Пролактином – най-честият аденом (жлезист тумор) на хипофизата! Научете всичко за него тук!

25095
Пролактином – най-честият аденом (жлезист тумор) на хипофизата! Научете всичко за него тук!

Пролактиномите представляват доброкачествени образувания на хипофизната жлеза. Те са най-честите тумори на хипофизата и са образувани от клетки, които секретират пролактин. Много рядко може да се касае за смесени тумори, които да отделят както пролактин, така и други хипофизарни хормони. Хипофизарните тумори може да бъдат микроаденоми (до 10 мм) и макроаденоми (над 10 мм).

Какво е характерно за физиологичната регулация напролактиновата секреция?

Пролактинът нормално се отделя от хипофизата под действието на стимулиращи фактори. За такива се считат серотонинът, тиретропин-рилийзинг хормонът и тиреостимулиращият хормон (ТСХ). Пролактиновата секреция се потиска от инхибитори, като за такъв се смята допаминът.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Кой от двата пола е по-често засегнат ?

Засегнати са обикновено както жени, така и мъже. Високите нива на пролактин водят до смущения в месечния цикъл, което много рано води жените в лекарския кабинет. При мъжете симптомите се появяват по-късно и затова диагнозата при тях закъснява. Според статистика микроаденомите са много по-често срещани при жени. Причината за това най-вероятно се крие в ранните симптоми и в ранната диагноза. При мъжете по-често се откриват макроаденоми.

реклама

Какви са клиничните изяви на пролактинома?

Симптомите са резултат от повишените нива на пролактин в кръвта. Характерни са нарушения в месечния цикъл - намалено или липсващо кървене (олиго - или аменорея). Често се появява спонтанно изтичане на кърма от гърдите (спонтанна галакторея). При жени в репродуктивна възраст се появяват вагинална сухота и болки при полови контакти. Остеопорозата е друг характерен белег за хиперпролактинемията. Ако пролактиновите нива се повишат в юношеска възраст, може да има закъсняване на първата менструация. При мъжете пролактиномите се изявяват с еректилна дисфункция, понижено либидо, стерилитет. Много рядко може да има изтичане на секрет от гърдите (галакторея).

Характерни и за двата пола са симптомите в резултат на туморния растеж. Когато аденомът започне да притиска мозъчните структури, тогава се появяват главоболие и промени в зрението.

Как се поставя диагнозата и какво е лечението напролактиномът?

Първо трябва да се изследват серумните нива на пролактина. Този хормон е много чувствителен и изследването трябва да се проведе при определени условия, за да може резултатите да бъдат максимално реални. Жената трябва да е спокойна. 10-15 минути преди изследването трябва да е стояла седнала или легнала, докато тялото се релаксира, защото пролактинът се увеличава и при най-леката стресова ситуация. 1-2 дни преди изследването не трябва да има полови контакти или жената да масажира гърдите си.

Образното изследване е другата ключова стъпка. Най-добрият избор е ядрено-магнитният резонанс, защото той най-добре изобразява мозъчните структури и промените в тях.

След това резултатите трябва да бъдат интерпретирани от ендокринолог. Диагнозата се поставя комплексно на базата на наличните симптоми и резултатите от изследванията.

Лечението на пролактиномите е медикаментозно и оперативно. Медикаментите, които се прилагат са допаминови агонисти, тъй като допаминът се смята, че е инхибитор на пролактиновата секреция. Хирургичното лечение представлява отстраняване на тумора с оперативен достъп през носа. Интервенцията е сравнително щадяща за пациентите.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се