Вроден хипотиреоидизъм - причини, симптоми и диагностика

1069
Вроден хипотиреоидизъм - причини, симптоми и диагностика

Новородените бебета които не са в състояние да произвеждат достатъчно хормони на щитовидната жлеза имат вроден хипотиреоидизъм известен също като неонатален хипотиреоидизъм.

Това означава, че са родени с недостатъчно активна или липсваща щитовидна жлеза. Ако състоянието не бъде открито и лекувано то може да доведе до необратими неврологични проблеми и лош растеж.

Добрата новина е, че ранната диагностика и правилното лечение могат да предотвратят тези проблеми. В повечето случаи състоянието е постоянно и детето ще се нуждае от лечение през целия живот. Около 1 на всеки 2000 до 4000 бебета се ражда с вроден хипотиреоидизъм. Среща се два пъти по - често при момичетата отколкото при момчетата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Причини за вроден хипотиреоидизъм

Най - честите причини са:

 • Недоразвита щитовидна жлеза
 • Щитовидна жлеза която не е разположена там където трябва да бъде (на шията под ларинкса)
 • Липсваща щитовидна жлеза

Тези аномалии не са наследени от родителите.

Други възможни причини включват:

 • Дефектно производство на хормони на щитовидната жлеза (наследствено състояние)
 • Проблеми с хипофизната жлеза (разположена в основата на мозъка) която казва на щитовидната жлеза да произвежда хормон на щитовидната жлеза

По - рядко заболяване на щитовидната жлеза на майката или лекарствата приемани по време на бременност могат да причинят вроден хипотиреоидизъм.

реклама

Признаци и симптоми на вродения хипотиреоидизъм

Много бебета с вроден хипотиреоидизъм изглеждат нормални при раждането или няколко месеца след раждането. Но други могат да имат признаци и симптоми като:

 • Жълтеница (пожълтяване на кожата и очите)
 • Запек
 • Лош мускулен тонус
 • Мудност
 • Дрезгав плач
 • Проблеми с храненето
 • Удебелен език
 • Подпухнало лице
 • Подут корем понякога с изпъкване на пъпа
 • Големи меки точки на черепа

Дефицит на хормони на щитовидната жлеза може да се появи и при по - големи бебета или малки децадори ако резултатите от теста при раждането са били нормални. Ако детето покаже признаци и симптоми на хипотиреоидизъм незабавно се свържете с Вашия лекар.

Диагностика на вроденият хипотиреоидизъм

За тестовете с които се откриват почти всички случаи на вроден хипотиреоидизъм лекарите проверяват кръвните нива на:

 • Тироксин (Т4), един от хормоните на щитовидната жлеза
 • Тиреоид-стимулиращ хормон (TSH), хормон произвеждан от хипофизната жлеза, който казва на щитовидната жлеза да произвежда хормон на щитовидната жлеза

Ниските нива на Т4 и високите нива на TSH предполагат диагноза вроден хипотиреоидизъм. Лекарите също могат да направят сканиране на щитовидната жлеза или ултразвуков преглед, за да видят размера и местоположението на щитовидната жлеза или да разберат дали липсва.

Лечение на вродения хипотиреоидизъм

Всеки ден на бебето се дава заместваща форма на тироиден хормон, за да замести липсващия хормон на щитовидната жлеза. Хормоналното хапче м__оже да се подготви__ като се стрие и се смеси с малко количество вода, кърма или адаптирано мляко. Не го смесвайте с формули на базата на соев протеин, защото те пречат на усвояването на хормона на щитовидната жлеза. Дава се на бебето през устата с капкомер, спринцовка или биберон. Лечението започва възможно най - скоро след раждането. В повечето случаи детето ще трябва да приема ежедневен хормон на щитовидната жлеза през целия живот.

Обсъдете с Вашия лекар колко често да провеждате последващи прегледи. Лекарят ще препоръча кръвни изследвания, за да проверява редовно нивата на хормоните на детето включително един месец след всяка промяна на дозата, за да се увери, че получава правилната доза хормон. Лекарят също ще провери растежа и развитието на мозъка на вашето дете.

Въпроси които да зададете на Вашия лекар

Как да дам лекарство за щитовидната жлеза на детето си и кога?
Колко често детето ми се нуждае от прегледи?
Какви храни и минерали могат да повлияят на това как тялото на детето използва хормона на щитовидната жлеза? Какво трябва да направя за храненето?
Трябва ли детето да посещава детски ендокринолог?

https://www.hormone.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се