Ендокринните заболявания - кога да посетим ендокринолог

817
Ендокринните заболявания - кога да посетим ендокринолог

Ендокринологията е областта на заболяванията свързани с хормоните. Ендокринолозите могат да диагностицират и лекуват хормонални проблеми и възникващите от това усложнения.

Хормоните регулират метаболизма, дишането, растежа, размножаването, сетивното възприятие и движението. Хормоналният дисбаланс е основната причина за широк спектър от медицински състояния. Ендокринологията се фокусира както върху хормоните, така и върху многото жлези и тъкани които ги произвеждат. Ендокринологията включва широк спектър от системи в човешкото тяло.

Хората имат над 50 различни хормона. Те могат да се откриват в организма в много малки количества и все пак да имат значително влияние върху телесната функция и развитие.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Какво представлява ендокринната система?

Човешката ендокринна система се състои от редица жлези които отделят хормони, за да контролират много различни функции. Когато хормоните напуснат жлезите те навлизат в кръвния поток и се транспортират до органи и тъкани във всяка част на тялото.

Надбъбречни жлези

Надбъбречните жлези са разположени в горната част на бъбреците. Те са разделени на две части. Дясната част на жлезата е триъгълна, а лявата е с форма на полумесец. Надбъбречните жлези отделят:

 • кортикостероиди, стероидите участващи в реакциите на стрес, имунната система, възпаление и др.
 • катехоламини като норепинефрин и епинефрин в отговор на стрес
 • алдостерон който засяга бъбречната функция
 • андрогени или мъжки полови хормони, включително тестостерон.

И мъжете и жените имат малко андрогени, но мъжете имат по - високи нива. Андрогените контролират развитието на характеристики свързани с мъжките белези като окосмяване по лицето и по - дълбок глас.

Хипоталамус

Хипоталамусът се намира точно над мозъчния ствол и под таламуса. Тази жлеза активира и контролира неволните функции на тялото включително дишането, сърдечната честота, апетита, съня, температурата и циркадните цикли или дневните ритми. Хипоталамусът свързва нервната система с ендокринната система чрез прикрепената хипофизна жлеза.

Яйчници и тестиси

Яйчниците са разположени от двете страни на матката при жените. Те отделят хормоните естроген и прогестерон. Тези хормони насърчават сексуалното развитие, плодовитостта и менструацията. Синдромът на поликистозните яйчници е най - честото ендокринно заболяване при жените.

Тестисите са разположени в скротума под пениса при мъжете. Те отделят андрогени, главно тестостерон. Андрогените контролират сексуалното развитие, пубертета, окосмяването по лицето, сексуалното поведение, либидото, еректилната функция и образуването на сперматозоиди.

Панкреас

Разположен в корема панкреасът е едновременно ендокринна жлеза и храносмилателен орган. Панкреасът освобождава:

 • Инсулин: Важен за метаболизма на въглехидратите и мазнините в организма
 • Соматостатин: Регулира функцията на ендокринната и нервната система и контролира секрецията на няколко хормона като гастрин, инсулин и хормон на растежа
 • Глюкагон: пептиден хормон който повишава нивата на кръвната захар когато те паднат твърде ниски
 • Панкреатичен полипептид: Помага за контролиране на секрецията на вещества произвеждани от панкреаса

Ако има проблеми с панкреаса могат да доведат до диабет и храносмилателни проблеми.

Паращитовидни жлези

Малки ендокринни жлези разположени в областта на шията. Произвеждат паратироиден хормон който регулира калция и фосфата в кръвта. Мускулите и нервите могат да работят безопасно и ефективно само, ако тези химикали са на правилните нива.

Епифизна жлеза

Малка ендокринна жлеза разположена дълбоко в мозъка. Отделя мелатонин и помага за контролиране на съня на тялото и умерените нива на репродуктивните хормони.

Хипофизна жлеза

Ендокринна жлеза прикрепена към хипоталамуса в основата на мозъка. Понякога се нарича главната ендокринна жлеза, защото отделя хормони които регулират функциите на други жлези, както и растежа и няколко други телесни функции.

Предната хипофиза секретира хормони които влияят на сексуалното развитие, функцията на щитовидната жлеза, растежа, пигментацията на кожата и надбъбречната функция.

Ако предният дял на хипофизата е слабо активен това може да доведе до забавяне на растежа в детството и недостатъчна активност на други ендокринни жлези.

Задният дял на хипофизата секретира окситоцин, хормон който увеличава контракциите на матката и антидиуретичен хормон (ADH) който насърчава бъбреците да реабсорбират водата.

Тимусна жлеза

Тимусът е ендокринна жлеза разположена под гръдната кост. Т-лимфоцитите, вид имунни клетки узряват и се размножават в тимусната жлеза в началото на живота. След пубертета жлезата се свива. Тимусната жлеза играе роля в имунната система която предпазва тялото от болести и инфекции.

Щитовидната жлеза

Жлеза с форма на пеперуда, разположена точно под адамовата ябълка на шията. Щитовидната жлеза произвежда хормони които играят ключова роля в регулирането на кръвното налягане, телесната температура, сърдечната честота, метаболизма и как тялото реагира на други хормони__. Щитовидната жлеза използва йод за синтезиране на хормони.__

Двата основни хормона които произвежда са тироксин и трийодтиронин. Също така произвежда калцитонин, който подпомага укрепването на костите и регулира метаболизма на калция.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Заболявания

Хормоналният дисбаланс може да бъде резултат от генетични фактори или фактори на околната среда. Някои бебета се раждат с хормонални проблеми които могат да доведат до редица здравословни проблеми като нисък растеж.

Химикалите от околната среда нарушаващи ендокринната система като пестициди, олово и фталати които се използват в пластмасови контейнери за храна понякога могат да доведат до хормонални проблеми.

реклама

Има три широки групи ендокринни заболявания:

 • Една жлеза не произвежда достатъчно от своите хормони. Това е известно като хипосекреция на ендокринните жлези
 • Една жлеза произвежда твърде много от своите хормони, наричано още хиперсекреция
 • В ендокринните жлези се развиват тумори. Те могат да бъдат злокачествени или ракови, но могат да бъдат и доброкачествени или неракови

Какво може да се обърка?

Няколко примера за това какво може да се случи, ако една жлеза отделя твърде много или твърде малко от своите хормони.

Надбъбречна жлеза

 • Хиперсекрецията може да доведе до прекомерна нервност, изпотяване, повишено кръвно налягане и болест на Кушинг
 • Хипосекрецията може да доведе до болест на Адисон, дефицит на минералокортикоиди, загуба на тегло, загуба на енергия и анемия

Панкреас

 • Хиперсекрецията може да доведе до хиперинсулинизъм, твърде много инсулин може да доведе до ниска кръвна захар
 • Хипосекрецията може да доведе до диабет тип 1

Паращитовидна жлеза

 • Хиперсекрецията може да доведе до крехки кости които лесно се чупят, както и до камъни в пикочната система
 • Хипосекрецията може да доведе до неволни мускулни контракции или тетания причинени от ниски нива на калций в плазмата

Щитовидната жлеза

 • Хипертиреоидизмът най - често произтича от болестта на Грейвс. Това може да доведе до ускорен метаболизъм, изпотяване, аритмия или неравномерен сърдечен ритъм, загуба на тегло и нервност
 • Хипотиреоидизмът може да доведе до умора, наддаване на тегло, депресия, анормално развитие на костите, забавяне на развитието и забавен растеж

Хипофизната жлеза

 • Хиперсекрецията може да доведе до гигантизъм или прекомерен растеж
 • Хипосекрецията може да доведе до бавен растеж на костите и нисък ръст

Тимусна жлеза

 • Свръхсекрецията може да доведе до свръхактивна имунна система която реагира прекомерно на възприеманите заплахи. Това може да доведе до автоимунно заболяване
 • Хипосекрецията може да доведе до отслабена имунна система при която тялото не е в състояние да се бори с инфекцията и лесно се поддава на вируси, бактерии и други патогени

Насочване към ендокринолог

Ако Вашият лекар подозира, че основната причина за медицинско състояние е свързана с производството на хормони може да Ви насочи към ендокринолог, лекар специализиран в ендокринологията. Ендокринологът е специализирал в диагностиката, лечението и управлението на различни състояния свързани с хормонален дисбаланс които засягат жлезите и хормоните.

Ендокринологът има за цел да възстанови хормоналния баланс в системите на тялото. Ендокринолозите обикновено лекуват следните състояния:

 • диабет
 • остеопороза
 • менопауза
 • метаболитни нарушения
 • заболявания на щитовидната жлеза
 • прекомерно или недостатъчно производство на хормони
 • някои видове рак
 • нисък ръст
 • безплодие

Посещение при ендокринолог

По време на първото посещение лекарят ще зададе на пациента серия от въпроси, за да помогне за поставяне на диагнозата. Те могат да обхващат:

 • настоящи лекарства
 • фамилна анамнеза за хормонални проблеми
 • други медицински състояния, включително алергии
 • хранителни навици

Може да се подготвите със списък с всички съществуващи симптоми за Вас преди посещението.

Ендокринологът може да попита за симптом, които не изглеждат свързани или които изглеждат ненужни. Това е така, тъй като нивата на хормоните засягат толкова много различни системи в тялото, че само малки промени в една жлеза могат да засегнат части от тялото далеч от мястото на самите жлези.

Ендокринологът ще провери сърдечната честота и кръвното налягане на пациента и ще разгледа състоянието на

 • кожата
 • косата
 • зъбите
 • устата

Може да се назначи изследване на кръв и урина.

След диагнозата ендокринологът ще предложи план за лечение. Той ще зависи от това кое основно състояние причинява симптомите.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се