Важните изследвания за жените по време на менопауза

1180
Важните изследвания за жените по време на менопауза

Менопаузата е биологичен процес който възниква когато яйчниците на жената спрат да отделят зрели яйцеклетки и тялото произвежда по - малко естроген и прогестерон.

Лекарят или гинекологът може да определи дали започва менопаузата като попита за симптомите, проследи периода на цикъла и ако прецени може да назначи няколко теста. Менопаузата обикновено започва на възраст между 40 и 60 години въпреки, че най - често започва около 51-годишна възраст. Вероятно е започнала, ако не сте имали менструация повече от шест месеца. Клинично се потвърждава след 12 пълни месеца без менструация.

Симптоми на менопаузата

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Може първо да започнете да забелязвате симптомите на менопаузата няколко месеца или дори години преди менопаузата действително да започне. Период известен като перименопауза. Някои от симптомите които може да забележите включват:

 • изтъняване на косата
 • сухота на кожата
 • сухота на влагалището
 • по - ниско сексуално желание
 • горещи нощни вълни
 • изпотявания
 • промени в настроението
 • нередовни менструации
 • качване на тегло

Може да имате месеци без менструация по време на фазата на перименопаузата. Въпреки това, ако имате пропусната менструация и не използвате контрацепция посетете Вашия лекар или направете тест, за да сте сигурни, че няма бременност. В повечето случаи менопаузата може да се диагностицира самостоятелно. Говорете с Вашия лекар, за да потвърди диагнозата и да определи начини за намаляване на дискомфортните симптоми. Може да зададете въпроси какво да очаквате.

Физически преглед

Преди да посетите лекаря проследете всички симптоми които изпитвате, колко често се появяват и колко тежки са. Отбележете кога сте имали последната си менструация и съобщете всички нередности във времето които може да са настъпили. Направете списък с лекарства и добавки които приемате в момента.

Лекарят ще попита за датата на последната менструация както и колко често изпитвате симптоми. Не се притеснявайте да обсъждате всичките си симптоми които могат да включват горещи вълни, зацапвания, промени в настроението, проблеми със съня или сексуални проблеми.

Менопаузата е естествен процес и лекарят ще Ви даде експертен съвет. Обикновено описаните от Вас симптоми предоставят достатъчно доказателства, за да помогнат за диагностицирането на менопаузата.

Лекарят ще измери нивата на pH което също може да помогне за потвърждаване на менопаузата. Вагиналното pH е около 4,5 през репродуктивните години. По време на менопаузата вагиналното pH се повишава до 6.

реклама

Ако имате симптоми на менопауза лекарят може да назначи тестове, за да изключи други състояния като недостатъчна функция на яйчниците или състояние на щитовидната жлеза. Тези тестове могат да включват:

 • кръвен тест за проверка на нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH)
 • естроген тест за функция на щитовидната жлеза
 • липиден профил
 • тестове за чернодробна и бъбречна функция

Хормонални изследвания

Лекарят може да назначи кръвен тест, за да провери нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и естроген. По време на менопаузата нивата на FSH се повишават и нивата на естроген намаляват. През първата половина на менструален цикъл FSH, хормонът освободен от предната част на хипофизата стимулира узряването на яйцеклетките както и производството на хормон наречен естрадиол. Естрадиолът е форма на естроген който е отговорен за регулирането на менструалния цикъл и поддържането на женския репродуктивен тракт.

В допълнение към потвърждаването на менопаузата този кръвен тест може да открие признаци на определени нарушения на хипофизата. Лекарят може да назначи допълнителен кръвен тест, за да провери тироид-стимулиращия хормон (TSH) тъй като хипотиреоидизмът може да причини симптоми подобни на менопаузата. Това може да помогне на Вашия лекар да определи кога ще влезете в менопаузата, ако още не е настъпил този момент.

Ранна менопауза

Ранната менопауза е менопаузата която започва на възраст между 40 и 45 години. Преждевременната менопауза започва дори по - рано преди 40-годишна възраст. Ако започнете да забелязвате симптоми на менопауза преди да навършите 40 години може да изпитвате преждевременна менопауза. Ранната или преждевременна менопауза може да се случи по редица причини включително:

 • хромозомни дефекти като синдром на Търнър
 • автоимунни заболявания като заболяване на щитовидната жлеза
 • хирургично отстраняване на яйчниците (оофоректомия) или матката (хистеректомия)
 • химиотерапия или друга лъчева терапия за рак

Ако сте под 40 години и не сте имали менструация повече от 3 месеца посетете Вашия лекар, за да се изследвате за ранна менопауза или други основни причини. Вашият лекар ще използва много от същите тестове споменати по - горе за менопауза особено тестове използвани за определяне на нивата на естроген и FSH. Ранната менопауза може да увеличи риска от:

 • остеопороза
 • сърдечни заболявания
 • други здравословни проблеми

Ако подозирате, че може да сте в менопауза тестването може да Ви помогне най - добре да управлявате здравето и симптомите си, ако се установи, че сте в менопауза.

След определяне на менопаузата

След като менопаузата бъде потвърдена Вашият лекар ще обсъди възможностите за лечение. Може да не се нуждаете от лечение, ако симптомите не са тежки. Но може да препоръча определени лекарства и хормонални терапии за справяне със симптомите които могат да повлияят на качеството на живот. Те могат също да препоръчат хормонално лечение, ако сте по - млади когато достигнете менопаузата.

Някои симптоми могат да затруднят извършването на ежедневни дейности като сън, секс и релаксация. Но можете да направите промени в начина на живот, за да помогнете да управлявате симптомите си:

 • При горещи вълни пийте студена вода или оставете стая на по - хладно място
 • Използвайте лубриканти на водна основа по време на полов акт, за да сведете до минимум дискомфорта от вагинална сухота
 • Яжте питателна диета и говорете с лекаря относно приема на добавки, за да сте сигурни, че получавате достатъчно хранителни вещества и витамини
 • Правете редовни упражнения които могат да помогнат за забавяне на появата на състояния които се случват с напредване на възрастта
 • Избягвайте колкото е възможно кофеин, пушене и алкохолни напитки. Всичко това може да причини горещи вълни или да затрудни съня
 • Спете достатъчно
 • Броят на часовете необходими за добър сън варира индивидуално, но обикновено се препоръчва седем до девет часа на нощ за възрастни

Менопаузата може да увеличи риска от други състояния особено свързани със стареенето.

Продължавайте да посещавате Вашия лекар за превантивни грижи включително редовни физически прегледи и профилактика, за да сте сигурни, че сте наясно с всички състояния и да гарантирате възможно най - доброто си здраве във времето.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

Пакет от 5 хормона за жени LH, FSH, Пролактин,Естрадиол, Тестостерон за 44 лв. от Лаборатории Кандиларов
-17%
53,00 лв.
44,00 лв.
Ендокринолог! Онлайн консултация с Д-р Райна Стоянова
-15%
59,00 лв.
50,00 лв.
реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се