Зъбните импланти - какво да очакваме

480
Зъбните импланти - какво да очакваме

Зъбните импланти са предназначени да служат като заместител на естествените зъби. Те често са идеалният и най - добрият вариант на лечение за заместване на липсващи зъби. Все повече и повече хора си поставят зъбни импланти. Те са дългосрочно решение. Вкарват се и се закрепват в челюстната кост точно като естествените зъби.

Преди 30 години когато пациентите губят зъбите си не са имали друга алтернатива освен да използват фиксиран мост или подвижна протеза, за да могат да ядат, да говорят ясно и да се усмихват. Въпреки това фиксираните мостове могат да повредят съседните зъби и обикновено могат да заменят само 1 или 2 зъба. Самите подвижни протези често са неудобни трябва да се свалят и не са постоянно решение. Те също могат да доведат до загуба на костна тъкан в областта където липсва зъб или зъби.

Вместо да се използват съседните зъби като например при фиксирани мостове или почиващи върху линията на венците имплантите се поставят в челюстната кост и титановият метал се слива с костта чрез процес наречен "остеоинтеграция". Те не се изплъзват и не издават звуци които показват, че имате "фалшиви зъби". Имплантите също не развиват кариеси като естествените зъби. Често повтарящият се кариес и пародонталното заболяване на венците могат да доведат до повреда на фиксирания мост по - рано. Имплантите издържат по - дълго от мостовете.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Освен това за разлика от фиксираните мостове или подвижните протези зъбните импланти не увреждат съседните естествени зъби и не причиняват загуба на костна маса в челюстта. При правилна поддръжка могат да издържат през целия живот. Почти всеки който се подлага на рутинни стоматологични грижи може успешно да постави импланти в челюстната кост. Общата успеваемост на имплантите е около 95%. Хирургията на зъбните импланти най - добре се прави от обучен хирург.

Оралният и лицево - челюстен хирург имат хирургически опит и квалифицирано обучение, за да управляват всички нужди на пациента от поставяне на зъбни импланти. Това включва правилно планиране на лечението с помощта на софтуер за планиране на импланти и изследвания с 3D изображения за определяне на количеството и качеството на костите за импланти. Освен това могат да извършат сложните операции по костно присаждане, за да се позволи пациентът да има успешни зъбни импланти. Те не се разпадат.

Има още един вариант за пациенти които нямат постоянни зъби. Вместо да почиват на линията на венците като подвижни протези или да използват съседни зъби за фиксирани мостове зъбните импланти са дългосрочни заместители които Вашият орален и лицево - челюстен хирург хирургично поставя в челюстната кост.

Тъй като зъбните импланти се сливат с челюстната кост загубата на кост обикновено не е проблем.

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЗЪБНИ ИМПЛАНТИ С ОТСТЪПКА ТУК!

Ролята на зъбните импланти

Зъбният имплант е предназначен да замени липсващия корен и да задържи изкуствената корона на зъба на място. Естествените зъби се състоят от корона и корен. Короната е видимата част на зъба която можете да видите в устата. Поддържаща короната е коренът на зъба който се простира в челюстната кост. Зъбният имплант ефективно замества кореновата част на зъба.

Зъбният имплант осигурява здрава основа за фиксирани (постоянни) или подвижни заместващи зъби и са направени така, че да съответстват на естествените зъби. Имплантът е съставен от титан, титаниева сплав или керамика които обикновено се понасят добре от човешкото тяло и заздравяват заедно с костната тъкан, за да образуват нов и стабилен корен на зъба. Терминът остеоинтеграция описва процес чрез който имплантът образува стабилна връзка с челюстната кост, за да поддържа зъбите.

Могат да се използват импланти за подмяна на:

  • един отделен зъб
  • повече от един зъб
  • всички зъби

Зъбният имплант основно e малък титаниев винт поставен в челюстната кост.

Има три части които обикновенно описват зъбния имплант.

Зъбен имплант който замества един единствен зъб. Самия имплантант който се вкарва и слива с челюстната кост, частта която приляга върху горната част на импланта и стърчи от линията на венците и короната която е свързана с тази част и замества естествената корона.

Смяна на един зъб

Може да се наложи да замените липсващ зъб защото е бил изгубен от злополука или защото никога не е присъствал още от раждането. Един зъб заменен със зъбен имплант не трябва да уврежда съседните зъби както конвенционалните фиксирани мостове.

Смяна на няколко зъба

Ако сте загубили няколко зъба има две решения. Отделни корони върху зъбни импланти или мост прикрепен към няколко зъбни импланта.

реклама

Подмяна на всички зъби с фиксирана протеза

Ако всичките зъби са загубени в едната или и в горната или долната челюст може да изберете постоянно решение при което всички зъби се поставят чрез мост закрепен към няколко импланта. В зависимост от качеството и количеството на челюстната кост оралният или лицево - челюстен хирург ще Ви информира колко импланта са необходими за фиксиран мост на импланта. Това решение е проектирано да бъде много по - стабилно и удобно от конвенционалните подвижни протези.

Подмяна на всички зъби с подвижна протеза

Ако всичките зъби са загубени в едната или и в горната и долната челюст можете да изберете подвижна протеза която е свързана с два или повече зъбни импланта. Броят на имплантите от които се нуждаете ще зависи от качеството и количеството на костите. Вашият орален или лицево - челюстен хирург ще планира протезата.

Подвижните протези поддържани с импланти имат предимството, че могат да бъдат отстранени за хигиена на устната кухина. За разлика от традиционните подвижни протези тези протези поддържани от импланти са много по - стабилни и могат да се закачат за имплантите така, че не е нужно да се притеснявате, че ще се движат или изпадат.

Има много причини поради които трябва да изберете зъбен имплант пред традиционните методи за смяна на зъб:

  • предлагат надеждна стабилност за естествено изглеждащо решение на липсващ зъб или зъби
  • помагат да поддържате челюстните кости
  • съседните зъби не трябва да се изпилват, за да се направи традиционен мост
  • общият процент на успех и дълготрайност спрямо традиционните методи

Преди имплантите да станат стандартна грижа много хора при които липсва зъб е трябвало да има фиксиран мост, за да заместят липсващия зъб. Проблемът с фиксираните мостове е, че те изискват изпилване на здрави съседни зъби. Този процес може да увреди тези зъби повече и дори може да изисква лечение на коренови канали в бъдеще. Тогава има вероятност фиксираният мост да се подмени веднъж, два пъти или повече през целия живот. Някои проучвания показват, че има степен на повреда до 30% при зъби разположени до фиксиран мост или подвижна частична протеза.

Имплантите ще заменят липсващия зъб без да навредят на съседните зъби. Имплантите възстановяват естетическата форма и функцията на липсващия зъб. При фиксиран мост загубата на кост ще продължи в областта на липсващия зъб. Костта се поддържа само от наличието на естествени зъби или импланти.

Поставянето на импланти може да предотврати по - нататъшна загуба на костна тъкан в бъдеще. С почти 50 години клинични изследвания които ги подкрепят и общ успех от около 95%, зъбните импланти често са най - добрият вариант за лечение за заместване на липсващи зъби срещу конвенционалните протези.

Много пациенти които са избрали зъбни импланти описват качество на живот като много по - удобно и сигурно от начина на живот на пациенти с фиксирани мостове или подвижни протези.

Зъбните протези често карат човек да се чувства и изглежда по - възрастен отколкото е. Причиняват неудобство в социални ситуации когато се подхлъзват и щракват и ограничават ежедневното удоволствие от удобното хранене.

Когато преброят ползите на които се радват в резултат на своите зъбни импланти пациентите казват, че имплантите елиминират ежедневните разочарования и дискомфорта от лошо прилепнали протези. Те позволяват на хората да се насладят на здравословна и разнообразна диета без ограниченията пред които са изправени много носещи протези. С подновено самочувствие много хора преоткриват вълнението от активния начин на живот споделен със семейството и приятелите и възможността да говорят ясно и удобно с колегите. Поради всички тези причини хората със зъбни импланти често казват, че се чувстват по - добре, изглеждат по - добре и живеят по - добре.

Зъбните импланти и конвенционалните протези

Вече не е нужно да се притеснявате, че протезите Ви ще се разхлабят. Не е нужно да се притеснявате за възпалени венци. Повечето хора при които липсват повечето или всички зъби търсят решение за смяна на протеза което е по - стабилно и може да подобри качеството им на живот в сравнение с конвенционалните протези. Зъбните импланти са решението. Те се наричат ​​протези поддържани от импланти.

Пациентите които избират импланти, за да поддържат своите протези винаги се чувстват по - комфортно и по - щастливи със своите протези. Имплантите елиминират ежедневните разочарования и дискомфорта от лошо прилепнали протези. Фиксираната протеза е мост който се поддържа за четири или повече зъбни импланта.

Те могат да заменят всички зъби които липсват в устата и да направят така, че постоянните протези да се чувстват като естествените Ви зъби. Те са постоянно фиксирани в устата и не е необходимо да се отстраняват. Подвижната протеза може да се възползва и от зъбните импланти. Тези протези поддържани от зъбни импланти могат да бъдат отстранени за почистване като конвенционалните протези. Въпреки това тези протези могат да бъдат щракнати върху зъбните импланти. Когато са на място те няма да се движат като другите протези. Ще изглеждат и функционират като естествените Ви зъби. Поради всички тези причини хората със зъбни импланти споделят, че са много по - щастливи.

https://pcoms.ca


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се