Според месеца на раждане сме предразположени към следните болести.

4504
Според месеца на раждане сме предразположени към следните болести.

Учени от Колумбийския университет са разработили алгоритъм, който може да обясни връзката между месеца, в който човек се ражда и риска от различни заболявания.

Например, хората, родени през май са с по-малък риск за хронични заболявания, в сравнение с тези, родени през октомври.

Тези данни могат да помогнат на учените да разкрият нови рискови фактори за болестите. Но все още не можем да се доверяваме на тези резултати, защото въпреки че учените са открили значителен брой съвпадения, рискът, свързан с месеца на раждането е сравнително малък, в сравнение с по-силно влияещи променливи, като начина на хранене и физическата активност.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

За да създадат обаче този алгоритъм, учените използват медицински бази данни за сравнение на 1,688 заболявания с датите на раждане и медицински истории на 1,7 милиона пациенти, които са лекувани в New York между 1985 г. и 2013 г.

Риска за едно лице да развие астма е бил значително по-висок, ако той/тя е роден в периода от юли до октомври. Когато става дума за хиперактивност с дефицит на вниманието /ADHD/, най-предразположени са родените в Ню Йорк през ноември. Един тревожен извод от проучването е трябвало да се направи за връзката между месеца на раждането и девет различни видове сърдечни заболявания. Хората, родени март са изправени пред най-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

реклама

Резултатите от това проучване от Колумбийския университет са в съответствие с научните изследвания, извършена от учени от Австрия, Дания, Швеция. Например, връзката между астмата и датата на раждане в периода от юли до октомври е подобен на датското проучване, което открива връзка между астмата и раждането в периода от май до август (нивата на слънчевата светлина през май - август в Дания са подобни на тези в Ню Йорк през юли - октомври). Точно като това проучване, предишно проучване, проведено в Швеция е установило, че най-много деца с дефицит на вниманието са родени през ноември.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се