Урологично здраве - причини за задържане на урина

42
Урологично здраве - причини за задържане на урина

Ако имате проблеми със започването на уриниране или поддържането на потока на урината може да имате колебание в уринирането. Възможно е да се появи при мъже и жени на всяка възраст, но е най-често при по - възрастни мъже. Задържане на урина се случва когато не можете да уринирате. Може да е много сериозен проблем.

Колебанието на урината може да бъде резултат от различни медицински състояния. Ако го изпитвате уговорете час при Вашия лекар. Той ще Ви помогне да установите причината за Вашето състояние и ще предложи възможности за лечение. 

Причини за колебание в  уринирането

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

 Има много възможни причини за колебание в уринирането. При мъжете състоянието обикновено се причинява от доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ). 

И при мъжете и при жените задържането на урина може да е резултат от:   

 • мускулни нарушения на пикочния мехур
 • увреждане на нервите
 • операции
 • инфекции
 • психологически проблеми
 • някои лекарства
 • раков тумор запушващ уретрата или пикочния мехур

Увеличена простата

Тази жлеза заобикаля уретрата при мъжете.Уретрата е тръбата която пренася урината от пикочния мехур към външната част на тялото. Много мъже развиват доброкачествено уголемена простатас напредването на възрастта. Тъй като се подува в центъра простатната жлеза оказва натиск върху уретрата. Това налягане затруднява започването и поддържането на потока на урината.

Нарушения на нервната система и увреждане на нервите

Повредените или болни нерви също могат да попречат на потока на урината. Нервите могат да бъдат увредени от:   

 • произшествия
 • удар
 • раждане
 • диабет
 • инфекции на мозъка или гръбначния мозък
 • Множествената склероза (МС) и други нарушения на нервната система също могат да доведат до увреждане на нервите

Хирургия

Анестезията прилагана по време на операция може да увреди някои нерви. Това може да доведе до затруднения с уринирането след това. Хирургията на пикочния мехур, бъбреците или уретрата може да създаде белези които свиват уретрата. Това може да причини колебание в уринирането. 

Инфекция

Простатитът е често срещан при мъжете. Това е възпаление на простатната жлеза което може да се дължи на инфекция. Може да причини подуване на простатата и да окаже натиск върху уретрата. Това може да доведе до колебание в уринирането. Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) и  полово предавани болести  също могат да доведат до проблеми с потока на урината както при мъжете така и при жените.

Паруреза (синдром на срамежлив пикочен мехур)

В редки случаи колебанието в уринирането може да е признак на психологическо състояние известно като синдром на срамежлив пикочен мехур (паруреза). Ако се чувствате неудобно при уриниране в присъствието на други хора може да Ви е трудно да уринирате в определени ситуации. Например може да изпитате колебание при уриниране когато използвате обществени тоалетни.

Лекарства

Някои лекарства също могат да причинят проблеми с уринирането. Например някои лекарства за лечение на настинка, назални деконгестанти и антиалергични лекарства могат да повлияят на уринирането.

Антихолинергиците които се използват за лечение на стомашни спазми, мускулни спазми и инконтиненция също могат да причинят задържане на урина и колебание.

Антидепресантите също могат да повлияят на уриниращите навици.

Медицинска помощ  при колебание в уринирането

Ако изпитвате постоянно или повтарящо се колебание при уриниране посетете Вашия лекар. Той ще определи причината за Вашето състояние и ще препоръча лечение за облекчаване на симптомите. В някои случаи колебанието на урината може да е признак на спешно медицинско състояние. Трябва незабавно да потърсите помощ, ако имате проблеми с уринирането заедно с:    

 • повръщане
 • висока температура
 • втрисане
 • болки в кръста

Трябва също да получите спешна помощ, ако изобщо не можете да уринирате. Това състояние на задържане на урина може да стане много сериозно, ако не се лекува достатъчно бързо

Диагностика

За да диагностицира основната причина за колебание в уринирането или други проблеми с уринирането лекарят ще вземе под внимани медицинската Ви история. Ще иска да разбере:    

 • от колко време изпитвате колебание при уриниране
 • дали се е развило постепенно или внезапно състоянието
 • дали потокът на урина е слаб
 • дали нещо облекчава или влошава симптомите Ви

Може също да попита за други симптоми които сте изпитали. Не забравяйте да споменете всички други медицински състояния с които сте били диагностицирани и всички лекарства или добавки които приемате.

Лекарят може също така да назначи един или повече тестове, за да определите причината за симптомите. Например   проба от урината за анализ. Може да се използва тампон от вътрешната страна на уретрата. В някои случаи може да се наложи да се вкара малка гъвкава тръба, катетър, в уретрата**.** Това позволява вземане на проба от урина директно от пикочния мехур.

Лекарят може също да проведе едно или повече от следните уродинамични изследвания:    

 • Урофлоуметрия. Измерва обема и скоростта на потока на урината, отделена при изпразване на пикочния мехур
 • Тестване на потока под налягане, изисква катетър за измерване на налягането в пикочния мехур което след това се сравнява със скоростта на потока по време на уриниране
 • Видео уродинамичното изследване използва специална течност поставена чрез катетър в пикочния мехур, за да създаде контрастно изображение по време на пълнене и изпразване на пикочния мехур
 • При пациенти лекарят може да проведе ректален преглед на простатата. Също така да се направят изображения на простатата с помощта на ултразвук или друг тест за образна диагностика

Лечение на уриниране

Препоръчаният от лекаря план за лечение ще зависи от основната причина за симптомите. В зависимост от диагнозата може да препоръча лекарства, операция или други лечения. 

В някои случаи домашните средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите.

Например може да помогне да поставите бутилка с гореща вода или нагревателна подложка върху долната част на корема. Това може да помогне за отпускане на мускулите и да подобри потока на урината. 

Внимателното масажиране на зоната също може да помогне за увеличаване на потока на урината. 

Също така е важно да пиете много течности.

Ако пренебрегнете проблемите с потока на урината симптомите може да се влошат. Уринирането може да стане трудно до невъзможност. Това състояние може да бъде болезнено и сериозно. Най - добре е да посетите Вашия лекар веднага щом изпитате проблеми с потока на урината

Следването на препоръчания план за лечение може да помогне за подобряване на краткосрочна и дългосрочна перспектива на пациента. Попитайте Вашия лекар за повече информация относно Вашата конкретна диагноза, възможности за лечение и перспективи.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет "Бъбречна функция" от Лаборатории "Кандиларов"

Пакет "Бъбречна функция" от Лаборатории "Кандиларов"

Важи за: София, Варна, Пловдив, Велико Търново

250 закупени
-44%
54,00 лв.
30,00 лв.
ПАКЕТ “БЪБРЕК“ от МЦ Света Марина гр. Плевен!
-20%
25,00 лв.
20,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се