни симптоми.

Подострият тиреоидит се среща по - често при жени на възраст от 40 до 50 години отколкото при мъже на същата възраст. Обикновено се появява след инфекция на горните дихателни пътища като грип или паротит.

Симптоми на подостър тиреоидит

За разлика от други форми на тиреоидит подострият тиреоидит причинява болка в щитовидната жлеза. В някои случаи тази болка може да се разпространи и в други части на шията, ушите или челюстта. Щитовидната жлеза може да е подута и изнежена на допир. Американската асоциация по щитовидната жлеза изчислява, че болката обикновено продължава между 1 и 3 месеца.

Други симптоми на подостър тиреоидит включват:

 • висока температура
 • умора
 • слабост
 • дрезгавост
 • затруднено преглъщане

Симптоми на хипертиреоидизъм

Повечето хора обикновено развиват хипертиреоидизъм в началните стадии на подостър тиреоидит. Симптомите по време на този стадий на заболяването могат да включват:

 • раздразнителност
 • тревожност
 • безпокойство
 • проблеми с концентрацията
 • диария
 • внезапна загуба на тегло
 • бърз или неравномерен сърдечен ритъм
 • повишена телесна температура, която често води до прекомерно изпотяване
 • треперене

Симптоми на хипотиреоидизъм

С напредването на заболяването хипотиреоидизмът обикновено замества хипертиреоидизма във втория етап. Симптомите по време на втория етап могат да включват:

 • умора
 • косопад
 • непоносимост към студ
 • запек
 • внезапно наддаване на тегло
 • обилни менструални периоди
 • депресия

Първият етап на подостър тиреоидит обикновено продължава по - малко от три месеца.

Вторият етап може да продължи още девет до 15 месеца.

реклама

Видове подостър тиреоидит

Има четири различни подтипа на подостър тиреоидит:

Подостър грануломатозен тиреоидит: Това е най - честият тип подостър тиреоидит. Най - често се причинява от вирусни инфекции.

Следродилен тиреоидит: Това се случва при жени в рамките на една година след раждането и обикновено изчезва в рамките на 18 месеца. Смята се, че жените които развиват тази форма на тиреоидит имат основно автоимунно заболяване което причинява възпалението. Симптомите се проявяват в две фази като се започне със симптоми на хипертиреоидност и се преминава към хипотиреоидни симптоми.

Субакутен лимфоцитен тиреоидит: Това се случва и по време на следродилния период. Хипертиреоидните симптоми се развиват по - рано (обикновено в рамките на три месеца след раждането), а хипотиреоидните симптоми могат да продължат няколко месеца след това.

Тиреоидит при палпация: Това се развива, когато тироидните фоликули са повредени от механична манипулация, като многократно изследване на щитовидната жлеза или операция.

Всички подтипове на подостър тиреоидит следват подобен ход на симптомите като първо се развива хипертиреоидната жлеза. Основните разлики са причините.

Диагностика

Лекарят ще опипа и прегледа шията, за да види дали щитовидната жлеза е увеличена или възпалена. Също така ще попита за симптомите и скорошната медицинска история. По - вероятно е да провери за подостър тиреоидит, ако наскоро сте имали вирусна инфекция в горните дихателни пътища.

Лекарят ще назначи кръвен тест, за да потвърди диагнозата подостър тиреоидит. Този тест проверява нивата на определени хормони в кръвта. По - конкретно кръвният тест ще измери нивата на хормона на щитовидната жлеза или свободния Т4 и тиреостимулиращия хормон (TSH). Свободните нива на T4 и TSH са част от това което се нарича "вътрешен цикъл за обратна връзка". Когато едното ниво е високо, другото ниво е ниско и обратно.

Резултатите от кръвния тест варират в зависимост от стадия на заболяването. Анормалното ниво на двата хормона показва подостър тиреоидит.

В началните етапи вашите свободни нива на Т4 ще бъдат високи докато нивата на TSH ще бъдат ниски.

В по-късните етапи нивата на TSH ще бъдат високи, докато нивата на T4 ще бъдат ниски.

Лечение

Ако сте диагностицирани с подостър тиреоидит лекарят ще предпише лекарства които да помогнат за намаляване на болката и за контрола на възпалението. В някои случаи това е единственото лечение необходимо за подостър тиреоидит. Възможните лекарства включват:

 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства без рецепта (НСПВС). Лекарства като аспирин и ибупрофен действат чрез намаляване на възпалението. В резултат на това ще изпитате по - малко болка. Ацетаминофенът (Tylenol) не е толкова ефективен, защото не намалява възпалението което причинява тиреоидит
 • Кортикостероиди. Кортикостероидите се използват когато НСПВС не са достатъчно ефективни за намаляване на отока. Преднизонът е често срещан кортикостероид използван за лечение на подостър тироидит. Лекарят може да предпише 15 до 30 милиграма на ден за начало и след това бавно да намали дозата в продължение на три до четири седмици
 • Бета - блокери. Лекарят може да предпише бета - блокери, ако е налице хипертиреоидизъм в ранните етапи. Тези лекарства понижават кръвното налягане и пулса, за да облекчат определени симптоми включително тревожност и неравномерен пулс

Лечението на хипертиреоидизъм е важно в началото на заболяването. Това обаче няма да е полезно след като състоянието премине във втората фаза. По време на по - късните етапи на заболяването се развива хипотиреоидизъм. Вероятно ще трябва да приемате хормони като левотироксин, за да се заменят хормоните на щитовидната жлеза които тялото не произвежда.

Лечението на подостър тиреоидит обикновено е временно. Лекарят ще Ви предупреди за продължителността на прием на лекарствата които са Ви предписани за лечение на състоянието.

Профилактика

Няма ясни превантивни мерки за подостър тиреоидит тъй като точната причина е неизвестна. Рецидивите не са често срещани.

В много случаи подостър тиреоидит преминава от само себе си. Цялостната прогноза зависи от степента на увреждане на щитовидната жлеза. Ако бъдат нанесени много вреди може да имате постоянни проблеми с щитовидната жлеза и да се нуждаете от постоянна медицинска помощ.

Симптомите на подостър тиреоидит обикновено изчезват в рамките на 12 до 18 месеца. В някои случаи обаче хипотиреоидизмът може да се окаже постоянен. Американската асоциация по щитовидната жлеза изчислява, че приблизително 5 процента от хората с подостър тиреоидит развиват постоянен хипотиреоидизъм. Постоянните здравословни проблеми са изключително редки.

Свържете се с Вашия лекар, за да потвърди здравословното Ви състояние когато имате някакви притеснения. Ранната диагностика и лечение могат да помогнат за предотвратяване на развитието на постоянен хипотиреоидизъм.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се