Хипогликемия! Ниските нива на кръвната захар могат да бъдат много по – опасни от високите!

6468
Хипогликемия! Ниските нива на кръвната захар могат да бъдат много по – опасни от високите!

Всички сме наясно с множеството негативни ефекти от перманентно повишените нива на кръвната захар (хипергликемията) в организма. Именно това стои в основата на едно от най - широко разпространените социално значими заболявания - диабета.

Безспорно хипергликемията уврежда кръвоносните съдове, нервите, а от там и множество органи и системи, като води до повишен риск от сърдечносъдови инциденти, увреждане на бъбреците, очите и много други органи и системи. Всички тези увреждания се развиват след продължителен период от време (години) при лош контрол на диабета. За сметка на това ниските нива на кръвната захар могат в рамките на минути да доведат до необратими увреждания.

Какво представлява хипогликемията?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хипогликемията се характеризира с понижено ниво на кръвната захар под 2,8 mmol/L или под 4 mmol/L при пациенти с диабет. При диабетици се приема по - висока стойност, тъй като при тях организма функционира при по - високи нива на кръвната глюкоза, съответно симптомите на хипогликемията се появяват при по - високи нива в сравнение с пациентите без диабет.

Какви са причините?

Състоянието на хипогликемия се среща най - често при пациенти с диабет, на лечение с инсулин или някои перорални антидиабетни медикаменти. Основната причина е несъответствие между количеството на инжектирания инсулин и приема на храна или физическата активност. Най - често до това състояние се стига когато пациентът си инжектира инсулина и пропусне храненето след него.

Диабетът обаче не е единствената причина за хипогликемия. Има редица други състояния и заболявания, които може да доведат до нея. Например други ендокринни заболявания - понижена функция на надбъбречната кора, ниски нива на хипофизнитехормони. Причина за хипогликемията може да бъде и тумор (в повечето случаи доброкачествен), произхождащ от клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин (инсулином).

При новородени деца много генетични дефекти в ензимите, участващи в метаболизма на глюкозата могат да са причина за ниските нива на кръвната захар. Други причини могат да бъдат хирургични намеси на гастроинтестиналния тракт, фруктозна и галактозна непоносимост.

Какви са симптомите?

Симптомите, които настъпват при спадане на нивото на кръвната захар, неслучайно са доста драматични. Те се развиват бързо с цел да сигнализират навреме за евентуално предстоящо увреждане на централната нервна ситема. Тези симптоми се разделят в две групи - неврогенни и невроглюкопенични.

Неврогенните симптоми са резултат от активирането на симпатиковата част на вегетативната нервна система. Те се изразяват в изпотяване, пребледняване, треперене, учестена сърдечна дейност, повишаване на кръвното налягане и силно чувство на глад.

Основният енергиен източник за мозъка е глюкозата, но той не може да си я произвежда сам и това го прави зависим от нивата на кръвната захар. Поради тази причина при техния спад се появяват така наречените невроглюкопенични симпоми, които се изразяват във виене на свят, замъглено зрение, неадекватно поведение. При напредване на състоянието, когато не се предприемат необходимите мерки, може да се стигне до гърчове и кома.

Какви действия да предприемем?

Хипогликемиите се разделят на леки и тежки в зависимост от това дали пациентът е в състояние да си помогне сам или се налага да получи помощ от друг човек. Пациентите с диабет трябва да са обучени да познават началните симптоми на хипогликемията и да реагират веднага като приемат през устата 15 грама бърз въглехидрат. Това количество се равнява на една супена лъжица захар или мед, 5 пакетчета захар от 3 грама или 150 милилитра захарсъдържаща напитка (кола, сироп).

Освен това всеки пациент с диабет трябва да притежава еднократна доза глюкагон. Това е хормон, който има противоположно действие на инсулина и съответно повишава бързо нивата на кръвната захар. Той може да се инжектира мускулно или подкожно. Близките на пациенти с диабет трябва да са обучени да го инжектират при нужда.

В случай че тези мерки не помогнат и пациента е в безсъзнание, незабавно потърсете лекарска помощ! Важно е да се действа бързо, за да се предотвратят уврежданията на централната нервна система.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се