Тест за костна плътност - какво трябва да знаем

285
Тест за костна плътност - какво трябва да знаем

Фрактура на тазобедрената става е счупване в най - горната част на бедрената кост. Обикновено се появява в близост до тазобедрената става на крака.

За демографската група на възрастните фрактурата на бедрената кост може да бъде събитие променящо живота. Времето за възстановяване при фрактури на тазобедрената става е до една година и изисква рехабилитация. Поради дългото време за възстановяване е необходима рехабилитация. За една трета от по - рано независими възрастни хора фрактура на бедрото може да означава приемане в център за подпомагане на ежедневните нужди.

Падания и фрактура на тазобедрената става

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Въпреки, че е вярно, че много фрактури на бедрената кост се получават поради падане причинено от загуба на равновесие това не винаги е така. Някои падания могат да възникнат поради предишна фрактура на бедрото. В някои случаи тазобедрената става и бедрената кост са по - уязвими от счупване поради предишно съществуващо състояние.

Следните медицински състояния могат да доведат до повишена чувствителност към счупване на бедрото:

 • травма
 • рак
 • остеопороза

В някои случаи тези състояния могат да доведат до толкова отслабване на тазобедрената става и бедрената кост така, че дори усукване или стоене на крак може да причини фрактура. Много лекари смятат, че фрактурата се случва първо и след това води по - често до падане.

Остеопороза и фрактури на тазобедрената става

От полза е да разберете дали сте изложени на риск от остеопороза. Има много фактори които могат да увеличат вероятността от развитие на остеопороза в бъдеще. Женски пол, остаряването и слабост са фактори които излагат на риск от развитие на остеопороза. Медицинската история може да играе роля, ако имате остеопороза в семейната си анамнеза, ако приемате определени лекарства и вече имате ниска костна плътност.

Ако смятате, че имате причина да се притеснявате или смятате, че може да сте изложени на риск от остеопороза, тестът за костна плътност е най - добрият тест който може да диагностицира остеопороза.

Тестовете за костна плътност

Тестовете за костна плътност използват ниски дози рентгенови лъчи за измерване на нивото на определени минерали по - специално калций в определен участък от кост. Тестовете за костна плътност могат да диагностицират ниска костна плътност или остеопороза. Тестът може да се използва и за измерване на действието на текущо лечение на остеопороза като се определи дали състоянието се подобрява, влошава или остава същото.

реклама

Тестовете за костна плътност могат да бъдат известни с няколко алтернативни имена:

 • Измерване на костната минерална плътност (BMD)
 • Костна денситометрия
 • Двуенергийна рентгенова абсорбциометрия или DEXA сканиране
 • Периферна двуенергийна рентгенова абсорбциометрия p-DEXA

Целта на теста за костна плътност е да помогне да определите дали имате остеопороза и дали може да сте изложени на риск от падане в бъдеще според Националната фондация за остеопороза. Това е безболезнена процедура която може да завърши за по - малко от половин час.

Кой трябва да се подложи на тест за костна плътност?

Хората които са изложени на риск от остеопороза трябва да направят тест за костна плътност. Ако сте изложени на риск от остеопороза може да сте изложени на риск и от падане в бъдеще. Освен това се препоръчва да си направите тест за костна плътност, ако някой от следните фактори се отнася за вас:

 • Вие сте жена в постменопауза и не приемате естроген
 • Вие сте пушач или майка ви е пушила
 • Имате фамилна анамнеза за остеопороза или майка Ви има анамнеза за костни фрактури
 • Имате диабет тип I, бъбречно заболяване, чернодробно заболяване, заболяване на щитовидната жлеза или паращитовидна жлеза
 • Имате медицински състояния или приемате лекарства за които е известно, че са свързани със загуба на костна маса
 • Ако сте преживели фрактура в резултат на лека травма
 • Ако сте имали рентгенова снимка която показва други признаци на остеопороза

Националната фондация за остеопороза предлага да правите тест за костна плътност на всеки една до две години, ако сте били диагностицирани с остеопороза. По този начин Вашият лекар може да проследи ефективността на лекарството което приемате.

След тест за костна плътност лекарят ще работи с Вас, за да определи дали резултатите Ви налагат провеждане на лечение. Лекарят ще вземе предвид резултатите от изследванията както и рисковите фактори за остеопороза и медицинската история преди да вземе решение за лечение.

Ако смятате, че може да сте изложени на риск от остеопороза или сте загрижени да не се нараните при падане споделете с Вашия лекар притесненията си. Направете си тест за костна плътност за остеопороза.

Тестовете за костна плътност помагат да се избегнат проблеми в бъдеще.

https://foxvalleyimaging.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се