Кои са причините за състояние на хипогликемия без диабет

5261
Кои са причините за състояние на хипогликемия без диабет

Хипогликемия се появява когато нивата на кръвната захар спаднат опасно ниско. По-често се среща при хора с диабет, но въпреки това хората които нямат диабет също могат да получат хипогликемия. Кръвната захар или глюкозата е основният източник на енергия в тялото. Когато нивата спаднат твърде ниско тялото няма достатъчно енергия, за да функционира пълноценно. Това състояние се нарича хипогликемия. Тежката хипогликемия може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува. Леченията се фокусират върху връщането на кръвната захар до безопасни нива.

Причини за хипогликемия без диабет

При хора без диабет хипогликемията може да се дължи на това, че организмът произвежда твърде много инсулин след хранене което води до спадане на нивата на кръвната захар. Нарича се реактивна хипогликемия (настъпва няколко часа след прием на храна). Може да бъде ранен признак на диабет. Други здравословни проблеми също могат да причинят хипогликемия:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Пиенето на твърде много алкохол. Когато нивата на кръвната захар са ниски панкреасът отделя хормон наречен глюкагон. Глюкагонът казва на черния дроб да разгражда съхранената енергия. След това черният дроб освобождава глюкозата обратно в кръвта, за да нормализира нивата на кръвната захар. Пиенето на твърде много алкохол може да затрудни функционирането на черния дроб. Вече може да не е в състояние да освободи глюкозата обратно в кръвта, което може да причини временна хипогликемия.

Лекарства. Хипогликемията също може да бъде страничен ефект от:

 • лекарства за малария
 • някои антибиотици
 • някои лекарства за пневмония

Някои групи имат повишен риск от медикаментозна хипогликемия включително деца и хора с бъбречна недостатъчност.

Анорексия. При хранителни разстройства може да не консумира достатъчно храна, за да може тялото да произведе достатъчно глюкоза.

Хепатит. Хепатитът е възпалително състояние, което засяга черния дроб. Наличието на хепатит може да попречи на черния дроб да функционира правилно. Ако не може да произведе или освободи достатъчно глюкоза това може да причини проблеми с нивата на кръвната захар и да доведе до хипогликемия.

Нарушения на надбъбречната жлеза или хипофизата. Проблемите с надбъбречните жлези или хипофизата могат да причинят хипогликемия, тъй като влияят на хормоните, които контролират производството на глюкоза.

Бъбречни проблеми. Бъбреците помагат на организма да обработва лекарства и да отделя отпадъци. Ако човек има проблем с бъбреците лекарствата могат да се натрупват в кръвта му. Този тип натрупване може да промени нивата на кръвната захар и да доведе до хипогликемия.

Тумор на панкреаса. Туморите на панкреаса са рядкост, но наличието на такъв може да доведе до хипогликемия. Могат да накарат органа да произвежда твърде много инсулин. Ако нивата на инсулин са твърде високи нивата на кръвната захар ще спаднат.

Симптоми

Когато човек има хипогликемия, той може да почувства:

 • треперене
 • виене на свят
 • непособност да се концентрира
 • неспособност да фокусират очите си
 • объркване
 • мрачно усещане
 • чувство на глад

Човек с хипогликемия може да развие главоболие или да припадне (да загуби съзнание). Ако човек често има хипогликемия, той може да спре да изпитва симптоми. Това се нарича несъзнаване на хипогликемия.

Диагноза

За да диагностицира хипогликемия лекарят първо ще попита за симптомите. Ако подозира хипогликемия може да назначи кръвен тест. Въпреки това всеки има различно ниво на кръвна захар и измерването, което определя хипогликемията може да варира. Може да бъдат назначени и други тестове, за да се определи основната причина за ниска кръвна захар.

Лечение

Лечението на основната причина е най-добрият начин за предотвратяване на хипогликемия в дългосрочен план. В краткосрочен план приемането на глюкоза помага нивата на кръвната захар да се нормализират. Според изследвания най-добрият начин за лечение на лека хипогликемия е:

 • прием на 15 грама глюкоза и изчакакване 15 минути
 • отново измерване нивата на кръвната захар

Повторете това лечение, ако хипогликемията продължава.

Има много начини за получаване на глюкоза:

 • приемане на таблетка глюкоза
 • инжектиране на глюкоза
 • пиене на плодов сок
 • консумиране на въглехидрати

Храненето с бавно освобождаващи въглехидрати може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар.

Диета

Диетата може да помогне за поддържането на балансирани нива на кръвната захар. Следните съвети могат да помогнат за предотвратяване на хипогликемия:

 • редовни малки хранения, а не три големи хранения
 • хранене на всеки 3 часа
 • разнообразни храни включително протеини, здравословни мазнини и фибри
 • избягване на сладки храни

Носенето на лека закуска при първите признаци на хипогликемия може да предотврати понижаването на нивата на кръвната захар. Най-добрият начин за предотвратяване на хипогликемия е идентифицирането и лечението на основната причина.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се