Синкоп (временна загуба на съзнание) - какво трябва да знаем

2353
Синкоп (временна загуба на съзнание) - какво трябва да знаем

Синкопът е временна загуба на съзнание обикновено свързано с недостатъчен приток на кръв към мозъка. Нарича се още припадък. Най - често се случва когато кръвното налягане е твърде ниско (хипотония) и сърцето не изпомпва достатъчно кислород към мозъка. Синкопът може да бъде доброкачествен или симптом на основно медицинско състояние.

Причини за синкоп

Синкопът е симптом, който може да се дължи на няколко причини вариращи от доброкачествени до животозастрашаващи състояния. Много животозастрашаващи фактори могат да предизвикат синкоп:

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
 • прегряване
 • дехидратация
 • силно изпотяване
 • изтощение
 • събиране на кръв в краката поради внезапни промени в позицията на тялото

Важно е да се определи причината за синкоп и всички основни състояния. Няколко сериозни сърдечни заболявания като брадикардия, тахикардия или нарушение на кръвния поток също могат да причинят синкоп.

Какво е неврално-медииран синкоп?

Неврално - медиираният синкоп (НМС) е най - честата форма на припадък и честа причина за посещения в спешното отделение. Нарича се още рефлексен, неврокардиогенен, вазовагален или вазодепресорен синкоп. Доброкачествен е и рядко изисква медицинско лечение.

Неврално - медиираният синкоп е по - често при деца и млади възрастни въпреки, че може да се появи на всяка възраст. Случва се когато частта от нервната система която регулира кръвното налягане и сърдечната честота се увреди в отговор на задействане като емоционален стрес или болка. Обикновено се случва докато човек стои и често се предхожда от:

 • усещане за топлина
 • гадене, замаяност
 • тунелно зрение или визуално "затъмняване"

Поставянето на човека в легнало положение възстановява притока на кръв и съзнание и прекратява припадъка.

Ситуационният синкоп, който е вид НМС е свързан с определени физически функции като насилствена кашлица (особено при мъжете), смях или преглъщане. Причинява се от затруднено венозно връщане към сърцето,

Други нарушения, които могат да причинят синкоп е страничен ефект на някои лекарства. Някои видове синкоп предполагат сериозно разстройство:

 • което се случва при упражнения
 • свързано със сърцебиене или сърдечни нарушения
 • свързано с фамилна анамнеза за повтарящ се синкоп или внезапна смърт

Какво е сърдечен синкоп?

Сърдечният или сърдечносъдовият синкоп се причинява от различни сърдечни заболявания като брадикардия, тахикардия или някои видове хипотония. Това може да увеличи риска от внезапна сърдечна смърт.

Хората за които се подозира, че имат сърдечен синкоп, но които нямат сериозни заболявания могат да бъдат лекувани амбулаторно. Необходима е допълнителна болнична оценка, ако са налице сериозни медицински състояния. Условия които могат да наложат болнична оценка и лечение включват:

 • различни състояния на аритмия
 • сърдечна исхемия
 • тежка аортна стеноза
 • белодробна емболия

Ако оценката предполага сърдечно - съдови аномалии може да се наложи амбулаторен външен или имплантируем сърдечен монитор.

реклама

Сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене и други сериозни сърдечни заболявания могат да причинят повтарящ се синкоп при по -възрастни хора с рязко увеличение след 70 - годишна възраст.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА КАРДИОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Кои са рисковите фактори за синкоп?

Синкопът е често срещан, но възрастните над 80 години са изложени на по - голяма вероятност за хоспитализация и риск от смърт.

По - младите хора без сърдечно заболяване, но които са преживели синкоп докато стоят или имат специфичен стрес или ситуационни задействания не са толкова предразположени да получат сърдечен синкоп. Сърдечният синкоп е с по - висок риск при:

 • хора на възраст над 60 години
 • мъже
 • наличие на известно сърдечно заболяване
 • кратко сърцебиене или внезапна загуба на съзнание
 • припадък по време на натоварване
 • припадък по време на легнало положение
 • сърдечен тест
 • фамилна анамнеза за наследствени състояния

Други съществуващи състояния и приемани лекарства са особено важни при по - възрастните пациенти.

Препоръки

Хората които изпитват предупредителни признаци на припадък трябва да седнат или да легнат:

 • замаяност
 • гадене
 • изпотени длани

Всеки със синкоп трябва да получи първоначална оценка от лекар включително подробни физически прегледи и анамнеза, измерване на кръвното налягане и сърдечната честота.

__ЕКГ (електрокардиограма) също се препоръчва като част от първоначалната оценка, за да предостави информация за причината за синкопа. ЕКГ е широко достъпна и може да предостави информация за потенциалната и специфичната причина за синкоп (например анормални сърдечни ритми).

Други тестове, като сърдечно - съдов стрес тест, Холтер монитор и ехокардиограма може да са необходими за изключване на други сърдечни причини.

ЕКГ се препоръчва и за деца и млади възрастни със синкоп. Може да са необходими други неинвазивни диагностични тестове, ако се подозира, че имат вродено сърдечно заболяване като кардиомиопатия или нарушение на сърдечния ритъм.

Ако първоначалната оценка е неясна може да е полезно пациентите да преминат изследване тилт-тейбъл. Използва се "кушетка” която може да се наклони. Кръвното налягане и сърдечната честота се измерват докато пациентът лежи под наклон. Тялото на пациента се изправя от легнало до полуизправено положение.

Хората с НМС обикновено ще припаднат по време на наклона поради бързото спадане на кръвното налягане и сърдечната честота. Когато хората се поставят отново легнали по гръб кръвният поток и съзнанието се възстановяват.

Пациентите с вазовагален синкоп (VVS) и без сериозно медицинско състояние обикновено могат да бъдат лекувани в амбулаторни условия. За по - възрастните цялостен подход в сътрудничество с гериатричен експерт може да бъде полезен.

За хората които са дехидратирани може да бъде полезно да се увеличи приема на соли и течности, за да се предотврати синкоп. Тази препоръка както и спирането или намаляването на хипотензивни лекарства и диуретици също се препоръчва когато е подходящо и безопасно за хора, които са преживели ситуационен синкоп.

Консумирането на повече сол и течности може да бъде от полза за повечето педиатрични пациенти, но резултатите са неясни при хора с НМС. Други промени в начина на живот като упражнения също могат да бъдат от полза за педиатричните пациенти. Някои пациенти на всяка възраст може да се нуждаят от лекарства.

Що се отнася до шофиране след епизод на синкоп няма ограничения за пациенти с VVS които не са имали припадъци през предходната година. Все пак може да е полезно за доставчиците на здравни услуги да обсъдят регионалните закони за шофиране, ограничения и последици с всички пациенти.

За спортистите се препоръчва сърдечно - съдова оценка от доставчик на здравни грижи преди да се възобнови състезателен спорт. Тези със синкоп и структурно нарушение на сърдечния ритъм също трябва да се видят от специалист. Разширеният мониторинг може да помогне на спортисти с необясним синкоп при натоварване.

Някои проучвания показват, че при повтарящи се епизоди на припадък качеството на живот се намалява както при възрастни, така и при педиатрични пациенти, но са необходими по - добре разработени проучвания които включват качеството на живот, загубата на работа и функционалния капацитет като възможни резултати. Също така по - добро разбиране връзката на различните резултати със симптомите на синкоп, причините и основните заболявания.

https://www.heart.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се