Прием на лекарства при заболявания на щитовидната жлеза и генетична предразположеност. Лекция 3, епизод 2

56259
Прием на лекарства при заболявания на щитовидната жлеза и генетична предразположеност. Лекция 3, епизод 2

Мъжете или жените са по-застрашени от болестта на Хашимото?

Заболяването на Хашимото е няколко пъти, поне 6, по - често срещано при жените, отколкото при мъжете, за което няма обяснение освен в генетиката. Там нямат роля половите хормони. Това са генетични определящи фактори. Вважно е да се каже и че тиреоидита на Хашимото специално засяга около 10% от жените. Този процент е различен при различните възрастови групи. Той варира от 3-4-5 при младите и колкото повече напредва възрастта този процент нараства, около 50 годишна възраст 10% от жените го имат, а над 65 годишна възраст 18% от жените в САЩ и 15% в България имат проблеми с щитовидната жлеза.

Как се изразява болестта на Хашимото?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Когато имате този хипотиреоидизъм, се наблюдава стерилитет т.е. безплодие, при бременност - нарушение на бременността в смисъл на спонтанни аборти, мъртви раждания, преждевременни раждания или увреждания на плода изразяващи се най-вече в развитие в интелектуалната сфера.

Влияние на медикаменти, които съдържат йод

При даване на някои лекарства, които са много богати на йод, например Кордарона, който е мощно средство при ритъмни нарушения на сърцето,може да провокира или да влоши Хашимотото. Такива болни, кардиолозите обикновено го знаят, че преди да се даде такова лекарство трябва болния да се консултира с ендокринолог. Да се види има или не антитела, да се проверят нивата на хормоните и в хода на лечението, което може да продължи години тези хормони да се следят. Наличието на хипотиреоидитизъм в следствие на това лекарство не е противопоказание и лечението може да се продължи, но при условие, че се дава заместителна терапия.

Как трябва да се приемат хормонозаместващите медикаменти?

Когато се приема лекарството, то трябва да се знае как да се приема, за да се усвои пълноценно. Ако то се приема след хранене половината от него няма да се усвои в червата и се изкарва навън. Лекарствата се приемат задължително на гладно и най-добре е сутрин 30 минути преди закуска и още 30 минути преди да се пие кафе и никакви цигари. Тютюна е един от най-тежките и рискови фактори за обостряне на хипотиреоидизма. В 10% от случаите тютюна води до влошаване на симптомите при хипотиреоидизма и това е абсолютно доказано. Ако забравите да го изпиете сутрин, може да се вземе 4 часа след закуската и половин час преди обяда, но да не се пропуска и се приема цял живот. В една и съща доза ли? НЕ! Защо? Защото във времето в зависимост от факторите, които споменах: вирусни заболявания, хранителни нарушения, стресови фактори, грип и други, нуждите от тиреоидитни хормони се променят, особено в различните сезони. Те са по-високи в студеното време и по-ниски лятното време, защото в по-студеното време обмяната трябва да бъде по-активна, за да има терморегулация и да се запази нормална телесна температура. Когато един пациент е под лечение с Левотироксин и отива на контролни изследвания на TSH , които трябва да се правят два пъти в годината, трябва да се знае, че изследването се прави сутрин преди да е взето хапчето. Ако то вече е взето, тогава резултатът ще бъде неточен.

Препоръчително лечение при Базедова болест

Лечение на тиретоксикоза - Базедовата болест се провежда с Метизол или Тирозол, което се провежда средно поне година и половина, за да се счита, че заболяването е ликвидирано. Понякога се налага и по-дълготрайно лечение, а понякога и след по-дългото лечение с Метизол, не се стига до излекуване и се налага преминаване към радикално лечение - хирургия. Налага се в 40% от случаите, тъй като заболяването не може във всички случаи да се излекува само с хапчета и често рецидивира. Дозата на лекарствата се определя спрямо нивата на хормоните. Ако нивата на хормоните не са в норма, то дозата не е правилна.

Кои са рисковите фактори при болестта на Хашимото?

Рисковите групи най-вече са онези при които в рода има доказано автоимунно заболяване на Хашимото. Основата на това са генетични фактори. Те могат да се изявят и да не се изявят, зависи от различните периоди от живота, може да се прояви и на стари години, зависи от влиянието на външните фактори и от степента на генетичната позиция. Има и взаимодействие между генетичната предразположеност и външните фактори. И така, ако даден пациент, особено жена има майка, баща, сестра, брат, лели с доказано заболяване на щитовидната жлеза от автоимунен характер или Базедова болест, задължително трябва да се изследва, няма какво да чака. Възможно е хормоните да са в норма, а да има отклонение само в антителата. Самите антитела са само маркер, че има автоимунно заболявания, те нямат никакво биологично значение, не влияят върху никакви функции и органи - те показват, само че има автоимунно заболяване, което не налага никакво лечение, ако няма отклонение в хормоните, както е в 50% от случаите с Хашимото. Препоръчителните нива на TSH са около 4, независимо от възрастта. Само при младите жени в детеродна възраст нивата са 2.5!

реклама


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се