Как да се храним при заболявания на щитовидната жлеза. Лекция 2.

113430
Как да се храним при заболявания на щитовидната жлеза. Лекция 2.

От повече от 10 години са въведени национални и международни програми и ние сме първата страна в Европа, която успя да се справи с йодния дефицит в населението, чрез въвеждането на една универсална йодизация в цялата страна, с йодирана готварска сол при определени стандарти. Много е важно да кажа, че болестта на Хашимото не е застинала лава, това е бурно море в което има вълни, има пикове и спадове във времето и тези флуктоации в протичането на болестта зависят най - често от външни фактор. Кои са те?
На първо място - раждане, тютюнопушенето, приема на храни, които са много богати на йод. Това са предпоставки които влошават състоянието при Хашимото. Някои хора смятат обратното, но йода е вреден, когато се дава извън приетите норми в нашата национална програма в която е предвидено йодиране на готварската сол.

Кои храни да избягваме при хипертиреоидизъм и болест на Хашимото
Йода например се съдържа най - много в някои растения, като орехите, те се забраняват категорично. Ограничава се приема и на други богати на йод храни, например - морска риба, водорасли, миди и други. Но няма забрана за речните риби. Освен това има растения ,които съдържат органични вещества, които блокират синтеза на хормони на щитовидната жлеза и ние препоръчваме на пациентите, които имат хипертиреоидизъм ( повишено ниво на хормоните на щитовидната жлеза), да не ги консумират. На първо място тук се касае за зелето в най - различните му варианти и форми - обикновено зеле, брюкселско зеле, броколи, също цвекло, ряпа, гулия, соевите произведения. Това се храни съдържащи органични вещества, които влошават хипертиреоидизма.
Кои са полезните храни при болест на Хашимото
Трябва да се консумират храни богати на Селен и на витамин А, Е. Това са мощни антиоксиданти. Те потискат автоимунната реакция и подобряват процеса. Най - много от тези вещества се съдържат в листните зеленчуци, също и в морковите, но в морковите има каротин, който може да се натрупа в черния дроб. Аз бих препоръчал зелените растения и чесновия лук. Чесновия лук е най - богатото на селен растение и цяла Америка го консумира. Модификация позволява, да се премахне от него миризмата.
Помагат ли ни хранителните добавки?
Повечето хранителни добавки съдържат водорасли. Те са вредни за болните от диабет и хипертиреоидизъм. Те биха могли да се имат предвид само в определени случаи, като например при доказан йоден дефицит.
Консумация на сол.
В България е забранена консумацията на нейодирана сол. Също предлагането й в търговската мрежа, консумацията за домашни цели, в производството на хранителни продукти, както и в животновъдството. България внася йодирана сол, защото родното производство е недостатъчно. Така държавата финансира тази профилактика. Напоследък обаче, това разпореждане за задължителна норма се нарушава. Придобива популярност хималайската сол, която била по - полезна от йодираната готварска сол. Точно обратното! В хималайската сол няма никакъв йод. Хималаите са област в света, която е с най - тежък йоден дефицит. Хималайската сол е разрешена в някои страни, например в Германия, може да се консумира и в България, но само по лекарско предписание. Тя е диетична сол. Ние трябва да я даваме в определени случаи по преценка на лекар, когато има пренасищане на организма с йод. Например при пациенти, сърдечно болни най - често на терапия с Кордарон, който е много богат на йод или при пациенти които са имали йод-контрастни изследвания на жлъчка, бъбреци за определен период или изследвания сърдечни, там се слагат контрастни вещества. Но в никакъв случай и особено за бременните жени консумацията на хималайска сол е абсолютно вредна! Там по - скоро трябва, към готварската сол, която и без това при бременните трябва де е в по - малки количества, могат да се добавят вече богати на йод храни. Например морската риба, но не и орехите.

реклама

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се