Хранене при диабет! Кои храни трябва да добавим и кои да изключим от менюто си?

5951
Хранене при диабет! Кои храни трябва да добавим и кои да изключим от менюто си?

Диабетът е едно от едно широко разпространено заболяване, както при възрастните, така и при децата. Понастоящем около 230 милиона души по света са болни от диабет, а се очаква през 2025 година броят им да достигне 300 милиона и повече.

Захарният диабет е заболяване на обмяната на веществата, което се характеризира с хронично повишени нива на кръвната захар, в резултат на намалена секреция на инсулин, както е при диабет тип 1, или на намалена чувствителност на тъканите към него, така наречената инсулинова резистентност, характерна за диабет тип 2.

Счита се, че диабетиците със захарен диабет тип 1 са около 9,6 %, а тези с тип 2 - 90,4%. Тип 1 се лекува с инсулин, докато при тип 2 има стъпаловиден подход в лечението. Първо се започва с повишаване на физическата активност и подходящ хранителен режим и ако това не даде резултат постепенно започват да се добавят различни медикаменти.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Диетата е от изключително голямо значение, както за пациентите с диабет, така и при хора с нарушен глюкозен толеранс и повишена гликемия на гладно - състояния, обединени под името предиабет.

Какво представлява гликемичният индекс?

Гликемичният индекс представлява съотношението между нивото на кръвната захар след прием на дадена храна, съдържаща 50 грама въглехидрати спрямо референтна храна (бял хляб или глюкоза), съдържаща същото количество въглехидрати, като това съотношение е изразено в проценти. При пациентите с диабет се предпочитат храните с по - нисък гликемичен индекс, например нискомаслено мляко - 46%, леща - 38%, боб - 47%. Храни с по - висок гликемичен индекс са ориза - 81%, картофите - 80%, меда - 104% и др.

Хлебни единици и въглехидратно броене

За улеснение при избора на храна за диабетици и при изготвяне на диетични режими се използват "хлебни единици”. Те спомагат за изчисление на съдържанието на въглехидратите в храната. Една "хлебна единица” е равна на 12 грама въглехидрати. Например 1 хлебна единица е еквивалента на 9 супени лъжици грах или на 1 супена лъжица макарони. От това може да се заключи че варивата са с много по - ниско въглехидратно съдържание и сътветно са предпочитани храни за диабетици.

Кои храни да добавим и кои да изключим от менюто си?

Противно на всеобщо възприетата представа, хората страдащи от диабет, както и тези в състояние на предиабет, не трябва да изключват въглехидратите от менюто си. Дори напротив, те трябва да представляват 50 - 55% от енергийния им прием. Тези 50% обаче трябва да бъдат за сметка на така наречените комплексни въглехидрати. Това са предимно варивата и пълнозърнестите храни. Наблегнете на бобови храни, овесени ядки, сменете бялото брашно с пълнозърнесто. Въглехидратите, които трябва да изключите от менюто си са моно - и дизахаридите - захарни изделия, мед. Не забравяйте обаче винаги да носите в себе си бърз въглехидрат, например пакетче захар, в случай на рязко спадане на нивото на кръвната глюкоза.

Бялото месо, рибата, нискомасленото мляко и млечни продукти, както и зеленчуците, също са много подходящи за менюто на диабетиците. От значение е и кулинарната обработка на храната. Предпочита се печенето, варенето, задушаването и приготвянето на храната на пара.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се