Щитовидната жлеза и тироид - стимулиращ хормон (TSH) - какво трябва да знаем

1232
Щитовидната жлеза и тироид - стимулиращ хормон (TSH) - какво трябва да знаем

Тироид - стимулиращият хормон (TSH) известен също като тиротропин е хормон който контролира начина по който функционират другите хормони. Той стимулира производството на два основни хормона Т4 (тироксин) и Т3 (трийодтиронин) откъдето идва и името му. Без TSH тялото не може да функционира правилно. Тироид - стимулиращият хормон (TSH) влияе на всички жизнени процеси от плодовитостта до апетита.

Как функционира TSH в тялото?

Хипофизната жлеза, хипоталамусът и щитовидната жлеза работят заедно. Първо хипоталамусът който се намира в мозъка произвежда хормон наречен тиротропин-освобождаващ хормон. Този хормон контролира хипофизната жлеза и по този начин самия тироид-стимулиращ хормон. След това хипофизната жлеза която се намира в основата на черепа произвежда хормона стимулиращ щитовидната жлеза. Синтезиран той се освобождава директно в кръвния поток и се свързва с рецепторите на клетките на щитовидната жлеза.

реклама
Хиляди избраха здравето с Omed.bg. Направи го от тук !

Щитовидната жлеза е много малка жлеза с форма на пеперуда в долната част на гърлото. В този момент всичко се задейства. След като TSH се свърже с клетките на щитовидната жлеза "казва" да произвежда точното количество Т3 и Т4 и да ги освободи в кръвния поток.

Въпреки, че TSH контролира освобождаването на T3 и T4 те самите също имат ефект върху TSH. "След като нивата на хормоните на T4 и T3 достигнат определен лимит те изпращат отрицателна обратна връзка към хипофизата, за да спрат да произвежда TSH", казва д-р. Кари Лам, доктор по медицина. Този цикъл помага да се поддържат балансирани нивата на хормоните.

Как функционират Т3 и Т4?

Заедно с тиреотропин-освобождаващия хормон и TSH, T3 и T4 са жизненоважни за здравословната функция на тялото. Тези хормони контролират метаболизма, развитието на мозъка, здравето на костите, сърдечната честота, храносмилането и много други жзнени процеси.

Т4 е отговорен за настроението, метаболизма и основна температура.

Т3 е отговорен за метаболитната функция и развитието на костите.

В жизненоважен процес наречен дейодиране тялото превръща Т4 в Т3 който е биологично активната форма на хормона на щитовидната жлеза. Но защо изобщо е необходимо това сложно преобразуване? Според д-р Ясмин Ахунджи, сертифициран ендокринолог от Paloma Health: "Т4 обикновено е неактивен и работи като хормон за съхранение за транспортиране на Т3 до органите в тялото. Т4 трябва да се преобразува в Т3 преди тялото да може да го използва за енергия в клетките което се случва най - вече в черния дроб. Защо T4 не може просто да върши работата на T3? Т4 е едновременно свързан и свободен Т4 в тялото. Свободният Т4 не е свързан с протеина в кръвта което му позволява да навлезе в тъканите на тялото които трябва да го използват. Въпреки това по - голямата част от Т4 в кръвта е свързана с протеина предотвратявайки навлизането му в тези тъкани. Поради тази причина e необходим T3. T3 също е в свързана и свободна форма. Почти всичкият Т3 открит в кръвта е свързан с протеин. Накратко когато един хормон е изключен той може да наруши действието на всички останали.

Твърде много или твърде малко TSH

Когато нивата на хормоните са намалени можете да изпитате много различни симптоми въпреки, че не всеки със заболяване на щитовидната жлеза забелязва симптомите особено в началото. Трябва да внимавате за симптомите на хипертиреоидизъм (прекалено много хормон на щитовидната жлеза):

 • Ускорен сърдечен ритъм
 • Тревожност
 • Треперещи ръце
 • Отслабване
 • Косопад
 • Изпъкнали очи
 • Проблеми със съня

Симптомите на хипотиреоидизъм (твърде малко хормон на щитовидната жлеза) могат да включват__:__

 • Умора и мудност
 • Качване на тегло
 • Храносмилателни проблеми включително запек
 • Косопад
 • Суха кожа
 • Бавен сърдечен ритъм

Ако тялото произвежда твърде много TSH това може да означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно T3 или T4. Когато TSH се освобождава в кръвния поток и щитовидната жлеза не реагира правилно като произвежда достатъчно T3 или T4 в тялото се секретира TSH.

От друга страна, ако нивата на TSH са твърде ниски това може да означава, че щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони на щитовидната жлеза. Когато това се случи TSH хормонът може да бъде потиснат. Този сложен баланс е необходим за здравата функция на ендокринната система и въпреки това дори и най - малкият дисбаланс може да доведе до здравословни проблеми за които трябва да говорите с лекар особено при бременност тъй като тироид-стимулиращият хормон е отговорен за здравословното развитие на плода. Важно е да се отбележи, че други състояния могат да доведат до дисбаланс в нивата на TSH включително редки генетични състояния или проблеми с хипофизната жлеза.

реклама

Изследване на TSH

Ако не подозирате проблем с щитовидната жлез включването на TSH тест в рутинното кръвно изследаване може да Ви помогне да разберете евентуални проблеми. Но ако подозирате хипертиреоидизъм (високи нива на хормони на щитовидната жлеза) или хипотиреоидизъм (ниски нива на хормони на щитовидната жлеза) лекарят ще назначи изследване на TSH. Това може да стане с кръвен тест. Въпреки това много практикуващи здравни специалисти са съгласни, че тестването за TSH трябва да се разглежда като минимум. Това е така защото, ако нивата на TSH са намалени единичен кръвен тест за TSH (което е стандартна практика) няма да обясни защо нивата са намалени. Лекарят вероятно ще поръча допълнителни тестове, за да попълни картината.

Допълнителни изследвания за хормони на щитовидната жлеза включват:

Тест за хормон Т4 обикновено за определяне на хипотиреоидизъм.

Тест за хормон Т3 обикновено за определяне на хипертиреоидизъм.

Тестове за определяне на наличието на автоимунни антитела които биха могли да показват болестта на Грейвс или болестта на Хашимото като и двете са автоимунни заболявания които причиняват съответно хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.

Лекарят ще нацначи допълнителни изследвания, ако подозира проблем с щитовидната жлеза дори, ако нивата на TSH са нормални. Дори при нормални стойности на TSH тялото може да има проблеми с превръщането на T4 в T3.

Д-р Ахуни казва: "Тестването само за TSH може да не даде пълната картина на здравето на щитовидната жлеза на пациента. Например изследването само за TSH може да не покаже проблеми като тялото да не може да използва наличния хормон на щитовидната жлеза. Тестването за свободен T3 в допълнение към TSH и свободен T4 може да помогне да се информира колко добре тялото превръща хормона на щитовидната жлеза в активната форма която да използва. Всеки от тези тестове за щитовидната жлеза е само поглед върху това което се случва в тялото, но когато се разгледат заедно, те могат да информират следващите стъпки и персонализиран план за лечение”, казва д-р Акхунжди.

Изследване на TSH след лечение на щитовидната жлеза

Въпреки, че тестът за TSH може да не разкрие цялата картина, ако не сте сигурни дали имате заболяване или не той може да бъде полезен, ако сте били диагностицирани и вече сте започнали лечение. Според Американската асоциация по щитовидната жлеза тестването на нивата на TSH е чудесен начин да се наблюдава реакцията на тялото към подмяната на хормоните на щитовидната жлеза. Например при прием на синтетичен тироксин поради хипотиреоидизъм тестът за TSH може да покаже дали приемът е ефективен и дали работи. Нивата на хормоните на щитовидната жлеза не са много интуитивни и може да са трудни за разбиране.

Въпреки, че всеки човек е различен често високите нива на TSH могат да показват недостатъчно активна щитовидна жлеза (което означава, че лекарствата трябва да бъдат увеличени) докато ниските нива на TSH могат да означават, че щитовидната жлеза е свръхактивна или че лекарството трябва да бъде намалено.

Ниските нива на TSH могат също да произтичат от проблем с хипофизната жлеза което я прави неспособна да произвежда достатъчно TSH. Това се нарича вторичен хипотиреоидизъм. Лекарят ще изследва на всеки шест до 12 месеца нивата на TSH, ако са предписани лекарства и ако дозите се променят. След промяна в лекарството ще се тествате по - често обикновено шест до осем седмици. Ще имате нужда от допълнителни изследвания, ако се приемат хормонални лекарства и по време на бременност.

Щитовидна жлеза е деликатна и много фактори могат да й повлияят. От автоимунни заболявания и възпаления до генетични нарушения и възли има много възможни първопричини зад състоянието на щитовидната жлеза. Освен лабораторните тестове провеждането на ултразвук или биопсия на щитовидната жлеза също може да бъде допълващ вапиант за изследване.

Нормалните нива на TSH

Всъщност "нормалното" може да изглежда различно за всеки пациент. За щастие има много начини да се поддържа здравето на щитовидната жлеза. Независимо дали сте имали операция на щитовидната жлеза или са предписани лекарства за балансиране на хормоните здравословният начин на живот е от ключово значение, за поддържате на здрави нива на щитовидната жлеза.

Контролиране на стреса. Невъзможно е напълно да се отървете от стреса, но управлението му е от решаващо значение. Когато е хронично стресирано тялото създава хормони на стреса като кортизол. Това може да причини умора и наддаване на тегло което може допълнително да повлияе на хормоните като понижи Т3 и Т4 и повлияе на превръщането на Т4 в Т3.

Направете за себе си управлението на стреса приоритет. Променете начина си на живот.

Прекарвайте време сред природата. Практикувайте йога и медитация.

Хранене и щитовидната жлеза

Въпреки, че нито една храна или група храни без значение колко са здравословни не е вълшебно решение за всичко. Съсредоточете се върху напълването на чинията си с пресни и цветни храни. Помислете за плодове, постни протеини, зеленчуци, риба, боб и здравословни мазнини.

Пропуснете възпалителни храни, всички преработени храни или тези с добавени захари.

Уверете се, че добавките които приемате не съдържат скрити Т3 или Т4.

Добавете движение към рутината си. Редовните упражнения могат да помогнат за балансиране на хормоните. Не е нужно обаче да се присъединявате към фитнес залата, за да получите предимствата. Ежедневните разходки могат да подобрят здравето както и нежната йога, туризъм, плуване или танци. Ако имате хипертиреоидизъм, говорете с Вашия лекар преди да се занимавате с упражнения, тъй като метаболизмът може да се ускори и упражненията могат да Ви повлияят негативно.

https://www.endocrineweb.com


Беше ли полезна тази статия? Моля, споделете я с приятели и ни подкрепете. Така ще можем да правим здравето по-достъпно. Благодаря!реклама
ЯМР
Коментари

Свързани статии

реклама
Лабораторни тестове

реклама
Искаш ли здрави зъби и красива усмивка? Вземи ваучер за отстъпка

Може да се абонираш за нашите оферти


Абонирайте се