Заболявания на щитовидната жлеза. Лекция 3.

15531
Заболявания на щитовидната жлеза. Лекция 3.

Кои са основните фактори за отключване заболяванията на щитовидната жлеза?

Основните фактори за отключване заболяванията на жлезата в районите с йоден дефицит е липсата на йод и липсата на йодна профилактика. Развиват се йоднодефицитни заболявания, които протичат под типа хипотиреоидизъм със всички нарушения във функцията на жената по отношение на бременност, раждане и също така в менталната (психичната) сфера. Там където, обаче, няма йоден дефицит, както ние нямаме в България, основните фактори са:

· На първо място начинът на хранене - консумацията на повече йодосъдържащи продукти или не. Има хора, които консумират наистина повече такива продукти, например зеле.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

· Стреса - сега ние работим в стресова обстановка - безработица, натоварено ежедневие и много други стресови фактори. Нека работим както трябва, но и да имаме почивка както трябва, за да не допуснем декомпенсация. Работа и релакс трябва да бъде.

· Тютюнопушенето е болестотворен фактор по отношение на сърцето, белите дробове, рака на белите дробове, но и по отношение на щитовидната жлеза, а от там и по отношение на това дали можеш или не можеш да имаш деца. Т.е стерилитет.

При Тиреоидита на Хашимото независимо от всичко, каква е функцията, най-характерната проява е увеличението и, което ние наричаме гуша или гуша на Хашимото. Най-често тя е дифузна, асиметрична, но има и такива случаи при които е възлеста. Това увеличение обаче може да протича със или да няма нарушения на хормоналната секреция. Може да има, но може и да няма. Ако няма такива нарушения няма никакви симптоми и оплаквания. Просто един козметичен дефект, че има малко увеличение на щитовидната жлеза и толкова. Когато са налице нарушения в хормоналната секреция, каквито има в 50% от болните с хашимото, най-честата проява е намалената функция на жлезата, тя засяга около 35% от пациентите с тази болест. И по-рядко повишена функция 15%. Най-често срещаното заболяване е хипотиреоидизъма т.е. намалената функция, индикатор за която е повишено ниво на Тироид-стимулиращият хормон TSH, секретиран от хипофизата, който реагира с повишаване, за да компенсира дефекта в секреция на T3 и T4, това са двата тироидни хормона. В едни случаи той успява да компенсира, така че тези хормони да са в референтни, нормални граници, а само TSH да е повишено. В тези случаи говорим са субклиничен, лек, неизявен хипотиреоидизъм, въпреки че и там може да има много леки, дискретн, промени като неспокойствие, безсъние, нервност, повишение на холестерола в кръвта. Тези случаи са по-чести отколкото другите, при които вече тази компенсация я няма т.е. спадат самите хормони и специално пада тирокцина (FT4) и тогава имаме изявена клинична картина, при която настъпват промени в обмяната на веществата, защото точно тироидните хормони командват обмяната на веществата във всички органи системи и клетки. Намлението в обмяната на веществата, от своя страна води до увеличение на телесното тегло. Това увеличение на телесното тегло обаче, не е много изразено, не е високостепенно поради факта, че от една страна намалява усвояването на храните от стомаха, намалява стомашната секреция и апетита, а от друга страна намаляват процесите на синтеза на образуване на субстрати в клетките. Това увеличение на теглото е от порядъка на няколко килограма до 10 килограма, в редки случаи повече. Когато е налице много изразено затлъстяване, за които има редица въпроси от вас, тогава причината не е Хашимото. Там причините са други: нарушена секреция на инсулин от задстомашната жлеза, която може да доведе и до развитието на захарна болест. При захарната болест (диабета) много по-често от тези, които нямат диабет, се открива и Хашимото т.е имаме припокриване в редица случаи на хипотиреоидизма (Хашимото) с нарушена обмяна в следствие от нарушена инсулинова секреция, което вече води до високостепенното затлъстяване, но не равномерно по цялото тяло. Там където се касае за високостепенно затлъстяване, натрупването е в коремната област - затлъстяване тип ябълка т.е. при нарушена инсулинова секреция имаме затлъстяване тип ябълка. Другото при хипотиреоидизма е равномерно - тип круша.

реклама


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се