Всичко което трябва да знаем за ерготерапията (трудовата терапия)

958
Всичко което трябва да знаем за ерготерапията (трудовата терапия)

Ерготерапията помага на хората да адаптират средата си, за да отговаря на техните нужди. Ерготерапевтите се фокусират върху това да подпомагат хората да извършват дейностите, които искат и трябва да правят в ежедневието си.

Какво правят ерготерапевтите и какво да очакваме при посещение на тези специалисти?

Какво представлява ерготерапията (трудовата терапия)?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ерготерапевтът може да прецени доколко човек е в състояние да изпълнява ежедневни задачи. Ерготерапията е професия в здравеопазването. Дейностите върху които се фокусират ерготерапевтите могат да включват:

 • работа
 • училище
 • хобита
 • социални ситуации
 • домакински задачи

Лекарят може да насочи някого към ерготерапевт, ако:

 • е придобил увреждане
 • възстановява се от медицинско събитие като инсулт
 • е претърпял операция

Помагайки на хората да извършват ежедневните си дейности трудовата терапия има за цел да насърчи здравето и да подобри качеството на живот. Ерготерапевтите работят, за да помагат на хората да се развиват, възстановяват и усъвършенстват като същевременно поддържат уменията, които са им необходими, за да живеят живота си.

Какво правят ерготерапевтите?

Те предлагат практически съвети и подкрепа, за да помогнат на хората да извършват ежедневните си дейности. Тяхната работа е насочена към адаптиране на средата на човека, така че да отговаря по-добре на неговите нужди и на това което иска и трябва да направи. Ерготерапевтите работят с много хора от всички възрасти. Общи примери за това което правят:

 • помагат на хората преминаващи през физически промени да продължат да работят
 • помагат на хората, които изпитват промени в начина по който мислят или запомнят нещата, за да продължат да работят
 • подпомагат децата с увреждания да участват пълноценно в училище
 • подпомагане хората с увреждания да участват в социални събития, хобита или спорт

реклама

Според Американската асоциация по трудова терапия терапевтът:

 • работи с човека и семейството му, за да идентифицира целите им
 • проектира персонализирана интервенция или план, който ще помогне за изпълняване на ежедневните дейности и постигане на целите на пациента
 • проверява дали лицето изпълнява целите си и според това прави необходими промени в плана

Ерготерапевти работят в специализирани центрове или болници, училища, старчески домове или здравни служби.

Какво да очакваме от ерготерапията?

По време на срещата с ерготерапевт той ще иска да оцени способностите и целите на човека. Начинът, по който се прави оценката много зависи от човека и неговите нужди. Въпреки това терапевтът обикновено започва с преглед на медицинската история на пациента и задава няколко въпроса за това какво прави в ежедневния си живот. След това те може да поиска да наблюдава как се изпълняват определени задачи.

Ерготерапевтът може също да оцени дома, училището или работното място, за да види дали може да открие някакви начини да ги подобри. Например може да предложи етикетиране на кухненските шкафове на възрастни хора със загуба на паметта или инсталиране на парапет в банята за хора, които се затрудняват да се движат.

След като ерготерапевтът има ясна представа за обстоятелствата и целите на човека, ще използва тази информация, за да разработи план за лечение. Предлага различни начини за извършване на действия, които могат да помогнат на човек да изпълни необходимите си задачи. Може да препоръча методи и оборудване, които ще помогнат на за извършване на тези дейности. Специализираното оборудване може да е помощни средства за хранене или инвалидна количка и да помогне на хората да се научат да го използват.

Обикновено оценява напредъка на пациента след няколко седмици или месеци. Ще попита как се справя пациентът по отношение на постигането на целите си. Може също така да предложи промени в плана за лечение на този етап, ако е необходимо.

Трудовата терапия срещу физическата терапия

Хората често бъркат трудотерапията и физиотерапията, защото специалистите в двете области работят с подобни групи хора и предлагат практическа подкрепа. Тези видове терапия обаче са различни.

Ерготерапията се фокусира върху подобряването на способността на хората да изпълняват задачите, които трябва да изпълняват в ежедневието си.

Физическата терапия е различна, защото се фокусира върху подпомагането на хората да подобрят движението си. Физиотерапевтите са експерти по движение, които помагат за подобряване на начина на движение и се фокусират върху целите на движението на пациента. Подобряват качеството на живот на хора със специфични двигателни дисфункции чрез:

 • предписване на специфични упражнения
 • осигуряване на практически грижи
 • обучение на хората върху засегнатата област на тялото им

След като поставят диагноза физиотерапевтите създават персонализиран план, който помага:

 • за подобряване на тяхната подвижност като например за тези със схванати стави или мускули
 • да управляват болката и други хронични състояния като постоянна болка в гърба
 • за възстановяване след нараняване или операция
 • за предотвратяване на допълнителни наранявания

Както ерготерапевтът така и физиотерапевтът работи с пациентите на индивидуално ниво и разработват планове, които да им помогнат да постигнат целите си.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се