Възможно ли е главоболието да е резултат от мозъчен тумор?

4943
Възможно ли е главоболието да е резултат от мозъчен тумор?

Силното и и тежко главоболие може да бъде с пронизваща болка. Трудно е да не мислите за най-лошото, ако страдате от такова главоболие. Ако болката продължава или се повтаря е възможно да се запитате дали имате сериозен проблем като мозъчен тумор. Главоболието само по себе си рядко се причинява от тумор. Според неврохирург от Центъра за мозъчни тумори на университета Джон Хопкинс вероятността главоболието Ви да е признак на мозъчен тумор е много малка.

Главоболието е често срещано явление сред повечето от хората, но при по-голямата част от тях няма нищо общо с рака. Въпреки това, ако почувствате ново по-различно усещане за главоболие или типа на болката се промени или зачести посетете Вашия лекар, за да изключите сериозни проблеми.

Факти за рак на мозъка

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !
  • Най-често срещаната възрастова група за мозъчни тумори при възрастни е от 40 до 60 години
  • Туморите, които започват в мозъка (първични мозъчни тумори) са много по-рядко срещани от туморите, които се разпространяват в мозъка от други части на тялото (метастатични мозъчни тумори)
  • Някои мозъчни тумори изобщо не причиняват главоболие, тъй като самият мозък не е способен да усеща болка. Само когато туморът е достатъчно голям, за да притисне нервите или съдовете причинява главоболие.

Ако главоболието е Вашето основно оплакване и е доста често и повтарящо има вероятност да имате едно от многото състояния като мигрена, главоболие при напрежение и стрес, клъстерно главоболие (тежко, пронизващо главоболиe локализирано зад едното или другото око. Често придружено от зачервяване и сълзене на окото и от запушване на едната ноздра) или друг вид. Тези главоболия могат да бъдат жестоко болезнени и мъчителни, но не и животозастрашаващи.

реклама

Посетете вашия лекар за ново като усещане или различен вид главоболие

Ако отидете на лекар за главоболие ще ви попита за всички скорошни неврологични признаци, които могат да сигнализират за сериозно състояние, като например:

  • Припадъци
  • Гадене и повръщане
  • Скованост
  • Подуване на очите или проблеми със зрението
  • Слабост или парализа, особено от едната страна на тялото
  • Нарушение на речта
  • Промяна на личността

Бъдете спокойни

При липса на тези неврологични признаци вашия лекар ще работи с Вас, за да контролирате болката от главоболието с лекарства, промени в диетата и начина на живот или комбинация от терапии. В повечето случаи рентгеновите снимки, Компютърната томография (КТ) и други диагностични тестове не са нито необходими, нито дори препоръчителни тъй като те казват много малко за това, което причинява главоболие.

Когато знаете, че няма вероятност да е рак това със сигурност това ще Ви донесе голямо облекчение. Ще бъдете по-спокойни при прилагане на различните подходи и методи за облекчаване и контролиране на главоболието.

https://www.hopkinsmedicine.org


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се