Внимание! Хормоните могат да ни разболеят от рак

6624
Внимание! Хормоните могат да ни разболеят от рак

Хормоните са много важни за работата на нашия организъм. От тях зависи дали сме дебели или слаби, дали сме високи или ниски. Но освен това хормоналното лечение може да помогне в случаи като критическата възраст при жените.

Хормоналната терапия с прием на естроген и прогестерон е често срещан метод за справяне с признаците на менопаузата. Когато жената е в период на критическа, хормоните естроген и прогестерон значително спадат. Затова е необходим допълнителен прием. С тяхна помощ дамите бързо забравят за горещите вълни, изпотяването и нервността.

Но от друга страна приемът на хормони може да навреди на жените. Редица клинични проучвания сочат, че хормоналната терапия увеличава риска от рак. Според научни изследвания при употреба на хормоните естроген и прогестерон в менопауза се увеличава риска от рак на гърдата. Проучването е на Националния здравен институт в Щатите.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Учените стигнали до този извод в резултат на 5-годишно наблюдение на жени, приемащи хормоните. Освен това данните им показват, че резултатите от самостоятелната употреба на естроген през първите 7 години не води до по-голяма опасност от развитието на рак на гърдата. Според други изследвания обаче това не е така. Със сигурност обаче употребата на естроген увеличава риска от рак на лигавицата на матката, категорични са американските учени.

реклама

Аналогични са данните от проучванията за въздействието на хормоналната терапия върху рака на яйчниците. Ако една жена използва естроген в продължение на 10 години, има два пъти по-голяма вероятност да развие тумор. Опасността от рак на яйчниците при комбинацията на естроген с прогестерон пък настъпва още след 5,6 години, показват данните на изследването.

От друга страна, ако една жена приема женски хормони в продължение на 5 г., ще избегне риска от рак на дебелото черво. Все пак, учените предупреждават, че опасността от хормоналната терапия зависи и от дозата и вида на медикаментите, които се използват. Според специалистите хапчетата имат по-висок риск, защото водят до по-високо съдържание на циркулиращи хормони.

По-безопасни в това отношение са кремовете и геловете. С оглед на рисковете за здравето американските специалисти не забраняват хормоналните терапии, но препоръчват на жените да ги използват за доста кратко време.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се