Защо трябва да забравите за чехлите крокс

8109
Защо трябва да забравите за чехлите крокс

Нямаме търпение да дойде лятото не само заради море и плажа, а и заради възможността да събуем неудобните зимни ботуши и да нахлузим чехлите. В днешно време има толкова много и различни варианти, с които да обуете краката си през лятото - от кроксове до добре познатите ни джапанки.

Но не бързайте да се радвате! Ортопедите имат лоша новина за нас - те са категорични: чехлите тип крокс са изключително вредни.

При продължително ходене с тях те могат значително да увредят стъпалото ни, смятат специалистите. Летните обувки тип крокс са вредни, тъй като не обхващат добре петата на крака ни. Тя става нестабилна и оттам цялото натоварване пада върху пръстите. А това от своя страна причинява тендинит, деформации, проблеми и болки, мазоли и е изключително вредно.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

реклама

Това е мнението на американския ортопед д-р Меган Лейхи, цитиран от американските издания.

Като цяло, американските ортопеди, провели изследването, са сигурни - и джапанките, и обувките без пета тип сандали са вредни! "Най-важната част от обувката е тази, която свързва петата с пръстите и ако обувката там се огъва, може да предизвика болки в стъпалата.

А именно чехлите тип крокс са известни с гъвкавите си подметки", смята д-р Алекс Кор, президент на Американската академия по спортна ортопедия. По думите му хора, които висок свод или често имат подути крака и глезени, могат да си позволят да обуят кроксове.

За останалите обаче не е никак препоръчително да си позволяват този лукс. Особено непрепоръчително, според специалиста, е да се носят продължително време - повече от 8 часа на ден.

Така че ако се голям любител на кроксовете и джапанките - носете ги, само за да отидете до басейна или плажа. Но дотам! След това забравете за тях, оставяйки ги да си почиват в гардероба.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се