Заболявания на щитовидната жлеза и нивата на тироксин

853
Заболявания на щитовидната жлеза и нивата на тироксин

Тироксинът или Т4 е вид хормон на щитовидната жлеза който регулира метаболизма. Също така играе важна роля в храносмилането, функцията на мускулите и здравето на костите. Нивата на Т4 се различават от човек на човек. Анормалните нива на Т4 могат да доведат до различни симптоми и усложнения.

Как тялото нормализира нивата на Т4

Две отделни жлези определят нивата на Т4. Щитовидната жлеза и хипофизната жлеза в мозъка.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Хипофизната жлеза е отговорна за производството на тироид-стимулиращия хормон (TSH). Този хормон контролира нивата на хормона на щитовидната жлеза Т4. Хипофизната жлеза регулира производството на TSH според това колко Т4 открива в кръвта.

Например, ако хипофизната жлеза открие ниски нива на Т4 в кръвта тя произвежда и отделя повече TSH в кръвта. Ако открие високи нива на Т4 спира да произвежда TSH. Този процес гарантира, че нивата на Т4 остават в нормални граници.

Нормални нива на Т4

Има два вида T4. Свързана форма на Т4 и свободна форма на Т4. Свързаният Т4 се прикрепя към протеини__ които му пречат да навлезе в тъканите на тялото. Свободният Т4 не се прикрепя към протеини така, че е свободен да навлиза в телесните тъкани които го използват.

Лекарят може да използва два кръвни теста, за да определи дали нивата на Т4 при пациент са в нормални граници. Общият T4 тест открива нива както на свързания, така и на свободния T4.

Лекарят може също да препоръча тест за TSH за оценка на функцията на щитовидната жлеза. Комбинирането на тест за Т4 с тест за TSH дава най - точна представа за това как функционира щитовидната жлеза.

Причини за промени в нивата на Т4

Въпреки, че нормалният диапазон на стойностите на Т4 е широк понякога нивата на Т4 могат да се променят и да излязат извън нормалните граници на референтните стойности. В зависимост от посоката на промяна това може да доведе до хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. Няколко фактора могат да причинят промяна в нивата на Т4. Всяко състояние може да доведе до широк спектър от симптоми и усложнения.

Хипотиреоидизмът е медицинският термин за недостатъчно активна щитовидна жлеза която не произвежда достатъчно хормон.

Хипертиреоидизъм е когато свръхактивната щитовидна жлеза произвежда твърде много хормон.

Причини за хипотиреоидизъм

Възможните причини за хипотиреоидизъм:

Тиреоидит на Хашимото. При това автоимунно състояние имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза. В крайна сметка увредената щитовидна жлеза не е в състояние да произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза.

Тиреоидит. Тиреоидитът е възпаление на щитовидната жлеза. Това причинява отделяне на хормони на щитовидната жлеза в кръвта повишавайки общите им нива. След 1-2 месеца може да се развие в хипотиреоидизъм. Тиреоидитът може да се дължи на вирусна или бактериална инфекция, автоимунно състояние или бременност.

Предишно лечение на щитовидната жлеза. Някои лечения за хипертиреоидизъм и рак на щитовидната жлеза могат да причинят странични ефекти или усложнения които водят до хипотиреоидизъм. Примери за тези лечения включват хирургия или терапия с радиоактивен йод.

Вроден хипотиреоидизъм. Това състояние се появява когато щитовидната жлеза не функционира правилно от раждането. Това може да доведе до проблеми с физически и умствен растеж, но ранното лечение може да предотврати тези усложнения.

Причини за хипертиреоидизъм

Възможните причини за хипертиреоидизъм:

Болест на Грейвс. Болестта на Грейвс е автоимунно състояние при което имунната система погрешно атакува щитовидната жлеза което я кара да произвежда свръхпродуциран хормон на щитовидната жлеза.

Възли на щитовидната жлеза. Тироидните възли са бучки които могат да се развият върху щитовидната жлеза. Някои съдържат тъкан на щитовидната жлеза която допринася за свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза. Повечето възли на щитовидната жлеза са доброкачествени, но някои могат да бъдат ракови.

реклама

Прекомерен прием на йод

Пациент който приема допълнително йод в добавки или лекарства може да накара щитовидната жлеза да произвежда твърде много от хормоните.

Симптоми

Симптомите на анормални нива на Т4 варират в зависимост от това дали щитовидната жлеза произвежда твърде малко или твърде много Т4.

Симптоми на хипотиреоидизъм

При хипотиреоидизъм щитовидната жлеза произвежда твърде малко Т4 и метаболизмът се забавя. Това може да доведе до следните симптоми:

 • бавен сърдечен ритъм
 • умора или умора
 • забавено мислене
 • депресия
 • качване на тегло
 • запек
 • болки в ставите и мускулите
 • суха кожа
 • непоносимост към студ

Симптоми на хипертиреоидизъм

При хипертиреоидизъм щитовидната жлеза произвежда твърде много Т4 и метаболизмът се ускорява. Това може да доведе до следните симптоми:

 • ускорено сърцебиене
 • повишен риск от проблеми със сърдечния ритъм
 • тревожност или раздразнителност
 • затруднения със съня
 • отслабване
 • мускулна слабост
 • треперене
 • чести изхождания или диария
 • изпотяване и непоносимост към топлина

Диагностика

Заболяванията на щитовидната жлеза имат същите симптоми като други заболявания. Като такива лекарите обикновено не могат да диагностицират анормални нива на Т4 въз основа само на симптомите. Вместо това те могат да използват тестове за функция на щитовидната жлеза за измерване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвта.

Обикновено включват тестване на нивата на следните хормони на щитовидната жлеза:

 • тироид-стимулиращ хормон (TSH) или тиреотропин
 • свободен Т4 или тироксин
 • свободен Т3 или трийодтиронин, друг вид хормон на щитовидната жлеза

Нормалните нива на хормоните на щитовидната жлеза са в широк диапазон. Поради това понякога може да е трудно да се определи дали нивата на хормоните на щитовидната жлеза са под или над референтните стойности. Комбинация от горните тестове може да предостави на лекаря по - ясна картина за това как функционира щитовидната жлеза.

Лечение

Лечението за анормални нива на Т4 варира в зависимост от това дали нивата са твърде ниски или твърде високи.

Лечение на хипотиреоидизъм

Повечето хора които развиват заболяването са на възраст над 60 години. За да лекува това състояние пациентът приема синтетичния хормон левотироксин ежедневно, за да повиши нивата на естествения хормон на щитовидната жлеза тироксин.

Когато за първи път започне прием на левотироксин ще последват кръвни изследвания на всеки 6-8 седмици. Те позволяват на лекаря да наблюдава нивата на Т4, за да може да коригира дозата, ако е необходимо. След като лекарят определи правилната доза може да назначи последващи кръвни изследвания на всеки 6-12 месеца.

Хипотиреоидизмът обикновено се управлява с правилното лечение. Пациентът трябва да продължи да приема предписаната доза освен, ако лекарят не го посъветва друго.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Лечение на хипертиреоидизъм

Прилагат се няколко различни лечения за хипертиреоидизъм. Лекарят ще предпише най - подходящия вариант вариант въз основа на индивидуалните нужди при всеки пациент__:__

Медикаменти: При анормални нива на Т4 пациентът минава към форма на лечение, за да се върнат нивата в нормални граници. Лекарствата наречени тионамиди спират щитовидната жлеза да произвежда твърде много хормони.

Терапия с радиойод: Този вид лъчетерапия унищожава клетките в щитовидната жлеза намалявайки нивото на хормоните които щитовидната жлеза произвежда.

Хирургия: В краен случай лекарят може да препоръча операция за отстраняване на част или цялата щитовидна жлеза. Ако се отстрани част от жлезата нивата на Т4 при пациента може да се върнат към нормалното. Ако се отстрани цялата жлеза пациентът ще трябва да приема лекарства за хормони на щитовидната жлеза до края на живота си.

Някои пациенти трябва да продължат да приемат лекарства в продължение на няколко години или вероятно за цял живот. Също така се изискват рутинни кръвни изследвания, за да следят нивата на Т4 във времето. С правилното лечение пациентите могат да нормализират нивата на Т4 и да продължат да живеят нормален живот.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се