Здравето на щитовидната жлеза - основни тестове за функцията на щитовидната жлеза

445
Здравето на щитовидната жлеза - основни тестове за функцията на щитовидната жлеза

Функционалните тестове за щитовидната жлеза са поредица от кръвни тестове използвани за измерване на това колко добре работи щитовидната жлеза. Важните тестове за функцията на щитовидната жлеза с T3, T4 и TSH.

Щитовидната жлеза е малка жлеза разположена в долната предна част на шията. Отговорна е за подпомагането на регулирането на много от процесите в тялото като метаболизъм, генериране на енергия и настроението.

Щитовидната жлеза произвежда два основни хормона: трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Ако щитовидната жлеза не произвежда достатъчно от тези хормони може да изпитате симптоми като наддаване на тегло, липса на енергия и депресия. Това състояние се нарича хипотиреоидизъм.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Ако щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони може да изпитате загуба на тегло, високи нива на тревожност, треперене и усещане, че имате много енергия. Това състояние се нарича хипертиреоидизъм.

Обикновено ендокринолог ще назначи скрининг на Т4 или тест за тироид-стимулиращ хормон (TSH). Ако резултатите се окажат необичайни ще бъдат назначени допълнителни тестове, за да определи причината за проблема.

Вземане на кръв за изследване на функцията на щитовидната жлеза

Говорете с Вашия лекар за всички лекарства които приемате и споделете за бременност. Някои лекарства и бременността могат да повлияят на резултатите от теста.

Какво представляват тестовете за функция на щитовидната жлеза?

Вземането на кръв е процедура извършвана в лаборатория. Ако носите дълги ръкави ще бъдете помолени да завиете единия ръкав или да извадите ръката си от ръкава.

Лаборант или медицинска сестра ще завърже плътно гумена лента около горната част на ръката, за да може вените да се изпълнят с кръв. След като намери подходяща вена се вкара игла под кожата и във вената. Може да почувствате остро убождане когато иглата пробие кожата. Взетата кръвта се събира в епруветки и се изпраща за анализ.

Когато се събере необходимото количество кръв за тестовете иглата се отстранява и мястото на убождане се притиска докато кървенето спре. След това се поставя малка превръзка върху раната. Ще можете да се върнете към нормалните си ежедневни дейности.

Странични ефекти и последващи грижи

Взимането на кръв е рутинна минимално инвазивна процедура. През дните непосредствено след вземането на кръв може да забележите леки синини или болезненост в областта където е била поставена иглата. Пакет с лед или болкоуспокояващо без рецепта може да Ви помогне да облекчите дискомфорта.

Ако почувствате силна болка или ако областта около пункцията стане зачервена и подута, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Това може да са признаци на инфекция.

реклама

Резултатите от тестовете

Резултати за T4 и TSH

Тестът за T4 и TSH са двата най - често срещани теста за функцията на щитовидната жлеза. Обикновено се назначават заедно.

Тестът за Т4 е известен като тест за тироксин. Високото ниво на Т4 показва свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм). Симптомите включват:

 • тревожност
 • непланирана загуба на тегло
 • треперене
 • диария

По - голямата част от Т4 в тялото е свързана с протеин. Една малка част от T4 не е свързана с протеин и се нарича своботен FT4. Свободната форма на Т4 е формата която е лесно достъпна за тялото. Понякога се проверяват заедно Т4 и FТ4.

Тестът за TSH измерва нивото на тироид-стимулиращия хормон в кръвта. TSH има нормален диапазон на теста между 0,4 и 4,0 мили-международни единици хормон на литър кръв (mIU/L).

Ако показвате признаци на хипотиреоидизъм и показанията на TSH са над 2,0 mIU/L сте изложени на риск да стигнете до хипотиреоидизъм. Симптомите включват:

 • наддаване на тегло
 • умора, депресия
 • чуплива коса
 • нокти

Вашият лекар вероятно ще иска да извършва тестове за функцията на щитовидната жлеза поне всяка година в бъдеще. Вашият лекар може също да реши да започне лечение с лекарства като левотироксин, за да облекчи симптомите.

Тестовете за T4 и TSH може да се извършват рутинно при новородени бебета, за да се идентифицира слабо функционираща щитовидна жлеза. Ако не се лекува състоянието наречено вроден хипотиреоидизъм може да доведе до увреждания в развитието.

Т3 резултати

Т3 тестът проверява нивата на хормона трийодтиронин. Обикновено се назначава, ако тестовете за Т4 и TSH предполагат хипертиреоидизъм. Тестът за Т3 може също да бъде назначен ако показвате признаци на свръхактивна щитовидна жлеза и нивата на Т4 и TSH не са повишени.

Анормално високите нива най - често показват състояние наречено болест на Грейв. Това е автоимунно заболяване свързано с хипертиреоидизъм.

Резултати от Тироксин свързващ глобулин тест (TBG)

Кръвен тест който измерва свързващия капацитет на хормон наречен тироксин-свързващ глобулин (TBG). Ако нивото на Т3 е повишено капацитетът за свързване на TBG трябва да е нисък.

Анормално ниските нива на TBG често показват проблем с бъбреците или с това, че тялото не получава достатъчно протеин.

Анормално високите нива на TBG предполагат високи нива на естроген в тялото. Високите нива на естроген могат да бъдат причинени от:

 • бременност
 • ядене на богати на естроген храни
 • затлъстяване
 • хормонална заместителна терапия

ВИЖ ВСИЧКИ ОФЕРТИ ЗА ЕНДОКРИНОЛОГ С ОТСТЪПКА ТУК!

Ако кръвните изследвания показват, че щитовидната жлеза е свръхактивна или недостатъчно активна Вашият лекар може да назначи тест за поглъщане на йод или ултразвук на щитовидната жлеза. Тези тестове ще проверят за структурни проблеми с щитовидната жлеза, активността на щитовидната жлеза и всякакви тумори които могат да причинят проблеми. Въз основа на тези констатации Вашият лекар може да иска да вземе проба от тъкан от щитовидната жлеза, за да провери за рак.

Ако сканирането е нормално лекарят вероятно ще предпише лекарства за регулиране на активността на щитовидната жлеза. Ще последват допълнителни тестове за функцията на щитовидната жлеза, за да се увери, че лекарството работи.

https://www.healthline.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се