Защо децата боледуват често?

5271
Защо децата боледуват често?

Колики, настинки, кашлици, хрема - непрекъснати ядове, които децата ни създават. Бабите казват: "Малки деца - малки проблеми! Големи деца - големи грижи!" Неоспорим факт, но сме сигурни, че всяка майка си задава въпроса безброй пъти: "Защо детето ми боледува често?"

И отговорът вече е напълно ясен и научно доказан. А именно - причината се крие в "разсеяната" имунна система на малките деца. Това са доказали американски учени след направено изследване. Тъй като бебетата и малките деца все още нямат изградена имунна система и тя все още е много слаба, това води и до по-лесно развитие на инфекции. Този факт едва ли странен.

Но всъщност се оказва, че имунната система на децата реагира с по-голяма скорост и сила, отколкото на възрастните, което не я прави по-слаба. По-скоро тяхната имунна система все още няма способността да "помни" и бързо-бързо забравя и пропуска да създаде траен имунитет. Така много често малките деца се разболяват от различни инфекции, като най-често - на дихателните органи.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Освен забавената имунна система, причината може да е просто грип, който малчуганът трябва да преболедува. Бактериите, които се разпространяват във въздуха, също са враг на малките дечица и така се развива вирусна инфекция, която разболява малките.

Друга основна причина вашето дете да боледува често може да се крие и във вашите грижи. Прекаляването с дрехите или иначе казано - навличането с безброй дрехи, неподходящи за времето, също може да разболее малкото дете.

реклама

Излизането навън, играта на слънце, слънчеви и морски бани, разходки на чист въздух в планината - всичко допринася за повишаване устойчивостта на детския организъм, засилва имунитета на детето и намалява заболеваемостта му. Така че не се страхувайте, че вашето дете може да разболее, ако излезете навън - напротив!

За склонността към по-често боледуване от значение е и колко дълго преди това детето е било атакувано от инфекции. Обикновено вторите и третите деца в семейството се заразяват от по-големите, така че още преди да тръгнат на детска градина, имунната им защита става по-устойчива.

Кога се смята, че детето често боледува?

За често боледуващи се смятат деца на възраст:

  • до 1 година, при които случаите на остри респираторни заболявания са четири и повече на година;
  • деца на възраст от 1 до 3 години
  • деца на възраст от 3 до 5 години
  • деца над 5-годишна възраст.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се