Релаксацията може да подобри здравето ви

2565
Релаксацията може да подобри здравето ви

Начинът ни на живот играе важна роля в определяне бъдещето на нашето здраве. Първите две неща, за които веднага се сещаме, са начин на хранене и физически упражнения. Докато те са от решаващо значение за нашето здраве, някак на заден план остава психичното ни здраве.

А няма нищо по-ободряващо от една релаксация!

В ново проучване на Института за оценка на технологиите към Масачузетската болница изследователите установяват, че хората, които са участвали в програма за релаксация, използват по-малко здравни услуги една година по-късно, в сравнение с използването им в предходната. Това доказва, че изучаването на това как да се отпуснете - макар и често да не е приоритет в нашето заето ежедневие - може да е доста полезно за здравето.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Отговорът е: релаксация

Стресът в крайна сметка се корени в нашия инстинкт за оцеляване, който ни помага да се избегнат опасности, произвеждайки адреналин, което кара сърцето ни да препуска и мускулите да са напрегнати. Инстинктът за оцеляване се развива в отговор на животозастрашаващи ситуации, но много пъти се активира от неща, които не са толкова опасни за живота: като стрес в работата, разлято кафе или изпуснатото метро по пътя за работа.

Натрупването на хормоните на стреса, освободени чрез повторно активиране на инстинкта за самосъхранение, води до вредни последици за здравето и хроничен стрес, както и неприятности: __от високо кръвно налягане __и депресия до сърдечни заболявания.

д-р Хърбърт Бенсън, автор на най-новото проучване по темата, е разработил нещо, известно като отговор релаксация преди 40 години. Същността на отговора е да се преборят последиците от стреса с акцент върху дълбокото дишане, медитация и молитва, за да се постигне: понижаване на кръвното налягане, по-бавно дишане и за да се намали напрежението в мускулите.

реклама

Изследователите са използвали данни за хора, които са участвали в програма за релаксация в периода 2006-2014, която помага на хората да се справят със стреса, използвайки релаксация, социална подкрепа, обучение по когнитивни умения и позитивна психология. След това се измерва тяхното използване на здравни услуги - включително взаимодействия с всичкидоставчици на здравни услуги, образни изследвания, лабораторни изследвания и процедури - преди и след участието им в програмата. Участниците показват намаляване със средно 43 процента в използването на здравни услуги през годината.

Извод: релаксацията служи като защитна функция срещу бъдещи здравословни проблеми. Авторите заключават, че техниките за релаксация - са отлична форма на физически превантивни грижи. Има много врати към здравето, но не всеки е готов да мине през опредена порта в определен момент.

Авторът на изследването споделя, че От гледна точка на общественото здраве е по-добре да бъдем подготвени да предлагаме тези средства на хората, докато нямат нужда от тях, отколкото да ги чакаме да потърсят медицинска помощ. Поради тази причина ние чувстваме, че интервенциите върху ума и тялото - които са едновременно с ниска себестойност и по същество без риск - може би трябва да се включат и в редовната профилактика.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се