Причини за кървене след хистеректомия

1898
Причини за кървене след хистеректомия

Нормално е да има известно кървене след хистеректомия. Въпреки това при определени обстоятелства най - добре е да се свържете с лекар за оценка.

Повечето пациентки изпитват леко кървене в продължение на няколко седмици след хистеректомия. Този вид кървене е нормален и обикновено не е причина за безпокойство.

Въпреки това някои видове кървене след хистеректомия могат да показват проблем който изисква лечение.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кои са потенциалните причини за кървене след хистеректомия? Какво може да очакват пациентките след процедурата и кога да посетят лекар?

Нормално кървене срещу анормално кървене

Нормално е да има вагинално кървене, кръвозагуба и отделяне на секрет в продължение на няколко седмици след хистеректомия според Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG). Кървенето е подобно на лек менструален цикъл и може да бъде червено, розово или кафяво. Може да има и яркочервени петна поради разтваряне на шевовете от операцията.

Понякога пациентката може да изпита необичайно кървене:

 • кървене което е постоянно и не спира
 • кървене което започва внезапно
 • кървене което е тежко или по - тежко от менструалния период

Пациентката трябва незабавно да се свърже с лекар, ако получи необичайно кървене. Има вероятност хистеректомията да причини нараняване на органи, нерви или кръвоносни съдове което също може да причини кървене.

Някои пациентки изпитват малко кървене или нямат кървене веднага след операцията, а след това около 10 дни по - късно имат внезапен прилив на стара кръв или течност__. Този вид кървене трябва да спре бързо.__

По време на възстановяване трябва да се използват дамски превръзки вместо тампони за вагинално кървене и секрет. Използването на тампони може да увеличи вероятността за инфекция след хистеректомия и те могат да бъдат дискомфортни или да причиняват болезнено усещане докато зоната заздравява.

Ако се получи силно, яркочервено кървене или ако трябва да се сменя дамската превръзка повече от веднъж на час трябва да се свържете с лекар.

Месеци или години по - късно

Жените които са имали хистеректомия понякога могат да получат вагинално кървене години по - късно поради гранулационна тъкан. Гранулационната тъкан са белези които се образуват в горната част на влагалището когато има хистеректомия.

Въпреки, че това не е сериозно състояние пациентката трябва да информира своя лекар, за да може да потвърди и лекува източника на кървенето.

Други причини за кървене след хистеректомия:

Разкъсване на вагиналния свод

По време на тотална и радикална хистеректомия хирургът ще отстрани матката и шийката на матката. Също така премахва част от вагината и близката тъкан.

След това се зашиват заедно горната част на влагалището в пространството оставено от шийката на матката и горната част на влагалището. Това е известно като затваряне на вагиналния свод. Макар и необичайно има малка вероятност вагиналният свод да се разкъса след хистеректомия.

Учените имат смесени мнения за това какво прави по - вероятно разкъсване на вагиналния свод, но инфекция, хематом или видът на операцията може да са допринасящи фактори. Възобновяването на сексуалната активност твърде скоро след операцията също може да играе роля. Симптомите на разкъсване на вагиналния свод включват:

 • вагинално течение или кървене
 • внезапна и силна коремна болка
 • болезнен полов акт
 • треска
 • гадене

При тежки случаи на разкъсване на вагиналния свод червата може да започнат да се изтласкват през отвореното разкъсване и във вагиналната кухина. Лекарят може да лекува разкъсване на вагиналния свод с антибиотици и операция.

реклама

Хематом на таза

Хематомът на таза е количество кръв която се натрупва извън кръвоносните съдове в областта на таза. Обикновено се появява когато има увреждане на кръвоносните съдове като маточната артерия. Маточната артерия осигурява кръвоснабдяване на матката и другите женски репродуктивни органи.

Хематомите могат да се развият в перитонеалната кухина която е областта в корема която съдържа стомаха, черния дроб и червата. Хематомите могат да се появят и във вагиналния свод който е разширената област във вътрешния край на вагиналния канал.

Симптомите на хематом обикновено се появяват в рамките на около 24 часа след операцията. Те включват:

 • вагинално течение с неприятна миризма
 • болка в корема
 • треска

Наличието на хематом може да увеличи вероятността за инфекция.

Лекарят може да използва ултразвук или компютърна томография, за да диагностицира хематом на таза. Може да лекуват хематома с помощта на облекчаване на болката, антибиотични лекарства и хирургичен дренаж. Понякога хематомът преминава без намеса.

Увреждане на органи

Рядко близките коремни органи като червата или пикочния мехур могат да претърпят увреждане по време на процедурата.

Лекарят може да бъде в състояние да поправи всяко увреждане на червата и пикочния мехур по време на операция. Може да се наложи временно да се използва уринарен катетър за източване на урина и колостома за събиране на изпражнения.

Ако има забавяне при диагностицирането на нараняване на червата или пикочния мехур може да се забележи ректално кървене или кръв в урината. Ако случаят е такъв пациентките трябва незабавно да се свържат с лекар. Перфорирано черво или пикочен мехур увеличава вероятността от инфекция и животозастрашаващо усложнение, наречено сепсис.

Кръвоизлив

След хистеректомия може да възникне кръвоизлив. Въпреки, че кръвоизливите са животозастрашаващо усложнение те се срещат при много малко от жените. Според едно проучване те засягат само 1,3% от пациентките. По - вероятно е кръвоизливът да се случи след лапароскопска операция въпреки, че лекарите не са сигурни защо.

Някои фактори които увеличават вероятността за кръвоизлив:

 • инфекция на вагиналния свод
 • хематом на вагиналния свод
 • претърпяване на хирургично нараняване
 • започване на физическа активност твърде скоро след операцията
 • голяма матка

Симптомите на кръвоизлив след хистеректомия включват внезапно или тежко вагинално кървене. Източникът на кървенето вероятно са кръвоносните съдовете на матката или цервикалните и вагиналните кръвоносни съдове.

Ако пациентка получи силно, яркочервено кървене след хистеректомия трябва незабавно да отиде в спешното отделение. Някои пациентки може да се нуждаят от кръвопреливане.

Какво да очаквате след хистеректомия

След операцията медицински специалист ще предостави лекарства за облекчаване на болката и за предотвратяване на инфекция. Също така пациентката ще се насърчи да става и да се движи.

В първите дни след операцията обикновено може да се ходи на кратки разстояния и да извършва лека дейност, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци в краката, таза и белите дробове.

Повечето пациентки остават в болницата за около 1-2 дни след абдоминална хистеректомия. Може да се наложи да останат една нощ само за лапароскопска, вагинална и роботизирана хистеректомия. На някои пациентки се налага да останат в болницата по - дълго.

Възстановяването от абдоминална хистеректомия може да отнеме около 6 седмици, докато възстановяването от други видове хистеректомия може да отнеме 3-4 седмици.

Разрезите на корема ще заздравеят постепенно, но ще има видим белег който може да избледнее с времето.

Важно е да избягвате определени дейности в продължение на 6 седмици след хистеректомия:

 • вдигане на нещо тежко
 • вагинален полов акт
 • ангажиране с тежка физическа активност

Хистеректомията е сериозна операция. Възстановяването ще отнеме време и много почивка.

Някои промени които пациентките може да забележат след хистеректомия:

 • липса на менструация
 • облекчаване на симптомите които хистеректомията лекува
 • симптоми на менопауза, ако хирургът отстрани и яйчниците
 • по - малък интерес към секса
 • вагинална сухота
 • емоционални промени

Ако хистеректомията включва отстраняване на яйчниците може да има по - висок риск от развитие на състояния като сърдечни заболявания, загуба на костна маса или уринарна инконтиненция.

Ако пациентката е подложена на частична хистеректомия и шийката на матката все още е на мястото си все още е изложена на риск от рак на маточната шийка и трябва да се подлага на редовни тестове за Пап.

Кога да посетите лекар

Най - добре е да се свържете с лекар, ако разрезът е възпален, има изтичащ секрет или кървене или ако има необичайно кървене след операция.

Анормалното кървене включва:

 • тежко вагинално кървене което започва внезапно
 • вагинално кървене което става по - тежко с времето
 • вагинално кървене което продължава след 6 седмици
 • вагинално течение с неприятна миризма
 • ректално кървене
 • кръв в урината

След операция трябва да се отиде в спешното отделение, ако има:

 • тежко кървене
 • яркочервено кървене
 • болка която нараства по интензивност
 • висока температура
 • затруднено дишане
 • болка в гърдите

Кървенето след хистеректомия понякога може да бъде симптом на тежко усложнение което се нуждае от незабавно лечение. Ако пациентка се притеснява от кървене което изглежда необичайно след хистеректомия трябва да потърси съвет от лекар.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се