Състоянието "Компютърен врат" - как да се предпазим от електронните устройства

862
Състоянието "Компютърен врат" - как да се предпазим от електронните устройства

Електронните устройства са навсякъде. В домове и офиси, докато вървите по улицата, пътувате с автобуса или стоите на опашка. Състоянието "Компютърен врат" е резултат от стресиране на мускулите при използване на телефони, таблети и компютри водещо до болка в шията и раменете, скованост и болезненост и е проблем, който се разраства и влошава.

Резултатът от състоянието "Компютърен врат"

Главоболие, спазми на врата и скърцащи раменни стави причинено от задържане на врата в една позиция за дълго време, казва д-р К. Даниел Рию, директор на Хирургия на шийния отдел на гръбначния стълб и съдиректор по хирургия на гръбначния стълб в отделението по ортопедична хирургия в Ню Йорк - Пресвитерианска болница за гръбначния стълб.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Д-р К. Даниел Рию разглежда причините и симптомите на ""Компютърен врат" и предлага начини за правилно и безопасно подравняване на тялото докато използвате мобилни телефони, компютри и други цифрови устройства.

Кои са причините за "Компютърния врат"?

Д -р Рию: Когато работите на компютър или гледате надолу към телефона си мускулите в задната част на врата трябва да се съкращават, за да държат главата нагоре. Колкото повече гледате надолу толкова повече мускулите трябва да работят, за да поддържате главата си изправена. Тези мускули могат да бъдат прекалено уморени и болезнени от гледане надолу към нашите смартфони, работа на компютри или гледане надолу към таблетите ни по цял ден.

Чували сме да седим изправени когато работим на компютър. Но има едно уточнение. Когато седите с изправен гръб не само прилагате много сила върху дисковете в долната част на гърба, но и мускулите на врата трябва да се съкращават, за да държат главата нагоре. Така че, ако седите в такова положение в продължение на часове може да получите болка в гърба и врата.

Как трябва да се седи?

Д -р Рию: По-добрият начин да седнете е столът да се накланя на 25-30 градуса с добра опора за кръста, за да се предотврати изкривяването. В това положение дисковете на гръбначния стълб както и врата са подложени на много по - ниски сили отколкото в изправено положение, а мускулите в на врата вече не трябва да се съкращават, за да държат главата нагоре.

Когато се облягате назад част от теглото на тялото отива в стола вместо право надолу по гръбнака. Така, че гръбначният стълб използва много по - малко сила и в резултат на това натоварването е много по - малко. Повечето хора правят това интуитивно като използват легнали столове когато се отпускат защото усещат, че врата или гърба не боли толкова колкото, ако са изправени.

Какви са симптомите на Компютърния врат?

Д -р Рию: Главоболие, схванат врат, спазми на шията и болка между лопатките са често срещани оплаквания. Някои хора казват, че им е трудно да погледнат нагоре след като гледат надолу дълго време. В тежки ситуации може да получите изтръпване, сковаване или слабост която да слезе в ръцете поради притиснат нерв във врата.

реклама

Как Компютърния врат може да причини по - сериозни проблеми?

Д -р Рию: Това което се случва първоначално, е, че мускулите трябва да се напрягат, за да държат главата нагоре. Но мускулите се стягат и докато правят това те оказват по - голям натиск върху дисковете. Това кара дисковете на гръбначния стълб да се износват по - бързо и тъй като се износват по - бързо могат да се деформират или дори да се спукат. Ако спуканият диск притисне нерв можете да получите болка, слабост или изтръпване в ръката което може да се наложи хирургично лечение.

Колко хора страдат от това състояние?

Д -р Рию: Вероятно е близо 100 процента. Почти всеки който прекарва много време на компютър в крайна сметка ще се оплаче от това. Почти всеки пациент който виждам казва, че работата с компютър обикновено влошава болката във врата.

Как може да облекчим симптомите?

Д -р Рию: Номер едно е да ставате и да се движите често. Ако имате заседнала седнала работа поне на всеки 15 - 30 минути трябва да ставате и да се разхождате дори и за минута. Това ще доведе до циркулация на кръвта и ще постави врата в различно положение. Това е полезно не само за врата, но и за останалата част от тялото. Проучванията показват, че продължителното седене е опасно за сърцето и води до съкращаване на продължителността на живота.

Второ вземете стол, който се накланя с много добра лумбална опора и се облегнете назад колкото е възможно по време на работа. Това ще свали натиска от мускулите на врата така, че те да не са напрегнати. Можете да разберете дали се облягате правилно като направите следното:

Първо, ако трябва да заспите в това положение врата трябва да се отпусне назад.

Второ, ако поставите ръката си в тила докато се навеждате напред ще откриете, че мускулите на врата се свиват и се втвърдяват. Докато се навеждате назад те ще се отпуснат и ще релаксират.

Трето вижте дали можете да работите изправени доколкото е възможно.

Кога трябва да се посети лекар?

Д -р Рию: Ако имате състоянието Компютърен врат не бързайте да посетите хирург. Решението не е операция. По - добре би било да посетите лекар по физикална медицина и рехабилитация. Тези специалисти се грижат за проблеми с костите и ставите по неоперативен начин. Ако неоперативните мерки не дават резултат или ако имате постоянни проблеми като изтръпване или слабост в ръцете тогава е време да помислите за посещение на хирург, който да прецени.

Как може да се предотврати Компютърния врат?

Д -р Рию: Ако имате болка във врата която наистина Ви притеснява препоръчвам да правите редовно някаква форма на аеробни упражнения. Това може да е неподвижни велосипеди, джогинг, плуване или ходене с бързи темпове__. Изберете аеробна дейност която не Ви причинява болка във врата докато го правите или на следващия ден__. Ако го правите за продължителен период около 20 до 30 минути три или четири пъти седмично увеличавайки сърдечната честота и дишането си и работейки добре това ще поддържа врата и гърба много по - здрави. Това също ще помогне за облекчаване на напрежението във врата.

Как упражненията помагат?

Д -р Рию: Когато правите аеробни упражнения обогатена с кислород кръв се изпраща към уморените мускули и отмива химикалите които причиняват възпаление и болка. Ако имам дълъг ден в който трябва да работя на компютър за дълги часове, ще се прибера вкъщи и ще тренирам 45 минути, за да се чувствам много по -добре.

https://healthmatters.nyp.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се