Тиреоидектомия (отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза) - какво да очакваме

2209
Тиреоидектомия (отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза) - какво да очакваме

Тиреоидектомия е хирургично отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза която се намира в предната част на шията. Щитовидната жлеза отделя тиреоиден хормон който контролира много основни функции на тялото.

След като щитовидната жлеза бъде отстранена пациентът приема хормон заместващ хормона на щитовидната жлеза, за да се поддържат функциите на тялото в баланс.

Кога се прилга тиреоидектомия?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тиреоидектомия може да е подходяща и да се изисква при хора с рак на щитовидната жлеза, възли на щитовидната жлеза или хипертиреоидизъм, който се случва когато щитовидната жлеза произвежда твърде много хормон на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът може да бъде резултат от:

 • автоимунен проблем
 • твърде много йод в храната
 • доброкачествен тумор в хипофизната жлеза
 • твърде много лекарства за щитовидната жлеза
 • подуване (гуша) на щитовидната жлеза
 • възпалителен процес

Какви са рисковете от тиреоидектомия?

 • Промени в гласа като дрезгав глас
 • Възпалено гърло
 • Кървене и кръвни съсиреци
 • Сраствания или белези които изискват друга операция
 • Нараняване на хранопровода или трахеята
 • Хипопаратироидизъм (твърде малко паратироиден хормон което може да доведе до необичайно ниски нива на калций в кръвта)

реклама

Какво се случва по време на тиреоидектомия?

Преди хирургичната процедура лекарят ще назначи лабораторни изследвания и образна диагностика:

 • Образна диагностика на щитовидната жлеза с ултразвук, компютърна томография (CT) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)
 • Кръвен тест за нивата на хормоните на щитовидната жлеза и други фактори
 • Изследване на гласните струни с помощта на инструмент ларингоскоп

Точно преди операцията хирургическият екип може да даде на пациента антибиотик, ако има отслабена имунна система или друго състояние което го прави податлив на инфекции. Може да получи лекарства за намаляване на гаденето и повръщането (антиеметици).

При хипертиреоидизъм се прилагат лекарства за поддържане на баланс на хормоните на щитовидната жлеза по време и след операцията.

Видове тиреоидектомия

Традиционна тиреоидектомия

В операционната пациентът е в полуседнало положение с или без наклонена назад брадичка и с опора под врата и раменете. Извършва се под обща анестезия което означава, че пациентът спи и не усеща болка по време на хирургичната интервенция.

Хирургът прави малък разрез в кожата на шията възможно най - близо до естествената гънка, за да намали появата на белега. Хирургът разделя тънък слой мускул, за да получи достъп до щитовидната жлеза след което премахва единия или двата лоба на щитовидната жлеза както и всички близки лимфни възли които могат да бъдат засегнати от заболяване.

След това хирургът връща мускулите на предната част на шията в правилното им положение и ги закрепва на място. Кожата се затваря с конци или лепило.

Тиреоидектомия без белези

По - нова техника включва достъп до щитовидната жлеза през устата. Тази операция не оставя видим белег тъй като няма разрез от външната страна на шията.

Възстановяване след Тиреоидектомия и следващи стъпки

В някои случаи пациентите се прибират вкъщи в същия ден на операцията, но някои прекарват нощта в болницата. Там екипът може да наблюдава пациента и да следи нивата на калций в кръвта.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ПАРАТХОРМОН С ОТСТЪПКА ТУК!

Когато щитовидната жлеза се отстрани хирургично тялото все още се нуждае от хормон на щитовидната жлеза, за да поддържа жизнените функции в баланс. Заместителната терапия с тироидни хормони включва приемане на синтетични или естествено получени хормони на щитовидната жлеза под формата на хапчета.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се