Сухота в очите през зимата

251
Сухота в очите през зимата

Сухотата в очите през зимата често се причинява от ветровитите условия навън. Освен това въздухът става по - сух с понижаването на температурите което кара очите и кожата да губят влага за изпаряване. Сухотата в очите през зимата също така се предизвиква от използването на отопление в закрити помещения което излага очите на суха топлина.

Как да предотвратим симптомите на сухота в очите?

Очите нормално може да се чувстват по - сухи през зимата. Когато дойде студът и вятърът е леден обикновено има по - ниска влажност във въздуха. Всички тези фактори могат да повлияят на очите.

реклама

Стайната температура

Когато сме в закрити помещения се използва вътрешно отопление. Възможно е също така да сме директно изложени на вентилационни отвори които изпускат топъл въздух върху нас в дома, на работното място или в колата. Излагането на открито и условията в стаята и помещенията могат да накарат очите да загубят влага точно както се случва с кожата. Това причинява симптоми на сухо око.

Проучване от 2015 г. на случаи диагностицирани със сухота в окото установява, че се сухота в окото се открива по - често през зимата и пролетта.

Друго проучване на 738 пациенти със сухота в окото установява, че вятърът е най - големият свързан с околната среда и сезоните дразнител за сухота в очите. Другите фактори са студеното време, слънцето и топлината.

47 процента от участвалите в проучването казват, че времето е оказало голямо влияние върху симптомите на сухи очи. Симптомите на сухота в очите включват:

 • Замъглено зрение
 • Парене или сърбящи очи
 • Сухота
 • Умора на очите
 • Липса на сълзи
 • Светлинна чувствителност

Третиране на сухота в очите

Ако изпитвате сухота в очите през зимата, но не толкова през останалата част от годината има някои средства и начини които можете да използвате, за да облекчите симптомите си.

Няколко идеи за облекчаване на сухи очи през зимата:

 • Използвайте вътрешни овлажнители, за да осигурите повече влага на въздуха
 • Опитайте се да не използвате вентилатори особено през нощта тъй като те просто създават повече вятър и може да дразни очите
 • Огледайте дома, работното си място или превозното средство за други източници на топлина или въздушен поток близо до очите. Това може да включва вентилационни отвори за кола или сешоари.
 • Използвайте топли компреси върху очите няколко пъти на ден
 • Потърсете изкуствени сълзи без рецепта. Наричани още смазващи капки за очи те осигуряват влага на очите. Изкуствените сълзи често съдържат консерванти които могат да раздразнят очите. Сълзите без консерванти може да не дразнят очите, но могат да бъдат по - скъпи
 • Ако сухото око е с много неприятно усещане опитайте с мехлеми без рецепта. Мехлемите осигуряват по - плътно покритие на окото от сълзите и това може временно да замъгли зрението. Обикновено ги използвайте през нощта.
 • Поддържайте контактните си лещи чисти, ако ги носите. Порзвайте ги както е препоръчано от Вашия очен лекар или производителя и докосвайте контактните си лещи само с чисти ръце
 • Може да се наложи да промените почистващата система от разтвор за лещи с почистване на базата на водороден пероксид. Освен това се уверете, че се грижите за лещите си както е посочено в указанията
 • Избягвайте капки за очи които се фокусират върху премахването на зачервяване от окото. Когато се използват хронично те всъщност могат да влошат зачервяването
 • Предотвратяване на сухота в очите през зимата

реклама

Ако искате да предотвратите симптомите на сухота в очите през зимата има няколко неща които можете да направите, за да поддържате околната среда комфортна за очите:

 • Опитайте се да не използвате топлина когато не е необходима. Това може да е трудно да се направи през най - студените месеци на зимата, но се опитайте се поне да не седите или спите точно под тези вентилационни отвори за топлина
 • Избягвайте да използвате сешоар за продължителен период от време
 • Намалете излагането на вятър и дим. И двата фактора могат да раздразнят очите
 • Уверете се, че пиете достатъчно вода. Това може да изглежда по - малко важно през зимата, но тялото и очите все още се нуждаят от хидратация през цялата година
 • Носете предпазни очила когато сте навън, като слънчеви очила. Има също така слънчеви очила които осигуряват още по - голяма защита на очите
 • Насочете вентилационните отвори на автомобила си далеч от лицето си така, че въздухът да не се насочва директно към очите
 • Помислете за използването на рибено масло или ленено масло и омега-3 мастни киселини. Това може да предотврати или подобри симптомите на сухота в очите. Хранителните източници на омега-3 мастни киселини включват ленено семе и мазна риба като сьомга и риба тон
 • Направете почивка от гледане в екрани. По време на зимните студове е по - лесно да останете вътре за работа, училище или гледане на видеоклипове или друго забавление базирано на екрана

Американската оптометрична асоциация препоръчва да следвате правилото 20-20-20, а това е да гледате от екрана си на всеки 20 минути и да гледате за 20 секунди в нещо на 6м. разстояние.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ОФТАЛМОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Кога да посетите лекар

Ако домашните средства за третиране на сухота в очите не помогнат или се окаже, че използвате изкуствени сълзи повече от четири до шест пъти на ден трябва да посетите очен лекар.

Очните лекари могат да предложат редица лечения за сухота в окото, включително капки за очи с рецепта и специални методи за запазване на естествените сълзи.

Също могат да Ви помогнат да определите какъв тип сухота в окото имате включително липса на сълзи. Този тип сухота в окото може да се почувства особено некомфортно през зимата. Вашият очен лекар също може да потвърди дали сухотата в окото причинява симптомите или друг очен проблем като алергии или основно медицинско състояние.

Споделете какви лекарства приемате. Можете също така да говорите с Вашия очен лекар дали някои лекарства които използвате влошават симптомите на сухото око. Алергичните лекарства като антихистамини както и някои антидепресанти и лекарства за кръвно налягане могат да повлияят на сухота в очите.

Симптомите на сухота в очите могат да се усещат различно през цялата година в зависимост от времето. Ако тези промени все още не помогнат във Вашия случай посетете очен лекар за допълнителна помощ и оценка.

Сухите очи по - неприятно ли се усещат през зимата? За много хора това е така.

Помага ли пиенето на вода при сухота в очите? Водата помага на всички органи на тялото включително на очите. В допълнение по - добрата хидратация помага на очите да произвеждат повече сълзи така, че очите се чувстват по - комфортно.

Кои витамини е добре да се приемат при сухи очи?

Добавките с омега-3 мастни киселини могат да помогнат за сухота в очите при някои хора. Изследванията са открили известна полза от витамините А, В12 и D за сухота в очите, но проучванията продължават.

https://www.verywellhealth.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се