Пречистеното краве масло гхи

90
Пречистеното краве масло гхи

Ползите на маслото гхи  - от подобрено храносмилане до загуба на тегло.  Защо маслото Гхи става все по - популярно?

Древната форма на маслото гхи бързо се превръща в основен хранителен продукт на 21-ви век. Някои твърдения казват, че ползите от гхи са не са само във вкуса. „Някои изследвания показват, че хората които консумират гхи масло по традиционни начини могат да имат по  - нисък риск от   сърдечни   заболявания. Но в дебата за гхи срещу масло има много въпроси за това дали гхи е по - добрият избор", казва диетологът Кандис О’Нийл.

Маслото гхи

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато разбърквате млякото или сметаната достатъчно дълго те се разделят на два компонента: маслена мазнина (твърд компонент) и мътеница (течна консистенция). Маслото е маслената мазнина. Гхи прави този процес още една стъпка напред. „Гхи е избистрено масло което означава, че е загрято до точката при която могат да се премахнат всяка останала вода и твърди карамелизирани млечни вещества. Това което остава, а именно гхи е мазнина която е още по - концентрирана", разяснява диетологът О'Нийл. 

В традиционното индийско и източноазиатско готвене гхи е предпочитано от векове. „Има по - орехов, по - богат вкус от маслото. Много хора също харесват гхи, защото има по - висока точка на димене (температурата по време на готвене когато олиото започва да пуши) отколкото маслото", споделя  О’Нийл и препоръчва използването на гхи като масло.

Гхи срещу маслото

Коя мазнина преобладава? Докато някои изтъкват гхи като по - здравословен вариант на маслото О’Нийл казва, че възприеманите ползи от гхи може да са преувеличени. „Няма съществена разлика между двете. Съдържанието на мазнини и витамини е почти същото. 

Гхи може да е добър избор за хора с    непоносимост към лактоза. Това е така защото съдържа изключително ниски нива на лактоза и казеин (млечен протеин). „Някои хора които избягват млечните продукти поради храносмилателни причини може да понасят гхи по - добре от маслото. Но като цяло те трябва да са добре и с масло защото количествата лактоза и казеин са малки. Ако имате алергия към казеин определено трябва да избягвате да консумирате и двете в случай на кръстосано замърсяване", отбелязва О’Нийл.

Гхи по - добър вариант ли е за храносмилането и здравето на   дебелото черво?

Млечните продукти съдържат съединение наречено бутират което е вид късоверижна мастна киселина. Бутирата е основният източник на енергия за клетките, които ограждат дебелото черво и им помагат за храносмилането. "Гхи има около 1% бутират което е малко незначително количество в сравнение с това което произвежда дебелото черво. Можете също да получите добро количество късоверижни мастни киселини като ядете богати на фибри храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Тези храни помагат на тялото да увеличи производството на късоверижни мастни киселини. Това е по - добрият начин за подобряване на здравето на дебелото черво“, казва О'Нийл.

Гхи добро ли е за отслабване?

Не е трудно да се намери блог, в който се твърди, че гхи е ускорител на метаболизма. Но какво казва науката? „Гхи съдържа масло от средноверижни триглицериди (MCT) което според някои изследвания може да помогне при загуба на тегло. Но е в следи така, че ако искате да включите MCT масло в диетата си, гхи не е най - добрият начин. Гхи и маслото също имат съединение наречено конюгирана линолова киселина (CLA) което може да помогне за намаляване на мастната маса. Но отново гхи има само незначителни количества от него." 

Изборът на гхи трябва да е въпрос на лични предпочитания. "Потенциалните съединения които гхи съдържа не са достатъчно значими, за да повлияят в много голяма степен здравето."

https://health.clevelandclinic.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се