Затлъстяване – диагноза и съвременни подходи за лечение!

7963
Затлъстяване – диагноза и съвременни подходи за лечение!

Затлъстяването е един от най-сериозните проблеми в съвременния свят. Според статистика в света около 40% от населението е с наднормено тегло, а около 15% - със затлъстяване. През последните години се наблюдават все повече и повече стимули за водене на здравословен начин на живот, популяризират се биохраните, супер храните, увеличава се информацията за ползите от здравословния начин на живот, редовната физическа активност, увеличават се заведенията, които да предлагат все повече и повече прясна и полезна храна, здравословните продукти стават все по-популярни и достъпни за населението и въпреки това затлъстяването продължава да бъде много сериозен проблем.

Преди години се взе решение затлъстяването да се отдели като отделно заболяване, заради неговата широка разпространеност сред населението и заради сериозните рискове за здравето, които носи то. Затлъстяването е една от водещите причина за смъртност в световен мащаб, заради здравните усложнения и рискове, до които води. Според Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването е хронично заболяване, което се дължи на свръх увеличен прием на храна, който преминава в пъти енергоразхода и излишъкът се натрупва във вид на мастна тъкан.

Индекс на телесна маса - каква е неговата роля в определянетона тежестта на затлъстяването?

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Индексът на телесна маса е най-лесният начин за оценка на теглото. Изчисляването му става като килограмите се разделят на квадрата на ръста в метри.

  • под 18 - поднормено телесно тегло
  • между 18 и 25 - нормално телесно тегло
  • между 25 и 30 - наднормено телесно тегло
  • между 30 и 35 - затлъстяване първа степен
  • между 35 и 40 - затлъстяване втора степен
  • над 40 - затлъстяване трета степен

Едновременно с оценката на теглото, трябва да се прави и преценка относно здравословният риск. Установено е, че хората със затлъстяване имат сериозен риск да развият сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, артрозни заболявания, злокачествени заболявания, сънна апнея и други. Това прави тази група хора изключително застрашени и е установено значително понижаване на продължителността на живота при тях заради здравословните усложнения.

Кои са другите белези, според които се оценява степента назатлъстяване и наличието или липсата на метаболитен синдром?

  • Обиколката на талията. Важен белег, който дава оценка за затлъстяването. При наднормено тегло и най-вероятно наличния метаболитен синдром, обиколката на мъжете е над 94 см, а при жените е над 80 см. При затлъстяването е характерно андроидното разпределение на мастната тъкан (централно затлъстяване или тип "ябълка"), т.е. около корема. Затова обиколката на талията е важен фактор за поставяне на диагнозата.
  • Повишено артериално налягане. Затлъстяването задължително води със себе си и повишаване на артериалното налягане. В това се крие и една от причините за повишен сърдечно-съдов риск. Стойности на артериалното налягане над 140/80 mmHg е един от критериите за поставяне на диагнозата метаболитен синдром.
  • Повишаване на триглицеридите и понижаване на HDL. При хора с метаболитен синдром триглицеридите са над 1,7 mmol/L, а HDL при мъже е под 1 mmol/L, а при жени под 1,3 mmol/L.
  • Повишаване на кръвната захар на гладно. Инсулиновата резистентност и захарният диабет вървят заедно с наднорменото тегло. Кръвна захар над 5,6 mmol/L е един от критериите за поставяне на диагнозата метаболитен синдром.

Наличието на 3 от горепосочените критерии са достатъчни за поставянето на диагнозата метаболитен синдром. Едновременно с това се поставя и под внимание сериозният здравен риск, на който са изложени хората с тази диагноза.

Какви са съвременните подходи в лечението на затлъстяването?

реклама

Диета. Задължително трябва да се намали приемът на храна, тъй като причината за затлъстяването се дължи именно на това. Храната трябва да се намали с 500-1000 kcal от дневните нужди. Трябва да се увеличи приемът на плодове, зеленчуци, фибри и да се намалят мазните меса, рафинираните мазнини, бързите въглехидрати (торти, сладкиши). Храната трябва да бъде печена или варена и в никакъв случай пържена. Трябва да се приемат по-големи количества вода. Установено е, че средиземноморската диета има много положителен ефект. При нея основно се консумират зърнени храни, риба, плодове, зеленчуци, млечни продукти, зехтин. Алкохолът е в ограничени количества.

Физическа активност. Освен храненето, движението е другата задължителна част в промяната на начина на живот. Не се изисква практикуване на тежки спортове, свързани със сериозни усилия, а превъзпитанието на човека към стремеж да се движи повече. Това може да се случи като се намали използването на транспорт, увеличат се разходките в парка, намали се използването на асансьори и т.н.

Медикаментозно лечение. При повечето пациенти със затлъстяване се налага и медикаментозно лечение. Има няколко групи лекарства, които са регистрирани за лечение на затлъстяване. Изборът на най-добрият медикамент трябва да се направи от лекуващия ендокринолог. Някои от медикаментите регулират и нивата на кръвната захар, така че много добре може с един медикамент да се контролират две или повече заболявания.

Хирургично лечение. Бариатричната хирургия става все по-широко разпространена. Идеята е чрез оперативни интервенции да се намали обемът на стомаха или да се избегне участък от тънкото черво и по този начин да се намали резорбцията на хранителни вещества.

Промяна в убежденията. Всички тези мерки няма да имат абсолютно никакъв смисъл, ако болният не осъзнае необходимостта от комплексното лечение. Няма да има смисъл от хирургичната интервенция, ако човекът след това продължи да се храни по стария начин и да се движи все така ограничено. Затова лечението на затлъстяването включва в себе си и промяна в убежденията и възприятията. Има съвременни схващания, според които приемането на големи количества храна се разглежда като психическа зависимост. Тази теория доказва необходимостта от комплексен поглед и подход.


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

Свързани услуги

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се