Ползите от алое вера за здравето - какво трябва да знаем

668
Ползите от алое вера за здравето - какво трябва да знаем

Алое вера е основно лечебно растение в много култури от хиляди години. Алое вера има множество ползи както когато се приема вътрешно, така при локално приложение.

Традиционно растението се използва като чудесно домашно средство за:

 • лечение на рани
 • успокояване на сърбежа
 • подпомагане на намаляването на белези на тъканите

Използва се и за различни състояния включително:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • запек
 • проблеми с кръвната захар
 • инфекции и възпаления

Тъй като такива състояния често се срещат едновременно при хора с автоимунно заболяване на щитовидната жлеза алое вера може да се използва, за да помогне за подобряване на заболяването.

Как това растение може да бъде от полза при Хашимото?

Алое вера (Aloe barbadensis) е едно от най - старите споменати растения известно със своите лечебни свойства. Произхожда от Арабския полуостров от семейство лилиеви и за първи път е растението е използвано от древните египтяни за лечение на рани и изгаряния.

Известно е дори, че Клеопатра използва алое по време на сесиите си за грижа за кожата вероятно защото гелът от алое вера, прозрачното желеобразно вещество което се намира в листата на алое е почти 99 процента вода и може да бъде много хидратиращ за кожата. Всъщност може да се използва локално__, за да помогне за намаляване на фините линии и бръчки.__

Алое вера се култивира в много страни по света. Предпочитано стайно растение. Алоето е лесно за грижа и изисква минимална слънчева светлина.

Освен, че е практично растение алое вера е рекламирано като част от храненето тъй като изобилства с антиоксиданти и противовъзпалителни компоненти.

Листата на алое съдържат витамини С, Е и А, както и много основни витамини от група В: В12, ниацин, В6, фолиева киселина и биотин. Алое вера е уникално с това, че е богато на витамин В12, витамин който се навира в малко растения. Обикновено този енергийно поддържащ витамин В се намира само в животински продукти като риба, месо, яйца и мляко.

Алое вера също съдържа минерали и микроелементи които са жизненоважни за защитата на щитовидната жлеза и здравословното преобразуване от Т4 в Т3. Те включват хром, цинк, селен, мед, магнезий, натрий, калий и калций. Хранителният профил на алое вера може да помогне за справяне с някои хранителни дефицити свързани с Хашимото.

Друга уникална характеристика на алое вера е, че съдържа много аминокиселини които са от съществено значение за тялото тъй като незаменимите аминокиселини тялото не може да произвежда самостоятелно. Една аминокиселина в алое вера която е особено интересна е тирозин, предшественикът на тироксина, хормон на щитовидната жлеза

Алое Вера и щитовидната жлеза

Алое вера може да бъде от полза при Хашимото и заболявания на щитовидната жлеза по много начини.

Проучване от Италия се фокусира специално върху ползите от алое вера при Хашимото. Интересното е, че една от изследователките която иницира проучването установява, че нейните собствени маркери на Хашимото се подобрили след като започнала да пие алое вера ежедневно, за да успокои храносмилането си и да го използва при запек. Проследявала маркерите на Хашимото на всеки няколко месеца.

Преди да започне ежедневна употреба на алое вера нивото на TSH е 5,14 μIU/mL, FT4 е 8,3 pmol/L, а TPO антитела са 1875 IU/mL. Три месеца след началото на нейния режим на алое вера TSH спада до 3,22 μIU/mL, FT4 се подобрява до 11,44 pmol/L, а тироидни антитела спадат до 778 IU/mL.

Още шест месеца по - късно лабораторните резултати продължили да се подобряват още повече. TSH в оптимален диапазон от 1,83 μIU/mL, а тироидни антитела отново паднали до 24 IU/mL което се счита за "отрицателно" за болестта на Хашимото според повечето лаборатории.

Проучването използва 50 mL сок от Aloe barbadensis два пъти дневно за период от девет месеца при 30 жени с тиреоидит на Хашимото и субклиничен хипотиреоидизъм. Допълнителни 15 жени участвали като контроли.

След деветмеца се наблюдава намаляване на серумните TSH и TPO антитела (54 процента намаление) както и увеличение на свободния T4 при тези които приемат алое вера ежедневно. Свободният Т3 е намалял с 16 процента след 3 месеца без по - нататъшен спад след още шест месеца.

Интересното е, че алое вера е толкова ефективно колкото и селенът. Едно от добре познатите и често препоръчвани хранителни вещества за Хашимото. Като цяло селенът (селенометионин при 200 IU на ден за шест месеца) е доказано, че намалява TPO антителата с до 54 процента и е една от основните първоначални препоръки за Хашимото.

По отношение на селена и симптомите пациентите ще усетят намаляване на тревожността и ще забележат загубата на коса. При клиенти които са използвали Алое най - вече свързаните с червата симптоми (като запек и стомашен дискомфорт) се подобряват. Въз основа на успеха на това проучване алое вера може да бъде от полза при Хашимото.

Ползите от Алое Вера

Алое вера може да намали нивата на тироидните антитела, да повлияе положително на нивата на хормоните на щитовидната жлеза и да бъде от полза за други състояния които могат да се появят съвместно с Хашимото включително:

 • Чувствителност към храни
 • Изчерпване на хранителните вещества
 • Нарушена способност за справяне със стреса (включително дисбаланс на кръвната захар)
 • Нарушена способност за справяне с токсините
 • Проблеми с червата
 • Инфекции

И това дори не е изчерпателен списък.

Как алое вера може да помогне?

Чревно здраве и храносмилане

Известно е, че алое вера балансира храносмилателната система както и намалява възпалението в дебелото черво и тънките черва. Пропускливите черва са един от трите фактора които присъстват, за да се прояви автоимунно състояние.

Повечето хора с Хашимото ще имат проблеми с червата и много от тези с автоимунен тиреоидит може да са в състояние да обърнат симптомите и самото състояние като излекуват чревното възпаление и подобряват здравето на червата.

Един от начините по които алое вера може да помогне за справяне със здравето на червата е чрез подобряване на храносмилането. Алое вера е изобилие от ензими (алииназа, алкална фосфатаза, амилаза, брадикиназа, карбоксипептидаза, каталаза, целулаза, липаза и пероксидаза). Тъй като много хора с Хашимото имат дефицит на храносмилателни ензими високото съдържание на ензими в алое вера всъщност може да подпомогне храносмилането като разгражда въглехидратите и мазнините от храните.

Съдържайки 75 активни съставки алое вера също е изобилие от захариди (захари). Тези захари са отличен източник на фибри и пребиотици (форма на диетични фибри които действат на пробиотиците или известни още като добри чревни бактерии) които подпомагат храносмилателния тракт при абсорбирането на токсини и излишни хормони.

Проучване завършено през 2012 г. показва ефектите на сока от алое вера върху растежа на пробиотичните бактерии лактобацили. Резултатите показват подобрение в растежа на различните лактобацили като L. acidophilus, L. plantarum и L. casei в лабораторията. Това е полезно, защото увеличаването на количеството полезни бактерии в червата може да доведе до подобрение на симптомите свързани с червата.

Помага за растежа на L. casei тъй като този пробиотик може да помогне за разграждането на казеина често срещан реактивен протеин присъстващ в млечните продукти. В някои случаи Хашимото и автоимунните състояния може да бъдат повлияни от казеина.

реклама

Алое вера също може да помогне при киселинен рефлукс който е често срещан симптом на Хашимото и хипотиреоидизъм. Алое вера съдържа естествени алкални свойства които могат да помогнат за балансиране на pH в дебелото черво. Много хора с Хашимото имат симптоми на киселинен рефлукс. При случаи на прекомерно количество стомашна киселина и излагане на риск от язви могат да се възползват от алкализиращите свойства на алоето. Проучванията показват, че алое вера се понася добре и е също толкова ефективно за намаляване на симптомите на гастроезофагеална рефлуксна болест както обичайните лекарства за рефлукс (като омепразол или ранитидин).

Доказано е, че алое вера подобрява синдром на раздразненото черво и улцерозния колит.

Алое вера има мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства които помагат за намаляване на възпалението и окислителното увреждане, както и за балансиране на имунната система при тези тези случаи.

В проучване от 2020 г. изследователите индуцират улцерозен колит при плъхове, за да изследват ползите от алое вера като опция за лечение. Те открили, че алое вера значително намалява патологични процеси, наблюдавани при улцерозен колит като кървене, натрупване на чревната слуз както и язви и увреждане на тъканите в червата.

Здравето на черния дроб и нарушена способност за справяне с токсините

Доказано е, че алое вера предпазва черния дроб от увреждане причинено от оксидативен стрес (увреждане причинено от дисбаланс между производството на вредни свободни радикали и способността на организма да им противодейства с антиоксиданти) в проучвания върху животни. Това може да се дължи на високото съдържание на аминокиселини в растението. Проучване при животни от 2013 г., което използва гел от алое вера ежедневно за период от 21 дни установява, че гелът от алое вера помага за нормализиране на повишените чернодробни ензими (маркер за чернодробно заболяване) като маркерите се връщат към нормалния или почти нормалния диапазон за повечето .

Чернодробни проблеми могат да доведат до лоша детоксикация и множество симптоми както и да нарушат превръщането на Т4 хормона на щитовидната жлеза в биологично активния Т3 хормон.

Стрес и надбъбречната жлеза

Алое вера е адаптоген, може да повиши устойчивостта на тялото към различни видове стрес включително физически и емоционален стрес. Често непрекъснатият стрес или дори остра стресова ситуация отваря вратата за автоимунни заболявания. При някои пациенти симптоми на щитовидната жлеза са започнали след преживяване на особено стресиращ период в живота.

Съществуваща или скорошна диагноза на Хашимото може да допринесе за реакцията на стреса което води до намаляване на качеството на съня, дисбаланс на кръвната захар и допълнителен емоционален стрес. Всичко това са фактори които могат да предизвикат хаос в надбъбречните ни жлези които ни помагат да реагираме на стреса, но често понасяме най - големия удар когато сме претоварени. За да се излекуваме напълно трябва да намалим реакцията си на стрес известна още като реакция бий се или бягай.

Поради тази причина адаптогени като алое които подобряват устойчивостта ни към стресови ситуации са чудесни за добавяне когато надбъбречнитe жлези се чувстват претоварени и справянето с проблеми на надбъбречните жлези може от своя страна да помогне за обръщане на много симптоми на Хашимото.

Баланс на кръвната захар

Алое вера се използва като средство за лечение на повишени нива на кръвната захар. В проучване е установено, че алое вера подобрява инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар на гладно при възрастни когато се приема два пъти дневно в продължение на 14 дни. Не само нивата на кръвната захар на гладно спаднали, но и нивата на триглицеридите (нивата на мазнините в кръвта, които са свързани с диабет тип 2).

Това проучване предполага, че алое вера може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар за които често се установява, че са повишени при Хашимото.

Инфекции

Проучванията установяват, че алое вера с антибактериалните си свойства може да предотврати размножаването на гъбички и бактерии в дебелото черво. Много антисептични агенти като салицилова киселина, сяра и феноли се намират в алое вера.

Тези антисептични средства са насочени към бактерии, мухъл, вируси и гъбички, а всички те могат да бъдат първопричини за автоимунно заболяване. Силните антивирусни свойства на алое вера го правят особено чудесен вариант за различни херпесни вируси включително вируса Ебщайн - бар които често са отключващи фактори на Хашимото.

Освен това алое вера съдържа множество ензими. Тези ензими могат да помогнат за разграждането на биофилмите които представляват гъсто опаковани колонии от патогени които затрудняват унищожаването им дори когато се използват антимикробни лекарства или билки. Доказано е, че съдържанието на полизахарид от алое вера разгражда тези биофилми както и инхибира свързването на бактерията Helicobacter pylori (често срещана при Хашимото) със стомашните клетки.

Трябва да се направят повече изследвания за това растение и неговата сила за разрушаване на биофилми, но знаем, че няколко патогена могат да предизвикат Хашимото и често е необходим биофилм за развитието им така, че алое вера може да помогне в това отношение. Тироидните антитела на пациентите намаляват когато се лекуват основни инфекции и патогени.

Имунната система

Установено е, че активните съединения открити в алое вера имат имуномодулиращи ползи. Проучване върху животни, публикувано в Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics оценява извлечените гликопротеини от алое и установява, че те блокират реакциите антиген-антитяло (включително инхибирането на хистамин и левкотриен от мастоцити) които са реакции които се произвеждат когато имунната система се сблъска чужди вещества в тялото.

Доказано е също, че естествено срещащите се антрахинонови съединения на алое (по - специално алое-емодин) помагат за инхибиране на производството на няколко провъзпалителни цитокини (включени във възпалителните реакции) от белите кръвни клетки когато се сблъскат с патогенни материали.

Полизахаридите (сложни въглехидрати съставени от прости захари) които съставляват 55 процента от растението алое вера също са много полезни за здравето на имунитета. Полизахаридите ацеманан и глюкоманан които се считат за двата основни активни компонента на растението имат силни антивирусни и антибактериални компоненти тъй като стимулират белите кръвни клетки (които са насочени към инфекции).

По този начин употребата на алое вера може да стимулира имунната система и да бъде в подкрепа на много хора които имат основен вирус който потиска имунната им система и е в основата на тяхното състояние на Хашимото.

Оксидативен стрес

Интересно проучване е публикувано в International Journal of Immunopharmacology през 1990 г. Изследването установява, че съставките открити в екстрактите от алое гел могат да инхибират освобождаването на реактивни кислородни форми (ROS).

ROS може да има множество ефекти в тялото включително отваряне на пътя за автоимунитет и причиняване на окислително увреждане на нашите митохондрии и ДНК. Оксидативният стрес възниква когато има дисбаланс между ROS и антиоксидантите тъй като антиоксидантите противодействат на вредните ефекти на ROS.

При тиреоидит на Хашимото често има повишено производство на свободни радикали (токсични странични продукти от кислородния метаболизъм) които могат да включват ROS. Антиоксидантният капацитет също е значително намален при състояние на автоимунитет. Това проучване предполага, че алое вера може потенциално да помогне за намаляване на оксидативния стрес и да подобри автоимунното състояние.

Запек

Поради високото съдържание на полифеноли в растението алое вера е ефективно при облекчаване на запек който е често срещан симптом на ниска функция на щитовидната жлеза. Антрахиноните присъстващи в алоето предизвикват мускулни контракции в дебелото черво и имат слабително действие. Други растения също съдържат това органично съединение, но алое вера съдържа особено голямо количество с над 12 различни антрахинона.

Алоинът, вид антрахинон получен от жълто-кафявия сок във външния лист увеличава мускулните контракции и подвижността в дебелото черво което води до по - меки изпражнения. Когато приемате сок от алое със съдържание на кората като самостоятелно средство за облекчаване на запека важно е да знаете страничните ефекти и колко дълго трябва да приемате като добавка.

Антрахиноните открити в сока от кората на лисотто алое увеличават секрецията на течности и електролити в стомашно-чревния тракт което води до движение на червата в рамките на десет часа. Някои хора откриват, че помага за облекчаване на запека. Тъй като запекът е често срещан симптом при хипотиреоидизъм и Хашимото, алое вера може да помогне.

Чувствителност

Някои хора може да са чувствителни към антрахиноновите съединения които присъстват в сока съдържащ външната обвивка на растението и екстракти от цели листа на алое. Поради слабителния си ефект може също да причини загуба на минерали като калий и натрий.

Също така е важно да се отбележи, че проучване съобщава, че компонентът алоин има канцерогенна активност. В това проучване екстракт от цели листа причинява чревно дразнене и действа като канцероген в дебелото черво на плъхове. Въпреки това концентрацията както и силата били над десет пъти повече от това което някой би приел в дневна доза. Освен това проучването използва екстракт от цели листа и съдържа алое от кората на листото както и гел от вътрешната страна на растението който е различен от алое вера само от вътрешността на листото.

Алое вера може също да взаимодейства с определени лекарства. Избягвайте алоето, ако приемате някое от следните лекарства:

 • антикоагуланти/антитромбоцитни лекарства
 • антидиабетни лекарства
 • разредители на кръвта
 • кортикостероиди включително преднизон и преднизолон
 • лекарства за сърдечни гликозиди (включително дигоксин и дигитоксин)
 • диуретични лекарства

Консултирайте се с Вашия лекар, за да прегледате текущия списък с лекарства преди да започнете да приемате добавки включително и преди да започнете прием на алое, за да сте сигурни, че е подходящо за Вас.

https://thyroidpharmacist.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се