Всичко, което трябва да знаем за хормоните

28176
Всичко, което трябва да знаем за хормоните

Когато хормоните ни бушуват, нещата за околните не изглеждат никак добре. Раздразнителни сме, нервни или пък прекалено енергични - и всичко това именно заради хормоните в нас, които са се разбунтували.

Но какво всъщност знаем за хормоните?

Хормоните са вещества, които се образуват на едно определено място в нашето тяло. Когато даден хормон преминава в кръвта, подбужда по кръвен път дейността на други органи и системи. Най-кратно казано - хормоните са молекули, с помощта на които нашият организъм работи.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

В зависимост от хормоните, които преобладават в нас, ние сме високи, ниски, слаби, дебели, руси или червенокоси. Хормоните осигуряват пълноценното физическо и умствено развитие, половото съзряване на човека; дават възможност на органите да се адаптират към обкръжаващата среда; поддържат постоянството на вътрешната среда - хомеостазата.

За съжаление, балансът в организма на човека е много крехък и много лесно може да се разруши. Заедно с нервната система хормоните осигуряват адекватни реакции на органите и системите при промяна на условията на средата, т.е. осигуряват процесите на адаптация на организма.

Съществено за хормоните е, че нищожни количества от тях могат да предизвикат огромни физиологични ефекти чрез така наречения каскаден ефект. Или когато една молекула активира една ензимна молекула, оттам се активират хиляди нови ензимни молекули.

В зависимост от химическата си структура хормоните могат да се класифицират в три основни групи:

1. Белтъци и пептиди - хипофизни хормони (пролактин,соматотропен хормон и др.), инсулин, глюкагон, паратхормон и др.

2. Производни на аминокиселини - адреналин (епинефрин), норадреналин (норепинефрин), тироксин и др.

3. Стероидни съединения - хормони на надбъбречната кора (кортикостероиди) и полови хормони (андрогени, естрогени и гестагени).

За какво служат различните хормонив тялото ни?

Растежен хормон (соматотропен хормон, соматотропин) - растежният хормон се произвежда от предния дял на хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. Той стимулира белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса.

Антидиуретичен хормон - увеличава обратното всмукване на вода в бъбречните каналчета, което води до намаляване на отделената с урината вода. Вследствие на това в организма се задържа вода и се повишава артериалното кръвно налягане. При изпиването на големи количества алкохол неговата секреция се потиска и предизвиква обезводняване на организма. При по-голямо количество от този хормон в човешкото тяло се появява болестта "безвкусен диабет". За нея е характерно, че болният изпитва мъчителна, неутолима жажда и изпива огромни количества вода. Съответно и количеството отделена урина е голямо до 20-30 литра на ден, но тя съдържа нисък процент урея и други токсични вещества.

Тироксин - хормонът на щитовидната жлеза. От хормоните на щитовидната жлеза зависи повишаването на възбудимостта на нервната система и ускоряване на сърдечната дейност, засилване на обмяната на веществата и повишаване на количеството на образуваната от организма топлина. Тироксинът участва в обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините. Този хормон стимулира изгарянето на мазнините и въглехидратите, така че тези хранителни вещества оптимално да изпълнят задачата си на източници на енергия.

Глюкокортикоиди - хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те регулират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини и потискат възпалителните процеси и алергични реакции в организма. Минералкортикоиди - също хормони, които се образуват в кората на надбъбречните жлези. Те поддържат нормалното съдържание на някой минерални соли в организма.

Адреналин и норадреналин - хормони, които се образуват в сърцевината на надбъбречните жлези. Те имат действие подобно на симпатиковия дял на вегетативната нервна система - ускоряват сърдечните съкращения, повишават кръвното налягане, потискат движението на стомаха и червата. Адреналинът и норадреналинът ускоряват обмяната на веществата и благоприятстват превръщането на гликогена в черния дроб в глюкоза и така повишават концентрацията и в кръвта.

Инсулин - инсулинът е хормон, който се произвежда в ендокринната част на задстомашната жлеза (панкреаса). Той понижава концентрацията на глюкозата в кръвта. Също така улеснява навлизането на глюкозата в клетките и използването и от тях. Инсулинът е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвната захар. При недостиг на инсулин в организма настъпва болестно състояние - диабет.

Глюкагон - този хормон, обратно на инсулина, стимулира разграждането на гликогена до глюкоза и се повишава концентрацията на глюкоза в кръвта. Той е пряко свързан с обмяната на въглехидратите в организма.

Естрогени - хормони, които биват наречени "женски хормони". Тези хормони подпомагат развитието на вторичните полови белези при жената, играят важна роля при репродукцията. Човешките естрогени се произвеждат главно в яйчниците.

реклама

Прогестерон - това също е женски хормон. Той подпомага подготовката на матката за бременност. Този хормон се произвежда от яйчниците.

Пролактин - също женски хормон, който се секретира от клетки, в предния дял на хипофизата. Под влиянието му се развива и нараства млечната жлеза и се образува мляко.

Тестостерон - мъжки хормон или стероиден хормон от групата на половите хормони. По принцип е главен мъжки полов хормон и анаболитен стероид.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се