Второ дете – кога е най-подходящото време? За какво още трябва да се замислим?

4558
Второ дете – кога е най-подходящото време? За какво още трябва да се замислим?

Децата са най-голямото богатство на света. Те са щастието, което очакват много семейства. Създаването на нов живот е може би едно от най-красивите неща, които човек може да сътвори. Първото дете е свързано с изцяло нова опитност за родителите. Те тепърва започват да се запознават с родителските грижи от първо лице. Напълно нормално е с времето да се появят желание и мисли за второ, трето дете, а защо не и повече. Появата на децата в едно семейство зависи от много фактори - желанието на родителите, финансовото състояние, професионалната реализация и други.

Кога е най-подходящото време за появата на второто дете?

Трудно може да се говори за най-подходящ момент за каквото и да е било. Най-подходящото време за което и да е събитие е когато двойката е готова за него. За едни това може да бъде на 20 години, за други на 30, за трети на 35 и т.н. Правилно е това, което ще донесе щастие и на двамата. Въпреки това има много провеждани изследвания по въпроси свързани със семейството, семейната среда и децата.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Голяма или малка разлика между децата? Защо?

Учени са установили, че разликата между децата е най-подходящо да бъде между 2 и 4 години. Това е така, защото и двете са горе долу в едни и същи периоди и могат да споделят заедно игри и опит. От друга страна едното е малко по-голямо от другото и по този начин може да се включва в грижите както за малкото си братче или сестриче, така и да се учи да помага на родителите в домакинската работа. Също така за родителите е много удобно децата да израстват заедно. При прекалено големите разлики между децата е по-голяма вероятността да не се изгради толкова добра връзка между двете, защото са в много различни периоди от развитието си.

За какво още трябва да се замислим при появата на второто дете?

реклама

Много е важно при появата на второ дете, вниманието на родителите да не се насочва само и единствено върху него. Да, разбира се, че то има нужда от много грижи, тъй като е все още много малко, но ако родителите насочат фокуса си прекалено много към него, това ще създаде причина за ревност от страна на първото по-голямо дете. Не е добре да се създават условия, в които едно от децата да се чувства пренебрегнато или по-малко предпочитано от своите родители. Децата са малки и не осъзнават това, но подобно поведение би им оставило следа в съзнанието.

Родителството е едно безкрайно пътуване, в което се учат както децата, така и техните родители. Насладете се на този процес максимално и изживейте радостта от създаването на нов живот.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се