Задната хрема - симптоми, причини и лечение

32693
Задната хрема - симптоми, причини и лечение

При задна хрема обикновено усещането е, че трябва да се прочисти гърлото повече от нормалното. Излишният секрет може да причини и някои други симптоми. Има много домашни средства за лечение на задната хрема въпреки, че понякога е необходимо посещение на лекар.

Факти за задната хрема

Задната хрема е допълнителен секрет, който се усеща в задната част на носа и гърлото причинен от жлезите в тези области. Усещането е за натрупване на слуз в задната част на гърлото което причинява дискомфорт. Носът, гърлото и синусите постоянно произвеждат секрет. Секретът е гъста и хлъзгава субстанция която помага да се предотврати изсушаването на дихателните пътища през целия ден.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Въздухът е изпълнен с микроби, цветен прашец и други замърсители на околната среда. Когато въздухът влезе в тялото тези частици могат да създадат проблеми, ако не се филтрират. Функцията на секретът е да улавя тези чужди тела и да помага за елиминирането им. Обикновено секретът остава незабелязан като безвредно се смесва със слюнка през целия ден и се поглъща или издухва от носа. Ако обаче тялото произвежда твърде много секрет става много по - забележим и се усеща осезателно. Когато това се случи може да се почувства секрет, който се стича по гърлото или така нареченият заден секрет.

Симптоми

В допълнение към усещането за стичане на секрет по гърлото симптомите са:

 • възпалено или дращещо гърло
 • чувство на гадене причинено от допълнителна слуз
 • често прочистване на гърлото
 • прекомерна слюнка или поглъщане на слуз
 • лош дъх
 • кашлица влошаваща се през нощта

Причини

Обикновено се причинява от алергии като сенна хрема, както и от определени промени в околната среда или тялото. Една от най - честите причини е алергия.

Сезонните алергии причинени от растенията отделящи своя прашец могат да предизвикат задействане, тъй като тялото произвежда допълнително секрет, за ​​да се опита да елиминира поленовите спори. Студеното време или сухият въздух също могат да причинят заден секрет.

Вдишването на студен или сух въздух може да раздразни носа и гърлото така, че тялото ще произведе слуз, за ​​да овлажни и затопли проходите и да облекчи това дразнене.

Студеното време е свързано и с вирусни инфекции като грип, инфекции на синусите и обикновена настинка. Тези инфекции причиняват много симптоми включително заден секрет. Тялото реагира на всякакви нахлуващи микроби като създава повече слуз, за ​​да ги изхвърли. Дискомфортно усещане, но всъщност това е знак, че тялото работи, за да остане здраво. Други причини за задна хрема включват:

 • яденето на прекалено пикантна храна
 • бременност
 • засядане на чуждо тяло в носа
 • дразнещи аромати от парфюми, почистващи препарати или изпарения от околната среда
 • пушене
 • лекарства включително лекарства за контрол на раждаемостта и лекарства за кръвно налягане
 • хронични респираторни състояния като ХОББ
 • отклонената преграда която възниква когато носната преграда (стената между ноздрите) е изкривена или повредена и може да затрудни правилното изтичане на секрет от тялото

реклама

В повечето случаи задната хрема се изчиства сама. Въпреки това в зависимост от причината могат да възникнат усложнения, ако не се лекува. Има вероятност за инфекция, ако попаднат микроби и станат причина излишната слуз да запуши синусите или Евстахиевата тръба, каналът, който свързва гърлото със средното ухо. Най - добре е да се лекува рано, за да се избегнат усложнения и да се посети лекар за всички симптоми които продължават повече от 10 дни.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА УНГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Овладяване на задната хрема

Средства за лечение които се включват:

Изсушаване на секрета. Деконгестанти без рецепта могат да помогнат за изсушаване на секрета. Това работи за много хора, но може да не е подходящо за всички. Тези лекарства могат да изсушат секрета и някои хора може да открият, че носът им се чувства твърде сух. Други смятат, че тези лекарства ги карат да се чувстват нервни или замаяни и може да ги избегнат по тази причина.

По - новите лекарства като лоратадин (Claritin) и цетиризин (Zyrtec) се наричат ​​неседативни антихистамини което означава, че е по-малко вероятно да причинят умора. Това е особено полезно за хора, които трябва да работят или да шофират докато прилагат лечение за задната хрема. Допълнителните неседативни антихистаминови варианти без рецепта включват фексофенадин (Allegra) и левоцетиризин (Xyzal). Всяко от тези лекарства идва със странични ефекти и може да взаимодейства с други лекарства. Трябва да се обсъди с лекар или фармацевт преди да се приемат.

Разреждане на секрета. За това има лекарства и без рецепта. Увеличаването на влагата във въздуха може да помогне облекчаване на задната хрема и да позволи на секрета да се движи безпроблемно през проходите. Използването на овлажнители или изпарители с пара може да помогне за облекчаване особено, ако е свързано със запушени синуси.

Използване на спрейове за нос. При тях се зползва солена вода за изплакване на натрупването на секрет. Тези варианти могат да помогнат за изчистване на блокираните дихателни пътища и намаляване на общото съдържание на слуз.

Домашни средства

Ако симптомите на задната хрема се влошат през нощта повдигането на главата по време на сън може да помогне. Домашни средства които може да се опитат:

Подпиране на главата. Ако натрупването на слуз се влоши през нощта хората може да открият, че е полезно да спят с главата си малко по - високо от останалата част от тялото. Поставянето на няколко възглавници под главата и раменете насърчава оттичането и намалява количеството слуз което се усеща в гърлото и дихателните пътища.

Пиене на течности. Чрез задният секрет тялото също губи вода. Пиенето на много течности може да помогне за разреждане на секрета, задържане на бистър секрет и да предотврати дехидратация.

Топлите чайове и бульони също могат да осигурят облекчение от други симптоми като възпалено гърло, а парата може да помогне за изчистване на синусите.

Кога да посетите лекар

При секрет с липса на цвят, който не се изчиства трябва да посети лекар, тъй като това може да е признак на бактериална или вирусна инфекция. Когато причината е бактериална инфекция може да се нуждае от антибиотици. Инфекциите причинени от вирус обаче няма да бъдат лекувани с антибиотици.

Всеки, който изпитва неприятна миризма на на секретите или симптоми придружени от значителна треска трябва да посети лекар за правилна диагноза. Също така при симптоми на задна хрема в продължение на 10 дни или повече трябва да се посети лекар за диагноза. Лекарят може да назначи допълнителни тестове, за да провери за други причини като рефлукс на стомашна киселина. Също така да предпише стероиден спрей за нос, ако пациентът страда от постоянни алергии.

Въпреки, че задната хрема е често явление най - добрият начин да го избегнете е да елиминирате алергени или други тригери когато е възможно. При постоянна и продължителна задна хрема или придружена от допълнителни симптоми лекарят ще направи диагностика и ще предпише ходходящото лечение.

https://www.medicalnewstoday.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се