Урофлоуметрия - какво да очакваме от урологичното изследване

57
Урофлоуметрия - какво да очакваме от  урологичното изследване

Урофлоуметрия е урологично изследване което с което се определя количеството урина отделена по време на уриниране и за измерване скоростта на уриниране. Това може да помогне на лекаря да идентифицира причините за определени затруднения в уринирането

Кога се назначава това изследване?

Лекарят може да назначи урофлоуметрия, ако има бавно уриниране, слаба струя на урината или затруднено уриниране. Може също да го използва за тестване на мускула на сфинктера. Мускулът на сфинктера е кръгов мускул който се затваря плътно около отвора на пикочния мехур. Помага за предотвратяване на изтичане на урина. Резултатите от изследването могат да помогнат на лекаря да определи колко добре функционират пикочният мехур и сфинктера

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Тестът може да се използва и за тестване за проблеми за нарушения в нормалния поток на урината. Чрез измерване на средната и максималната скорост на потока на урината тестът може да оцени тежестта на всяко запушване или обструкция. Също така може да помогне за идентифициране на други проблеми с урината като отслабен пикочен мехур или увеличена простата

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УРОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Някои състояния могат да повлияят на нормалния ви поток на урина. Тези условия включват: 

  • доброкачествена хипертрофия на простатата или уголемяване на простатната жлеза което може да блокира напълно уретрата, рак на пикочния мехур, рак на простатата и запушване
  • неврогенна дисфункция на пикочния мехур или проблеми с пикочния мехур поради проблем с нервната система като тумор на гръбначния мозък или нараняване

Подготовка за изследването

Пациентът трябва да даде проба от урина. Може да изглежда неудобно и да е смущаващо, но не трябва да изпитвате никакъв физически дискомфорт по време на теста. Не забравяйте да пристигнете в  лекарския кабинет с пълен пикочен мехур. Трябва да пиете много течности, за да сте сигурни, че имате достатъчно    урина за теста.

Споделете за бременност или ако смятате, че може да има бременност.

Споделете  за всички лекарства, билки, витамини и всякакви добавки които приемате. Някои лекарства могат да повлияят на функцията на пикочния мехур. 

Процесът на изследване

 За разлика от традиционните тестове за урина при които уринирането е в чаша трябва да се уринира във фуниевидно устройство или специална тоалетна за целта на изследването. Важно е да не поставяте тоалетна кърпичка върху или в тоалетната или устройството. Най - добре е да уринирате както обикновено без да се опитвате да манипулирате скоростта или потока по какъвто и да е начин.

Електронен урофлоуметър свързан към фунията или тоалетната, измерва скоростта и количеството на уринирането. Не трябва да уринирате докато машината не е включена. 

Урофлоуметърът изчислява количеството урина което отделяте, скоростта на потока в милилитри в секунда и времето необходимо за пълно изпразване на пикочния мехур и ще запише тази информация на диаграма. 

По време на нормално уриниране първоначалната струя на урината започва бавно, ускорява се и накрая отново се забавя. Урофлоуметърът може да регистрира всякакви разлики от нормата, за да помогне на Вашия лекар да постави диагноза. Когато приключите с уринирането машината  показва резултатите. 

След това Вашият лекар ще обсъди резултатите с Вас. В зависимост от Вашия конкретен случай може да се наложи да направите изследване на урината в няколко последователни дни. 

Резултатите от теста

Лекарят ще използва резултатите, за да определи пиковия дебит или Qmax. Обикновенно се използва пиковата скорост на потока заедно с модела на изпразване и обеми на урината, за да се определят тежестта на всяко запушване или блокиране.

Намаляването на потока на урината може да предполага, че имате слаби мускули на пикочния мехур или запушване на уретрата. 

Увеличаването на потока на урината може да предполага, че имате слабост в мускулите които помагат за контролиране на потока на урина. Това също може да е признак на уринарна инконтиненция. 

След тестване на потока на урината лекарят ще вземе предвид индивидуална ситуация и симптоми за пациента преди да разработи план за лечение. Може да се наложи допълнително изследване на пикочната система.

Лекарят ще обсъди резултатите и ще определи дали лечението е необходимо и какви възможности има, ако има нужда от лечение. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви проблеми с уринирането. Това може да е знак за по - сериозно здравословно състояние.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се